GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Αλέξης ως τζόκερ σε κακοσημαδεμένη τράπουλα...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου. Δεν συνηθίζω να παίζω χαρτιά, αλλά μου άρεσε κάποτε να μελετώ παιχνίδια τράπουλας και παίχτες. Είναι και αυτ...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου.

Δεν συνηθίζω να παίζω χαρτιά, αλλά μου άρεσε κάποτε να μελετώ παιχνίδια τράπουλας και παίχτες. Είναι και αυτό ένα χόμπι για μαθητές στρατηγικής στα πρώτα στάδια. Το μαγικό χαρτάκι είναι ο τζόκερ. Αυτό έχει την ιδιότητα να αντιπροσωπεύει αυτό που κρίνεις ότι σου λείπει! Αυτό που θεωρεί ο παίχτης ότι τον εξυπηρετεί συγκυριακά για να κερδίσει το παιχνίδι. Στο Κουμ Καν, για παράδειγμα, όταν ο τζόκερ αντικαθιστά κάποιο φύλλο σε μια ομάδα φύλλων, λαμβάνει την υπόσταση του φύλλου που εσύ ορίζεις. Προσοχή όμως να μην σου μείνει στο χέρι, υπάρχει ποινή γι’ αυτό και θα τιμωρηθείς για την ανικανότητά σου να αξιοποιήσεις τον τζόκερ!!
Έτσι, φίλοι, βλέπω και τον Αλέξη Τσίπρα: ως τον τζόκερ στην κακοσχεδιασμένη – και επιτρέψτε μου μετά λόγου γνώσεως να πω, κακοσημαδεμένη - τράπουλα του πολιτικού μας συστήματος, αλλά πλέον και ως τζόκερ στην Ευρωπαϊκή Τράπουλα των μεταμοντέρνων πολιτικών - που δεν είναι χόμπι πια, αλλά επάγγελμα!
Ακόμη και στην ΕΚΤ, θα πρέπει να μάθουν όλοι να χρησιμοποιούν έξυπνα τον Αλέξη για να μην έχουμε απότομη κατάρρευση του ευρώ, ή για να έχουμε συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ευρώ, ή για να μεταβάλουμε τους θεσμούς που δομούν το ευρώ και τα κρατικά ομόλογα που συνδέονται με αυτό το νόμισμα όπως θα επιθυμούσε η ευρωπαϊκή ελίτ, αλλά δεν θα μπορούσε δίχως την ύπαρξη του «τζόκερ» μας. Ή ακόμη, όπως θα επιθυμούσε η ευρύτερη ευρωπαϊκή αριστερά, που οραματίζεται μία ευρωπαϊκή ομοσπονδία λαών που θα συνδέονται και θα κυβερνώνται με δημοκρατικούς θεσμούς και όχι με κανόνα τις ανάγκες μιας παραδοσιακής ελίτ και γνώμονα τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού λόμπι.
Στο σημείο αυτό, ζητώ στοιχειώδη ωριμότητα και εντιμότητα από τον αναγνώστη τούτων των αράδων. Κουράστηκα να παρακολουθώ απίθανα ελεεινές, σπεκουλαδόρικες κομματικές αφηγήσεις. Αθλιότητες που προφασίζονται τον πολιτικό λόγο, διαστρεβλώνοντας το καθετί, αναζητώντας κρυφούς στόχους και κατασκευάζοντας αντιφάσεις εκεί που δεν υπάρχουν, για να αποδειχθεί η απατεωνιά του ΣΥΡΙΖΑ και ολόκληρης της αριστεράς, η οποία άκουσον-άκουσον, τολμά να χαλάει την σημαδεμένη τράπουλα του πολιτικού συστήματος και να επιδιώκει δική της διακυβέρνηση!
Χαμογελώ ειρωνικά παρατηρώντας την προσωποποίηση της χρόνιας αντίφασης και της θολούρας στην στρατηγική και στην ανάλυση στόχων, είτε από αριστερά είτε από δεξιά, να διαπιστώνει (διαπιστώνουν) χαιρέκακα κρίσιμα ελαττώματα στις προεκλογικές προγραμματικές τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ελάτε επιτέλους να σοβαρευτούμε λιγάκι! Σε ό, τι αφορά τα «πρόγραμματα» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θέλετε να πούμε ανοιχτά πώς συντάσσονται και να προσφέρουμε υλικό στον φίλο μας τον Λάκη; Ή μήπως θέλει κανείς να ψάξει την σχέση προγράμματος, θέσεων και στρατηγικής του ΚΚΕ για να παραφρονήσει (στο τελευταίο δεν πρόκειται να ανακατευτώ, διότι είμαι ο «απέξω» και θα με παρεξηγήσουν πάλι, τουλάχιστον δώστε λίγη σημασία σε συντρόφους σας, όπως ο έντιμος και σοβαρός Γιώργος Ρούσης).
Ας μην κοροϊδευόμαστε, τα σημερινά «προγράμματα» δεν είναι «συμβόλαια με τον λαό», ούτε «μνημόνια» με το επιμέρους εκλογικό σώμα που υποστηρίζει με την ψήφο του ένα συγκεκριμένο κόμμα. Στην καλύτερη περίπτωση αποτελούν μια γενική διακυβερνητική υπόθεση, που πρέπει να εξετάζεται και να κρίνεται ως προς την μεθοδολογική της συνάφεια. Και ως προς αυτό, έχει πράγματι ελαττώματα το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μεγαλύτερα από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του. , ως «άξονες κυβερνητικής δράσης», είναι ικανοποιητικά συνεκτικό, στο βαθμό που θελήσει κάποιος να το κρίνει απροκατάληπτα.
Τώρα, τι λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πώς ο καθένας περιγράφει και αναπτύσσει δημοσίως πτυχές του «προγράμματος», λυπούμαι, ούτε να παρακολουθήσω μπορώ, ούτε έχω κάποιο λόγο για να κρίνω, αν και είναι μια πολύ σοβαρή παράμετρος της προεκλογικής καμπάνιας. Με μια κουβέντα, ιδέα δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κανένα άλλο κόμμα, πώς θα αναπτύξει με εξειδικευμένο θεσμικά τρόπο τους πολιτικούς του στόχους. Αυτό εξαρτάται από την συγκυρία. Το ζήτημα είναι να υπάρχει έστω και μία γενική στρατηγική που να φαίνεται ότι μεθοδολογικά έχει εκείνες τις ιδιότητες που οδηγούν στην ικανοποίηση των συγκεκριμένων στόχων που τίθενται. Και ως προς αυτό θα έπρεπε, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τα υπόλοιπα κόμματα, να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους, αντί να χυδαιολογούν επιχειρώντας να καταστρέψουν την κομματική αφήγηση του άλλου. Τούτο χαμηλώνει πάρα πολύ το επίπεδο ποιότητας της πολιτικής αντιπαράθεσης σε αυτές τις εκλογές, θολώνοντας ακόμη περισσότερο την σχέση πρόγραμμα – στρατηγική – στόχος του κάθε ιδιαίτερου φορέα. Αν μάλιστα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ συνεχίσουν να προσπαθούν να ορίσουν την ταυτότητά τους σε αντιδιαστολή με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν διαπράξει ένα ολέθριο σφάλμα σε μακροπολιτικό επίπεδο, αν και σε μικροπολιτικό συμφέρει κυρίως την ΝΔ και δευτερευόντως το ΚΚΕ.
Αν ξεφύγουμε, λοιπόν, από τα σπεκουλαδόρικα καμώματα των κομμάτων και διάφορες χρόνιες διαστροφές του κομματικού φαινομένου στην πατρίδα μας, όπως και από τον απολύτως αρρωστημένο μιντιακό λόγο και την χυδαιότητα των τηλεπολιτικών στην χώρα μας, που αδυνατούν να προσφέρουν ένα ποιοτικό πλαίσιο ένταξης και κριτικής της επιμέρους κομματικής αφήγησης στο γενικότερο κοινωνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο διακύβευμα που ορίζεται μάλλον απλοϊκά και παραπλανητικά από την ελληνική κρίση, τότε ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε την χρησιμότητα του τζόκερ (Αλέξη) για τα δύο τρίτα της κοινωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτό που λείπει στην συγκυρία, τόσο από την αριστερά, όσο και από την χώρα. Και εννοώ, ως σύμβολο πολιτικής γενικότερα. Είναι μεγάλη υπόθεση τέτοιου είδους σύμβολα στον κόσμο μας και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεως.
Το καθεστώς απολύτως παραμορφωτικά επιχειρεί να συμβολοποιήσει το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης στο πρόσωπο αυτού του πολιτικού. Στην πραγματικότητα όμως, το αντίθετο συμβαίνει. Ο κ. Τσίπρας, αν χρησιμοποιηθεί ορθά (έξυπνα στρατηγικά εννοώ) θα μπορούσε να αποτελέσει το σύμβολο που θα προβληματοποιήσει την ελληνική κρίση σε ένα διαφορετικό πλαίσιο επ’ ωφελεία των δύο τρίτων της κοινωνίας και επ’ ωφελεία των επιμέρους ευρωπαϊκών λαών, ασφαλώς. Εάν ωστόσο δεν τον χρησιμοποιήσουμε, όπως θα έκανε ένας καλός παίχτης στο Κουμ Καν για να αυξήσει την αξία μιας ομάδας φύλλων (του) στην οποία επενδύει, και παραμείνουμε αμήχανοι ψάχνοντας για πιθανά «σημάδια» πάνω στο χαρτί, υπάρχει κίνδυνος να μας μείνει στο χέρι, να τον «χαιρόμαστε» να ρητορεύει στην αντιπολίτευση και αντί να κερδίσουμε την παρτίδα και μέσα και έξω από την χώρα, να προσφέρουμε αποκλειστικά στον ίδιο και στην παρέα του.
Νέα μεταπολίτευση στην Ελλάδα θα χαράξει, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, μόνο αν κερδίσουμε το στοίχημα της αριστερής διακυβέρνησης και όχι καθιστώντας την αριστερά αξιωματική αντιπολίτευση. Επ’ αυτού έχω επιχειρηματολογήσει διεξοδικά σε δεκάδες διαδικτυακά μου σημειώματα. Με απόλυτη ειλικρίνεια επισημαίνω ότι η υποστήριξή μου σε ένα «αριστερό – κοινωνικό – πατριωτικό» μέτωπο για την υπέρβαση της κρίσης μέσω μιας προοδευτικής/βιοοικονομικής προβληματοποίησης του ζητήματος της Ελλάδας, διέπετο κυρίως από μία στρατηγική προσέγγιση βασισμένη στην γκραμσιανή και νεογκραμσιανή θεώρηση, έχοντας υπόψιν ταυτόχρονα τις ενστάσεις του Νίκου Πουλαντζά. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, επιμέρους στοιχεία της κομματικής αφήγησης του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίστηκαν ως ασήμαντες λεπτομέρειες, οι οποίες, όμως, θα αποκτήσουν ενδεχομένως κρίσιμη σημασία, εάν ο φορέας αυτός επικρατήσει στις εκλογές. Δυστυχώς πάντα έτσι συμβαίνει όταν επιδιώκουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες δημοκρατικής μεταπολίτευσης μέσα από μία σοβαρότατη, αλλά πάντως λανθάνουσα κρίση του πολιτικού συστήματος.
Στην Ελλάδα σήμερα η πολιτική κρίση και η ανάγκη μεταπολίτευσης δεν είναι απλώς προϊόν μιας οικονομικής κρίσης. Είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης κρίσης του ευρωπαϊκού μοντέλου διακυβέρνησης και του πελατειακού καθεστώτος στην χώρα. Πρόκειται σχηματικά για την κρίση παικτών που παίζουν σε διαφορετικά επίπεδα με διαφορετικές τράπουλες, οι οποίες, όμως, έχουν κοινούς τζόκερ. Ένας από αυτούς, που τείνει να υποσκελίσει τους υπόλοιπους, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Όλοι θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για να ικανοποιήσουν το δικό τους συμφέρον. Το ζήτημα για τον ελληνικό λαό, όμως, είναι να τον χρησιμοποιήσει για να μην διευρυνθεί η κοινωνική καταστροφή και να μην λάβει η απορρύθμιση που προκάλεσε η τρόικα, κατακλυσμιαίες διαστάσεις. Και τούτο δεν αφορά μόνον τους αριστερούς και την αριστερά, αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και τους ελάχιστους εναπομείναντες σοβαρούς πολιτικούς μας, ασχέτως κομματικής ένταξης.
Μην «κακομεταχειρίζεστε», φίλοι, τον τζόκερ Αλέξη, επιχειρώντας να τον εξευτελίσετε. Εάν πράγματι το καταφέρετε, θα μας μείνει στο χέρι και ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα, ασφαλώς, θα καταβάλουμε την ποινή. Αν καταφέρετε να σκεφτείτε λιγάκι στρατηγικά, θα θεωρήσω ότι έχω προσφέρει πολύ σημαντικό έργο στην συγκυρία. Η στρατηγική δεν υποβαθμίζει την ιδεολογία. Αντίθετα, δίνει πολιτική υπόσταση σε ένα ιδεολογικοποιημένο πρόγραμμα θεσμικής δράσης, συνδέοντάς το με ρεαλιστικούς στόχους (συνθήκες πιθανοτήτων). Αν κάψουμε το χαρτί «Τσίπρας» νωρίς-νωρίς, μάλιστα, δεν προσφέρουμε ούτε στην ριζοσπαστικοποίηση του εργατικού κινήματος, ούτε, ασφαλώς, στην υπόθεση παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που ως απόλυτος στόχος θα μπορούσε να είναι απολύτως καταστροφικός για την κοινωνία.

13 σχόλια

  1. Ποιος Τσίπρας ρε, και Καμμένος;
    Με αυτούς θα ασχολούμαστε; 25 - 35 τοις εκατό τους ψηφίζει από ανάγκη:

    1. Πεινάει ο κόσμος (ή νομίζει ότι πεινάει και είναι απελπισμένος, άλλη συζήτηση) και τους ψηφίζει αντιθετικά σε αυτούς που ακόμα δεν πεινάνε

    2. Νομίζει ότι θα έχει τη χαρά με την ψήφο σε αυτούς τους τυχοδιώκτες να δει ... "τιμωρία".

    Όλα λάθος. Όλα άκαιρα. Δουλειά, υπομονή, επιμονή, συμμετοχή. Και προσγείωση στην πραγματικότητα ότι αναδρομικές τιμωρίες και αναδρομικό στήσιμο στη χώρα για να επωφεληθούμε άμεσα δεν υπάρχει.

    Η χώρα δεν υπάρχει. Είναι απλό. Στην παγίδα αυτή πρωτίστως ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως ΝΔ. Ας προσέχαμε τόσα χρόνια. Δε σβήνουμε με έναν Καμμένο ή έναν Τρίπρα τη χαλαρότητά μας τόσων ετών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΞΕΧΑΣΟΥ ΤΟΤΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΟΠΩΣ
    ΜΕ ΕΝΑ ΑΡΛΕΚΙΝ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΒΗΣΕ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΟΤΗΤΑ ΜΕ ΜΙΑ ΝΤΟΡΑ-ΣΑΜΑΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΑΛΑΡΩΣΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΥΒΕΛΗ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε σβήνουμε με έναν Καμμένο ή έναν Τρίπρα τη χαλαρότητά μας τόσων ετών.

    ΜΠΑ, ΜΠΑ, ΗΣΟΥΝ ΧΑΛΑΡΟΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥΛΑΚΙ ΜΟΥ!!!

    ΕΓΩ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ

    ΗΜΟΥΝ ΚΟΙΝΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΠΟΥ ΑΝΕΧΟΜΟΥΝΑ ΕΣΕΝΑ ΤΟ ΧΑΛΑΡΟ

    ΤΩΡΑ ΛΕΩ ΝΑ ΠΑΨΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΛΛΟ ΤΟ ΜΑΛΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ

    ΚΑΛΟ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΩ ΧΑΛΑΡΑ-ΧΑΛΑΡΑ
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΥΝΗΣΕΙΣ ΛΙΓΟ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΥ ΧΑΛΑΡΕ ΜΟΥ

    ΝΑ ΣΦΙΞΟΥΝ ΛΙΓΟ ΟΙ ΚΩΛΟΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΝΔΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΤΕ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΣΚΑΤΑ; ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΒΡΩΜΑΕΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΒΡΩΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ MEGA ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ21 Μαΐ 2012, 10:13:00 π.μ.

    ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ 6 ΜΑΗ ΗΤΑΝΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΡ ΑΝΑΤΡΕΨΑΝΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.ΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ ΠΟΥ ΚΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ Ν ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΟΥΤΕ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ.ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟ ΜΑΣ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΜΕΝΟ ΜΗ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΗ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ.ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ.ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    20 Μαΐου 2012 6:34 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Ελλάδα της δραχμής θα ζήσει σκηνές Αποκάλυψης
    +______________________________________
    Mια πραγματική κόλαση θα ζήσει η Eλλάδα
    το πρώτο διάστημα, αν φύγει από τη ζώνη του ευρώ και επιστρέψει στη δραχμή. H εκτίμηση αυτή δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά ούτε μεταφέρεται από κάποιους που θέλουν να τρομάξουν τους ψηφοφόρους, αλλά είναι μία πραγματικότητα, που απαιτείται να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους τους Eλληνες, πολιτικούς και πολίτες, και να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Ελλείψεις
    Oι πρώτες επιπτώσεις στην περίπτωση αποχώρησης από το ευρώ θα είναι οι ελλείψεις βασικών προϊόντων που εισάγονται. Kαύσιμα, φάρμακα, τρόφιμα, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία. Mετενέργεια των παραπάνω η έλλειψη αστυνόμευσης και πιθανότατα κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, είναι μόνο μερικά από τα επακόλουθα ενός τέτοιου εφιαλτικού σεναρίου.

    Mε δεδομένο, μάλιστα, ότι η Eλλάδα, σε αντίθεση με την Aργεντινή, εισάγει σχεδόν τα πάντα, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι τουλάχιστον για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που μπορεί να είναι από έξι έως και δώδεκα μήνες, η Eλλάδα δεν θα μπορεί να εισάγει απολύτως τίποτε ή για την ακρίβεια οι όποιες εισαγωγές θα γίνονται με «αίμα, δάκρια και ιδρώτα».

    Mέσα σε αυτό το περιβάλλον, που θα θυμίζει την κόλαση του Δάντη, οι μόνοι που θα είναι ωφελημένοι θα είναι όλοι εκείνοι που είχαν χρήματα ή δραστηριότητες στο εξωτερικό και η αγοραστική τους δύναμη μέσα σε μία νύχτα θα υπερδιπλασιαστεί.
    Mεγάλοι χαμένοι; Oλοι οι Eλληνες πολίτες και κυρίως τα χαμηλά στρώματα, που αφενός θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται κατά 50% ή και 70%, ενώ παράλληλα για ένα διάστημα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ή προσωπικά αντικείμενα και περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να έχουν τα βασικά είδη, αφού με το «καλημέρα» της δραχμής η οικονομία θα γίνει ανταλλακτική.

    Eπίσης, θα αυξηθεί η μετανάστευση κυρίως των νέων, ενώ θα υπάρξουν και φαινόμενα Pωσίας, Bουλγαρίας αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος (δεκαετία του `90).
    Παράδειγμα

    Σήμερα Mισθός: 1.000 ευρώ
    Aγοραστική δύναμη:
    Bενζίνη: 588 λίτρα
    Πετρέλαιο: 660 λίτρα
    Mετά την επιστροφή στη δραχμή
    Mισθός: 340.750 δραχμές (Oι μισθοί θα μετατραπούν με την αρχική ισοτιμία)
    Aγοραστική δύναμη:
    Bενζίνη: 367 λίτρα
    Πετρέλαιο: 416 λίτρα

    Eλλειμμα
    Mπορεί να υπάρχει η δυνατότητα να κοπεί χρήμα, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να είναι ανεξάντλητη. Ως εκ τούτου απαιτείται να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα από την πρώτη νύχτα της επιστροφής στη δραχμή. Oι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ενταθούν και βέβαια θα περιλαμβάνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μειώσεις σε κοινωνικές παροχές.

    Tράπεζες
    H έντονη ζήτηση για χρήματα θα αναγκάσει τις τράπεζες να κλείσουν για ένα διάστημα και θα περάσουν στον έλεγχο του κράτους. Tα επιτόκια δανείων θα εκτιναχθούν στα ύψη και ουσιαστικά καμιά επιχείρηση δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, αφού με επιτόκια 30%-40% κάτι τέτοιο θα είναι απαγορευτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eπιχειρήσεις
    Mεγάλος αριθμός εταιρειών θα οδηγηθεί στην πτώχευση, γιατί δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, είτε για την εισαγωγή πρώτων υλών ή για την αποπληρωμή των δανείων τους, αφού αυτά είτε θα παραμείνουν σε ευρώ ή θα μετατραπούν σε δραχμές - αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού έχει σταθεροποιηθεί η ισοτιμία.

    Kαταθέσεις
    Oι πολίτες θα σπεύσουν στις τράπεζες να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, αλλά αυτό θα είναι αδύνατο. Oι τράπεζες θα κλείσουν και ίσως επιστρατευτεί ο στρατός για να τις προστατεύσει. Σταδιακά θα αποκατασταθεί η πρόσβαση στους καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά αυτοί θα είναι σε δραχμές. Θα υπάρξουν συναλλαγματικοί περιορισμοί, οπότε δεν θα μπορεί κανείς εύκολα να βγάζει χρήματα στο εξωτερικό, ακόμη και για μεγάλη ανάγκη όπως υγεία και σπουδές.


    Mετατροπή του νομίσματος
    Σε περίπτωση αλλαγής του νομίσματος, απαιτείται χρόνος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αλλά και την εμπειρία του ευρώ, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια προκειμένου να υπάρξει δραχμή σε φυσική μορφή. Tι σημαίνει αυτό; Στο μεσοδιάστημα θα κυκλοφορεί η δραχμή σε λογιστική μορφή, το ευρώ σε φυσική (αλλά δεν θα το δίνουν οι ελληνικές τράπεζες) και θα κυριαρχήσει η ανταλλακτική οικονομία. Θα δίνει κάποιος ένα κιλό λάδι προκειμένου να πάρει ένα κιλό κρέας.

    Tιμές προϊόντων και υπηρεσιών
    O πληθωρισμός θα καλπάζει. Eκτιμάται ότι μπορεί για το πρώτο διάστημα και μέχρι να υπάρξει ισορροπία να είναι της τάξεως του 50%. Oι τιμές που θα υπάρχουν το πρωί δεν θα είναι ίδιες με αυτές που θα είναι το βράδυ και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου.

    Iσοτιμίες
    Θα απαιτηθεί πολύς χρόνος έως ότου η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ σταθεροποιηθεί. Aυτό εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες με έναν χρόνο. Διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι η υποτίμηση της δραχμής σε σχέση με την αρχική ισοτιμία της εισόδου της Eλλάδος στο ευρώ θα είναι της τάξης του 60%, ίσως και περισσότερο. Δηλαδή ένα ευρώ θα αντιστοιχεί σε 550 ή 600 δραχμές. Kάποιοι ακόμη πιο απαισιόδοξοι την βλέπουν και στις 1.000 δραχμές.

    Eμπόριο
    Oι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες θα «παγώσουν» για ένα διάστημα, άγνωστο πόσο. Oι ελλείψεις σε φάρμακα, καύσιμα και τρόφιμα θα είναι κάτι περισσότερο από ορατές. Mε δεδομένο, μάλιστα, ότι η Eλλάδα δεν είναι μία αυτάρκης χώρα, σε αντίθεση με το παράδειγμα προς αποφυγή που φέρνουν πολλοί, την Aργεντινή, που «ταΐζει» όλον τον κόσμο. Kαμιά ξένη επιχείρηση δεν θα εξάγει στην Eλλάδα όσο υπάρχει η συναλλαγματική αστάθεια. Kαύσιμα και φάρμακα θα έρχονται με σταγονόμετρο και όχι με εμπορικές, αλλά με διακρατικές συμφωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eθνική ασφάλεια
    Eξαιτίας της έλλειψης καυσίμων αλλά και της αστάθειας και της ανυπαρξίας θεσμικών συμμάχων, η Eλλάδα μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρο γειτονικών χωρών και η εθνική της κυριαρχία να τεθεί εν αμφιβόλω όχι σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, αλλά εθνικού εδάφους. Mία χώρα απομονωμένη και με κοινωνική ένταση, θα είναι εύκολος στόχος για όποιον θελήσει να αμφισβητήσει τα σύνορά της. Σοβαρό πρόβλημα, όμως, θα υπάρξει και με την αστυνόμευση, αφού τα οχήματα της EΛ.AΣ. δεν θα έχουν αρκετά καύσιμα να κινηθούν.

    Kοινωνική ειρήνη
    Tο παράδειγμα της Aργεντινής δείχνει ότι τουλάχιστον στα μεγάλα αστικά κέντρα θα υπάρξουν ομάδες πολιτών που χρησιμοποιώντας τη βία θα προσπαθούν να επιβιώσουν. H συγκράτησή τους θα είναι τουλάχιστον δύσκολη και ίσως χρειαστεί να επέμβει ως μέσο αποκατάστασης της τάξης ο στρατός, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

    Xρέος
    Tο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σε ποσοστό ανάλογο με αυτό που το ευρώ ή το δολάριο θα ανατιμηθεί έναντι της δραχμής. Oι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χρέος που θα φτάσει στο 200% του AEΠ και ως εκ τούτου θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί, οπότε η Eλλάδα θα αναγκαστεί να πάει σε άτακτη χρεοκοπία και τεράστιο «κούρεμα», κάτι που θα σημαίνει πως για δεκαετίες θα βρίσκεται εκτός αγορών και δεν θα μπορεί να δανειστεί.

    Tουρισμός
    O μεγάλος κερδισμένος σε θεωρητικό επίπεδο θα είναι ο ελληνικός τουρισμός, αφού οι τιμές θα έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο, η κοινωνική αναταραχή και η αστάθεια θα είναι οι παράγοντες εκείνοι που τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα θα αποθαρρύνουν τους ξένους να επισκεφτούν την Eλλάδα.

    Eξαγωγές
    O δεύτερος μεγάλος κερδισμένος θα είναι και πάλι θεωρητικά ο εξαγωγικός κλάδος. Ωστόσο, η έλλειψη πρόσβασης σε πρώτες ύλες και η αδυναμία χρηματοδότησης, τα πρώτα χρόνια θα ακυρώσουν το όποιο όφελος προκύψει από την υποτίμηση της δραχμής.__________________________________+

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ 6 ΜΑΗ ΗΤΑΝΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.Ο ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ Η ΔΗΜΑΡ ΑΝΑΤΡΕΨΑΝΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΟΝΤΩΣΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΙ ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΛΑΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ.ΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ.ΣΤΗ ΛΑΣΠΗ ΠΟΥ ΚΥΛΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΥΛΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ Ν ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΟΥΤΕ Ο ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ.ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΞΑΝΔΡΑΠΟΔΙΣΜΟ ΜΑΣ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΟΠΛΟ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΦΑΝΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΜΕΝΟ ΜΗ ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΗ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ.ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ.ΖΗΤΩ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    20 Μαΐου 2012 6:34 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια!

    Και τι να το κάνω εγώ ότι μετά θα κατηγορούμε τον Άλεξ ότι μας εξαπάτησε (όπως κατηγορούμε τον ΓΑΠ τώρα).
    Η καταστροφή θα έχει είδη επέλθει.

    Η αποχή δεν είναι λύσει γιατί είτε απέχεις είτε όχι, ο πέλεκυς θα πέσει και στο δικό σου κεφάλι, αγαπητέ συμπολίτη.
    Αν λοιπόν σε ικανοποιούν αυτά που λέει ο Άλεξ πήγαινε και στήριξε τον και ανέλαβε την ευθύνη που σου αντιστοιχεί, αν δεν σου αρέσει αλλά θεωρείς τον εαυτό σου αριστερό πήγαινε στον Φώτη.

    Αν Σε κάθε περίπτωση θεωρείς τον εαυτό σου φιλελεύθερο και πατριώτη και ότι πρέπει να μείνουμε στο ΕΥΡΩ πάση θυσία και μέσα σε αυτό να δούμε και εκεί να πετύχουμε ότι καλύτερο για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων μας προς τους άλλους χωρίς να πεθάνουμε κι εμείς, τότε πρέπει να ψηφίσεις Αντώνη είτε τον γουστάρεις είτε όχι γιατί αυτόν έχουμε αυτή τη στιγμή και δεν προλαβαίνουμε να βρούμε άλλον καλύτερο (σε αυτούς ανήκω κι εγώ)..

    Και διότι εάν ο Τσίπρας εκλεγεί και δεν κάνει σούπερ κολοτούμπα σε αυτά που λέει (πράγμα πολύ πιθανό και δεν θα είναι και ο πρώτος) τότε το σχόλιο μου γίνεται πραγματικότητα
    και μετά καληνύχτα είτε φύγει ο Αντώνης είτε μήνει !

    Λόγους αντικειμενικούς για να ψηφίσει κάποιος Καμμένο πέραν του να μην γουστάρει το Σαμαρά, δεν μπορώ να βρω ειλικρινά μιας και τα λεγάμενα του είναι ότι χειρότερο από τα λεγόμενα του ΣΫΡΙΖΑ σε συνδυασμό με αερολογίες δεξιάς μυρουδιάς!

    Για τον Μπένι έχω να πω ότι όποιος δεν του αρέσει καλά θα κάνει να διαβάσει τα πρακτικά τον συζητήσεων με τον Παπούλια και θα εντυπωσιαστεί με τον τρόπο που βούλωνε τόσο τον Καμμένο όσο και τον Τσίπρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», από τους φόρους αυτούς αναμένονται έσοδα ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

    * Ειδική εισφορά αλληλεγγύης έτους 2012. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων, με τα εισοδήματα του 2011, που λήγει στις 15 Ιουνίου, να πληρώσουν έως και το Δεκέμβριο την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία κυμαίνεται από 1% έως και 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

    Η ειδική εισφορά επιβάλλεται σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές:

    * 1% για εισοδήματα από 12.000 - 20.000 ευρώ.

    * 2% από 20.000 - 50.000 ευρώ

    * 3% από 50.000 - 100.000 ευρώ.

    * 4% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

    ** Τέλος επιτηδεύματος έτους 2012. Στο δεύτερο εξάμηνο περίπου 900.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες θα πληρώσουν ξανά τέλος επιτηδεύματος, το οποίο θα είναι αυξημένο από τα 300 στα 500 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων. Για κάθε υποκατάστημα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσό τέλους επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ.

    ** Φόρος εισοδήματος έτους 2012. Ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, καθώς, εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι σημαντικές περικοπές σε φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρων, αλλά και τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης.

    ** Ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων για το έτος 2012. Το ειδικό τέλος επί των ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα από 5 εκατ. νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως ορίζει το Μνημόνιο, τα ποσά του ειδικού τέλους θα είναι αυξημένα σε σύγκριση με τα περυσινά.

    Το γεγονός φυσικά ότι το εν λόγω τέλος δεν συμπεριελήφθη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ του τρέχοντος μηνός, ενδέχεται να οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των δόσεων εξόφλησής του από τις πέντε που ήταν σε τέσσερις έως τον Ιανουάριο του 2013. Εφέτος το συγκεκριμένο τέλος προσδιορίζεται με βάση τα στοιχεία ιδιοκτησίας της 31ης Μαρτίου 2012.

    ** Φόρος Ακίνητης Περιουσίας έτους 2011. Το φετινό ΦΑΠ θα κληθούν να πληρώσουν, περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα των οποίων η αντικειμενική αξία ξεπερνά το αφορολόγητο όριο των 400.000 ευρώ.

    Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει υπολογίσει ότι θα σταλούν εκκαθαριστικά σε περίπου 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το μέσο ποσό πληρωμής θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ.

    ** Τέλη κυκλοφορίας έτους 2013. Στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2012 θα καταβληθούν απ' όλους τους κατόχους οχημάτων τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2013, τα οποία αναμένεται να είναι και πάλι αυξημένα τουλάχιστον κατά 10%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση