GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι εισηγμένες απέλυσαν 73.063...

Σε σύνολο 220 εισηγμένων στο ΧΑ, οι 180 προχώρησαν σε απολύσεις προσωπικού, ενώ 40 ενίσχυσαν το προσωπικό τους. Οι κλάδοι που βρέθηκαν στη δ...

Σε σύνολο 220 εισηγμένων στο ΧΑ, οι 180 προχώρησαν σε απολύσεις προσωπικού, ενώ 40 ενίσχυσαν το προσωπικό τους. Οι κλάδοι που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης ήταν της κλωστοϋφαντουργίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ ο τραπεζικός κλάδος προχώρησε σε κλείσιμο καταστημάτων και υποχρεώθηκε στον περιορισμό του προσωπικού
Οι εισηγμένες επιχειρήσεις λιανεμπορίου μπήκαν κυριολεκτικά στον «πάγο», λόγω μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών
«Μαχαίρι» σε περισσότερες από 70.000 θέσεις εργασίας έβαλαν οι εισηγμένες εταιρείες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που συνεχίζει να «τρώει» τα σωθικά τους και να στέλνει στην ανεργία καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπους.
Το σκηνικό του τρόμου για τους εργαζομένους στήθηκε το 2008 με την παγκόσμια κρίση. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς ο αριθμός των εργαζομένων έφτανε σε 411.359.
Τον Μάρτιο του 2012 οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν σε 338.296. Δηλαδή χάθηκαν 73.063 από 220 ομίλους.
Ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της BETA ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι η «θυσία» 70.000 οικογενειών μπορεί να πάει χαμένη στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία δεν αλλάξει πορεία τους επόμενους δώδεκα μήνες. Η μείωση των εξόδων των επιχειρήσεων μπορεί να μην αποδώσει, αν η εγχώρια οικονομία συνεχίσει την καθοδική της πορεία και η ύφεση, αντί να περιορίζεται, εξαπλώνεται.
Προσθέτει ότι το «φάρμακο» είναι η ανάπτυξη, η οποία πρέπει να έρθει το συντομότερο δυνατό, διότι σε άλλη περίπτωση θα χαθούν κι άλλες θέσεις εργασίας και μαζί με αυτές θα καταποντιστούν εταιρείες και οι όμιλοι θα εξαφανιστούν από τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Μάχη επιβίωσης
Οι επιχειρήσεις δίνουν τη μάχη για την επιβίωσή τους. Αρκετές διοικήσεις εξαντλούν όλο το νομικό οπλοστάσιο που τους παρέχει η εργατική νομοθεσία, με σκοπό τη μείωση των εξόδων. Οι υποχρεωτικές άδειες ολίγων ημερών είναι σε ημερήσια διάταξη και για αρκετούς εργαζομένους η εβδομάδα των πέντε ημερών έχει γίνει των τεσσάρων και τριών ημερών, με αποτέλεσμα οι αμοιβές τους να μειωθούν δραματικά.
Στο πεδίο των εισηγμένων, η μη καταβολή δεδουλευμένων δεν έχει λάβει διαστάσεις, όπως συμβαίνει σε μη εισηγμένες.
Η επεξεργασία των στοιχείων εμφανίζει ότι σε σύνολο 220 εισηγμένων οι 180 προχώρησαν σε απολύσεις προσωπικού, ενώ 40 ενίσχυσαν το προσωπικό τους.
Οι κλάδοι που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης ήταν: της κλωστοϋφαντουργίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ενώ ο τραπεζικός κλάδος προχώρησε σε κλείσιμο καταστημάτων και υποχρεώθηκε στον περιορισμό του προσωπικού.
Σημαντικός αριθμός εργαζομένων που ήταν κοντά στο όριο συνταξιοδότησης επέλεξε την οικειοθελή αποχώρηση.
Το λιανεμπόριο και ο κατασκευαστικός κλάδος μπήκαν στη κυριολεξία στον «πάγο». Ο πρώτος λόγω μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών και ο δεύτερος εξαιτίας της αναστολής σημαντικών έργων υποδομών της χώρας.
Οι επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα έδειξαν αντοχές στην κρίση και ορισμένοι όμιλοι εμφανίζουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ζημιές των εισηγμένων έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τη χρονιά που πέρασε και συγκεκριμένα στα 7,3 δισ. ευρώ το 2011. Στο πρώτο τρίμηνο του 2012 η τάση των ζημιών διατηρήθηκε και διαμορφώθηκε στα 23,3 εκατ. ευρώ.
Νίκος Θεοδωρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση