GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η χρεοκοπία των ταμείων...

Toυ Τάκη Μίχα Μετά το PSI το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκληρωτική χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων. Μια χρεοκοπία που αναδεικνύει με τον...


Μετά το PSI το επόμενο βήμα θα είναι η ολοκληρωτική χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων. Μια χρεοκοπία που αναδεικνύει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τη δυσλειτουργία ενός ασφαλιστικού συστήματος του οποίου o ιδεολογικός εμπνευστής ήταν η Αριστερά και διαχειριστές η Δεξιά και το Κέντρο.
Όπως είναι γνωστό υπάρχουν δυο είδους ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά συστήματα: Το πρώτο είναι το...
λεγόμενο «αναδιανεμητικό», το αγαπημένο παιδί της αριστεράς. Αυτό ήταν το σύστημα που εφαρμοζόταν στην Ελλάδα. Στο σύστημα αυτό το κράτος ιδιοποιείται την υπεραξία των εργαζομένων και τη μοιράζει με την μορφή συντάξεων στους παρασιτικούς κομματικούς στρατούς που λυμαίνονται τη δημόσια διοίκηση, τις ΔΕΚΟ, τα εκπαιδευτήρια, τα ΑΕΙ, τα νοσοκομεία, τα (κρατικά) ΜΜΕ κλπ. Έτσι στην Ελλάδα οι εισφορές των εργαζομένων «επενδύονταν» από τις διοικήσεις των ταμείων κυρίως στην αγορά κρατικών ομολόγων, είτε κατατίθεντο στην Τράπεζα της Ελλάδας, που με την σειρά της τις «επένδυε» σε κρατικά ομόλογα.
Στο «ανταποδοτικό» σύστημα ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να αποταμιεύσει όσα χρήματα επιθυμεί από τον μισθό και να τα χρησιμοποιήσει για τα γηρατειά του. Εδώ το ύψος της σύνταξης εξαρτάται από τις εισφορές του ασφαλισμένου. Αντίθετα στο «αναδιανεμητικό» σύστημα το ύψος της σύνταξης εξαρτάται από την δύναμη που έχει η συντεχνία του. Ας σημειωθεί ότι η λεγόμενη «μεταρρύθμιση» Σπράου, επί κυβέρνησης Σημίτη, στην ουσία διαιώνιζε την κυριαρχία του φαύλου «αναδιανεμητικού» συστήματος προθέτοντας όμως ορισμένους εξωραϊσμούς.
Φυσικά και τα δυο συστήματα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες. Όμως ενώ στην περίπτωση του «ανταποδοτικού» οι τυχόν απώλειες βαρύνουν κυρίως τις επιλογές του ασφαλισμένου, στην περίπτωση του «αναδιανεμητικού» ο ασφαλισμένος δεν έχει καμιά επιλογή: Οι ζημιές αντανακλούν εξ ολοκλήρου τις νομοτέλειες του πελατειακού συστήματος.
Είναι εδώ ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι ο ασφαλισμένος στο «αναδιανεμητικό σύστημα» δεν έχει επίσης απολύτως καμιά δυνατότητα να ζητήσει ποινικές ευθύνες για αποφάσεις στις οποίες δεν συμμετείχε και που πιθανώς να του στοίχισαν τις οικονομίες μιας ζωής. Κλασσική η περίπτωση της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Προβόπουλος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει καμιά δίωξη παρά το γεγονός ότι κατάφερε να εξανεμίσει τις καταθέσεις των ταμείων (δηλαδή των εργαζομένων) μετατρέποντας τις σε κρατικά ομόλογα. Οποιαδήποτε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία που θα είχε επενδύσει όλες τις εισφορές των ασφαλισμένων σε "σκουπίδια" - όπως έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος - θα βρισκόταν στο μικροσκόπιο της δικαστικής έρευνας. Όμως ο κ.Προβόπουλος όχι απλά εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος αλλά έχει και άποψη για την κρίση, ενώ οι περισπούδαστες δηλώσεις του γίνονται πρωτοσέλιδα!

10 σχόλια

  1. ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    Με το «ανταποδοτικό» σύστημα καθε κυβερνηση, ΠΑΣΟΚ/ΝΔ κανει κοινωνικη πολιτικη με τις εισφορες των κοροιδων, και στο τελος ολοι καταντουν

    ΜΙΚΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

    Αυτοι που δεν πληρωσαν εισφορες δεν εχουν τιποτα να χασουν, ισως δεν εργαστηκαν ίσως καρπωθηκαν εισφορες και φορους, ψηφιζουν

    ΛΟΒΕΡΔΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΣΑΜΑΡΑ

    διοτι οι ανωτερω κοπτονται για τους

    μικροσυνταξιουχους!

    ΜΑΥΡΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ψευταρακο μιχα..

    εκατομμυρια ανθρωποι εχασαν τη συνταξη τους στην αμερικη το 2008,οταν βουλιαξε το χρηματιστηριο..

    αλλος ενας παπαρας ψευτης του ντερη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ..ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΕΚΑΝΑ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ..(ΟΙ ΠΑΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ ΠΡΟΕΣΤΟΙ ΤΣΙΦΛΗΚΑΔΕΣ-ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΗΤΕΣ -ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ-ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ-ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ) ΤΟ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΜΑΦΙΑΣ ΠΟΥ ΡΗΜΑΞΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ..ΟΥΣΤ.. ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ ΡΕ..ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ψευτη μιχα
    ποσοι αμερικανοι χασανε τη συνταξη τους το 2008,οταν βουλιαξε το χρηματιστηριο..
    οι μετοχες των ασφαλιστικων εγιναν κωλοχαρτο..


    Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
    οσο δεν πεφτει στα χερια δεξιων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η χρεοκοπία των ταμείων είχε διαφανεί από το 90, λόγο υπογεννητικότητας και η αντιμετώπιση του Ελληνικού κράτους ήταν αντί της ενίσχυσης/παρότρυνσης μέσω κάποιου όχι ισόβιου επιδόματος της Ελληνικής οικογένειας για ένα επιπλέον παιδί η «εισαγωγή» έτοιμου ανθρώπινου δυναμικού από τρίτες χώρες (αλλοδαποί) με την ψευδαίσθηση ότι αυτοί θα ενταχθούν στο ασφαλιστικό μας σύστημα και θα συνεισφέρουν σε αυτό.!
    Κανένας μηχανισμός δεν υπήρξε ποτέ για την διασφάλιση του ότι αυτοί οι άνθρωποι εντάχθηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα.
    Από την άλλη, τα αποθεματικά των ταμείων δεν χρηματοδότησαν σίγουρες επενδύσεις (Σπάτα, Αττική οδό, γέφυρα Ρίο, Εθνικές οδοί με τα διόδια τους, …) αλλά παίχτηκαν στον τζόγο.
    Δεν κατάλαβα ακόμα τις πταίει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πραγματική διαφορά είναι οτι στην Αμερική κάποιοι φταίχτες πήγαν φυλακή και κάποιος μάλιστα αυτοκτόνησε. Το αριστεροπαπατζίδικο "χύμα" της κοινωνίας μας είναι το πρόβλημα, όχι τα συστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπορείς να μας πεις: αφού δύο είναι τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά συστήματα, ποιό από τα δύο εφαρμόζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες; Γιατί έτσι και οι ασφαλιστικές έξω θα έπεφταν... Μήπως αυτά τα δύο είναι στην ουσία ένα και παραλείπεις το "κεφαλαιοποιητικό"; Ερωτώ: Γνωρίζεις ή όχι το θέμα;

    Κρίμα... Κρίμα... Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το φιδελεύθερο γουρουνίτο ο Μίχας λησμονάει ότι ένα σωστό αναδιανεμητικό σύστημα βοηθάει τους χαμηλόμισθους να έχουν αξιοπρεπή γηρατειά, καθώς ο υψηλόμισθος μπορεί να αποταμιεύσει για τα γεράματά του.
    Αρπάζεται από τις αδυναμίες του κράτους για να μετατρέψει τα γηρατειά σε ζούγκλα, όπου ο φτωχός μεροκαματιάρης που συνήθως έκανε τις πιο βαριές εργασίες θα πεθαίνει γρήγορα-γρήγορα χωρίς φάρμακα και σωστή τροφή, ενώ οι ευνοούμενοι κωλογραφιάδες και κωλογλείφτες του συστήματος σαν κι ελόγου του, θα συνεχίσουν και στην εσκατογηρεία τους να ροκανίζουν με εκατό μασέλες.
    Σαν το άλλο γουρουνίτο τον Νίκο Δήμου που χλευάζει τους συνταξιούχους και λέει ότι θέλει να πεθάνει "δουλεύοντας". Αν δουλειά ήταν τα ταξιδάκια, τα γραπτά και οι φωτογραφίες της γάτας μου, να δουλεύω κι εγώ μεχρι τα εκατό, τεμπελχανείο που μας λες και τεμπελχανάδες.
    Αι σιχτιρ, κτήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. η καλυτερη εγγυηση των συνταξεων παραμενει το κρατος..
    οι ασφαλιστικες παιζουν τα λεφτα του κοσμου.Αν χασουν,και συχνα χανουν,η αν καταχραστουν(ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ) οι γεροι μενουν στο δρομο..
    ακομα και αν καποιοι τιμωρηθουν,εδω γελανε πολυ,τι σημασια εχει για τον ανθρωπο που θα βρεθει φτωχος και αστεγος σε μεγαλη ηλικια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση