GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εν μέσω χειραγώγησης και βίας οι προεδρικές εκλογές στο Μεξικό...

Ο Πένια Νιέτο, που απέτυχε να ονομάσει δύο τίτλους βιβλίων, φαβορί. Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Στάδ...

Ο Πένια Νιέτο, που απέτυχε να ονομάσει δύο τίτλους βιβλίων, φαβορί.
Ο Ενρίκε Πένια Νιέτο στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Στάδιο Αζτέκα στην Πόλη του Μεξικού. Προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 42% (EPA/Jorge Rios Ponce)
  Ένα πολιτικο-τηλεοπτικό σκάνδαλο συνταράσσει το Μεξικό λίγo πριν από τις προεδρικές εκλογές. O Televisa, η μεγαλύτερη ισπανόφωνη τηλεόραση του κόσμου, διοργάνωσε και χρηματοδότησε μια εκστρατεία για τον Εντίκε Πένια Νιέτο, επικρατέστερο νικητή των εκλογών της 1ης Ιουλίου. Η αποκάλυψη ότι ο Televisa παρήγαγε βίντεο που υμνούσαν τον Πένια Νιέτο και λασπολογούσαν τους αντιπάλους του καταρρίπτουν τον ισχυρισμό του τηλεοπτικού σταθμού ότι είναι πολιτικά αμερόληπτος καθώς και του Πένια Νιέτο ότι δεν έχει ειδική σχέση με τον Televisa.
Μια μυστική μονάδα _ γνωστή ως «ομάδα Χάντκοκ» _ είχε στηθεί εντός του τηλεοπτικού σταθμού η οποία παράγγελνε τα βίντεο και τα μοίραζε σε χιλιάδες διευθύνσεις email ενώ παράλληλα τα προωθούσε στο Facebook και στο YouTube το 2009. Η ειδική σχέση ανάμεσα στον Πένια Νιέτο και τον Televisa έλαβε μεγάλη έκταση στο Μεξικό εν όψει των εκλογών αφότου πριν από δυο μήνες δημιουργήθηκε ένα φοιτητικό κίνημα επικεντρωμένο στην χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τα μέσα ενημέρωσης προς όφελος του υποψηφίου προέδρου.
Ο Πένια Νιέτο, 46 ετών, πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας του Μεξικού, η οποία περιβάλει την Πόλη του Μεξικού, είναι υποψήφιος με το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) που κυβέρνησε τη χώρα από το 1929 ως το 2000. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πένια Νιέτο διατηρεί από την αρχή μεγάλο προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του _ πράγμα που σημαίνει ότι κατάφερε να βελτιώσει την εικόνα του PRI που είχε αμαυρωθεί από τις καταπιεστικές και διεφθαρμένες πρακτικές του.
Ξεπερνάει τους αντιπάλους του κατά περισσότερες από 10 μονάδες, αν και στην αρχή της προεκλογικές εκστρατείας είχε γίνει αντικείμενο χλευασμού επειδή δεν μπόρεσε να αναφέρει τρία βιβλία που τον έχουν επηρεάσει (κατόπιν προσπάθειας ανέφερε δύο, τη βίβλο και ένα μπεστ-σέλερ της σειράς) ενώ δεν γνώριζε ούτε την τιμή των τορτίγιας (του πιο συνηθισμένου φαγητού του Μεξικού, σαν το δικό μας ψωμί).
Οι αντίπαλοί του Πένια Νιέτο υποστηρίζουν ότι μοιάζει με ήρωα σαπουνόπερας _ λόγω εμφάνισης και όχι επειδή η δεύτερη σύζυγός του, Ανχέλικα Ριβέρα, ήταν πρωταγωνίστρια σε «telenovelas» και έχει το παρατσούκλι «Λα Γκαβιότα», δηλαδή «Γλάρος» από την ηρωίδα μιας τέτοιας σειράς. Ο υποψήφιος του PRI έχει μάλλον χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, δεν μιλά αγγλικά και έχει ταξιδέψει ελάχιστα.
Δεύτερος στις δημοσκοπήσεις έρχεται ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, 58 ετών, υποψήφιος του αριστερού Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) που είχε χάσει τις προεδρικές εκλογές του 2006 με λιγότερο από 1%. Τότε είχε αυτοανακηρυχθεί «νόμιμος πρόεδρος» της χώρας, καταγγέλλοντας ευρεία εκλογική νοθεία και καλώντας τους ψηφοφόρους του να καταλάβουν στους δρόμους. Οι παρατεταμένες προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2006 αποξένωσαν αρκετούς ψηφοφόρους του.
Ακολουθεί η 51χρονη Χοσεφίνα Βάσκες Μότα, υποψήφια με το συντηρητικό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΡΑΝ) του νυν προέδρου Φελίπε Καλντερόν. Με το σύνθημα «Διαφορετικά», προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους, που έχουν κουραστεί από την 12ετή διακυβέρνηση του ΡΑΝ, ότι μπορεί να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας και να ενισχύσει την ασφάλεια.
Αν κερδίσει ο Πένια Νιέτο τις εκλογές, πολλοί _ μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ _ φοβούνται ότι θα χαλαρώσει τον πόλεμο κατά των εμπόρων ναρκωτικών που εξαπέλυσε ο Καλντερόν το 2006 και θα συνάψει συμφωνίες με τους αρχηγούς των καρτέλ όπως είχαν κάνει και προηγούμενοι πρόεδροι του ίδιου κόμματος.
Εκτός από την φτώχεια και ανεργία, τους Μεξικανούς τους απασχολεί η ασφάλεια στους δρόμους. Από την αρχή του πολέμου κατά των ναρκοβαρόνων, 50.000 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους και οι Μεξικανοί κουράστηκαν από την αιματοχυσία. Όμως η ναρκοβία μόλις που αναφέρθηκε στην προεκλογική εκστρατεία.
Η ανεξήγητη επιστροφή του PRI στην εξουσία ίσως να οφείλεται ακριβώς και στο ότι επί της κυριαρχίας του οι ναρκοβαρόνοι είχαν συμφωνίες με τους πολιτικούς. Υπάρχουν Μεξικανοί που προτιμούν εκείνη την πρακτική παρά την καθημερινή αιματοχυσία τους δρόμους που έχει κοστίσει πολλά αθώα θύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση