GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συγκρούσεις αστυνομίας–αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη Μόσχα...

Από το tvxs.gr Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες αστυνομικοί αλλά και ειδικές δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στη Μόσχα σήμερα, προκειμένου ν...

Από το tvxs.gr
Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες αστυνομικοί αλλά και ειδικές δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν στη Μόσχα σήμερα, προκειμένου να αποτρέψουν διαδηλώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι διαδηλωτές βγήκαν και πάλι το απόγευμα στους δρόμους της Μόσχας, καταγγέλλοντας την εκλογική νοθεία και ζητώντας μια μία Ρωσία χωρίς τον Πούτιν.
Η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ προχώρησε και σε συλλήψεις τους. Μάλιστα, οι διαδηλωτές ήλθαν αντιμέτωποι και με υποστηρικτές του Πούτιν σε κεντρική πλατεία με τους μεν να φωνάζουν «ντροπή» και...
συνθήματα κατά του κυβερνώντος κόμματος, και τους δε να χτυπούν τύμπανα και να φωνάζουν «Πούτιν, Ρωσία».
Χιλιάδες αστυνομικοί αλλά και ειδικές δυνάμεις του στρατού αναπτύχθηκαν σήμερα στη Μόσχα, όπου το βράδυ της Δευτέρας διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για εκλογική νοθεία, στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. Όπως μετέδωσε το BBC, φορτηγά γεμάτα στρατιώτες έχουν αναφερθεί να κινούνται προς το κέντρο της Μόσχας. Σήμερα, Τρίτη, μετά και τη δραματική συρρίκνωση της πλειοψηφίας της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «οι απώλειες είναι αναπόφευκτες για κάθε κόμμα εξουσίας» και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας, Col Vasily Panchenkov, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να διαβεβαιώσει την «ασφάλεια των πολιτών». Μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφάξ, απέδωσε την παρουσία ισχυρών δυνάμεων στους δρόμους της Μόσχας, στο γεγονός ότι η πόλη έχει τεθεί σε κατάσταση «αυξημένου συναγερμού». Προειδοποίησε πως η αστυνομία θα εμποδίσει τη διεξαγωγή διαδηλώσεων χωρίς επίσημη έγκριση. «Οι ενέργειες εκείνων που διαδηλώνουν χωρίς έγκριση πρέπει να σταματήσουν με τον κατάλληλο τρόπο», τόνισε. Και η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί «προκλήσεις».
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την Τρίτη τη δραματική συρρίκνωση της πλειοψηφίας της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα ως «αναπόφευκτη απώλεια για κάθε κόμμα εξουσίας», και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.
«Ναι υπήρξαν απώλειες, αλλά ήταν αναπόφευκτες. Είναι αναπόφευκτες για κάθε πολιτική δύναμη, ιδίως για εκείνη που σηκώνει το βάρος της ευθύνης για την κατάσταση της χώρας»» είπε την Τρίτη, επιμένοντας ότι η Ενωμένη Ρωσία έχει διατηρήσει μία «σταθερή πλειοψηφία».
Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να σεβαστεί την απαίτηση του λαού για εκσυγχρονισμό, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός μιλώντας σε μέλη της Ενωμένης Ρωσίας, και προσέθεσε πως «θα υπάρξει σημαντική ανανέωση των προσώπων της κυβέρνησης».
Εκατοντάδες συλλήψεις διαδηλωτών το βράδυ της Δευτέρας

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες  διαδηλωτές και μέλη της αντιπολίτευσης, συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στη Μόσχα ενώ διαμαρτύρονταν για παρατυπίες στις βουλευτικές εκλογές. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών κατά τις οποίες το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν ήρθε πρώτο, χάνοντας, ωστόσο, περίπου 15 μονάδες, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη για να διαμαρτυρηθούν για αλλοίωση του αποτελέσματος των εκλογών.
Η διαδήλωση της Μόσχας  ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 5-10 χιλιάδες ανθρώπους, αναφέρει το Associated Press. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Gazeta.ru, μόνο στη Μόσχα, περίπου 5.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους νέοι, αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή και συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να διαμαρτυρηθούν για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, την Κυριακή. Μικρή ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς τα γραφεία της Κεντρικής εκλογικής Επιτροπής αλλά τους σταμάτησε η αστυνομία.
Περισσότερα από 300 άτομα συνέλαβαν οι ρωσικές Αρχές στη Μόσχα και περίπου 100 στην Αγία Πετρούπολη.
Υποστηρικτές του Πούτιν «απάντησαν» το πρωί της Τρίτης με αντι-διαδήλωση κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση