GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Αγκάθια» αντι γιά κεράκια στα πρώτα γενέθλια του Νότιου Σουδάν

Ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα Πολίτες του Νότιου Σουδάν γιορτάζουν την πρώτη επέτ...

Ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία της η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα
Πολίτες του Νότιου Σουδάν γιορτάζουν την πρώτη επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας τους EPA/PHILLIP DHIL
 
Οι Νοτιοσουδανοί γιόρτασαν χθες την πρώτη επέτειο ανεξαρτησίας της χώρας. Στην πρωτεύουσα Τζούμπα δεκάδες χιλιάδες πολίτες του νεότερου κράτους στο κόσμο (υπ. αρ. 193) τίμησαν την περίσταση ανεμίζοντας σημαίες και χορεύοντας στους δρόμους ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους για τους επίσημους εορτασμούς, που περιλάμβαναν και μια στρατιωτική παρέλαση την ώρα που στον ουρανό πετούσε ελικόπτερο που μετέφερε τη νοτιοσουδανική σημαία, ήταν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν καθώς και οι επικεφαλής των κρατών της Αιθιοπίας, της Κένυας και της Ουγκάντας.
Οπως ήταν φυσικό, δεν παραβρέθηκαν ανώτεροι αξιωματούχοι του Σουδάν αφού οι δύο χώρες ακόμη ερίζουν για κάποια συνοριακά ζητήματα, όπως και για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων τους στην επαρχία Αμπιέι.

Ένα χρόνο μετά την ανεξαρτησία του, το Νότιο Σουδάν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα. Η ανάπτυξη, με την παραγωγή πετρελαίου να έχει σταματήσει, επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 80%(!), γεγονός που εντείνει τους φόβους ότι η χώρα θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι το Σεπτέμβρη ή το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Ήδη, το 51% του πληθυσμού του ζει υπό καθεστώς απόλυτης φτώχειας, με την Παγκόσμια Τράπεζα να υπολογίζει πως το ποσοστό, μέσα στο 2013, θα ανέλθει στο τρομακτικό 83%, με περίπου 200.000 πρόσφυγες να ζουν ακόμη σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγειονομική περίθαλψη.

«Δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη οι υψηλές προσδοκίες που είχαμε για τη νέα χώρα»,
τονίζει ο Τζέραλντ Μαγκάσι του ανθρωπιστικού οργανισμού Plan International, ενώ η Χίλντε Τζόνσον, απεσταλμένη του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν, δήλωσε πως η βία στην περιοχή είναι πλέον πολύ σοβαρότερη απ’ ό,τι ήταν το 2009 και το 2011.
Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως αναφέρεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε πριν μερικές ημέρες στη δημοσιότητα, από τότε που το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητο κράτος, σημειώνεται συνεχής ροή παράνομων όπλων προς τη χώρα, προκαλώντας αδιακρίτως θύματα μεταξύ των πολιτών.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα όπλα αυτά προέρχονται από την Κίνα, την Ουκρανία και από την περιοχή των συνόρων με το Σουδάν, οδηγώντας σε κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις ένοπλες ανταρτικές οργανώσεις.

«Το Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει οικονομική και ανθρωπιστική κρίση καθώς επίσης κρίση στον τομέα της ασφάλειας»,
σημειώνει η έκθεση του ΟΗΕ, ενώ ο Έργουιν ντερ Μποργκτ, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αφρική επεσήμανε πως «οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως να προμηθεύουν το Νότιο Σουδάν με συμβατικά όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στο Σουδάν έχουν διεξαχθεί μέσα σε μισό αιώνα δύο καταστροφικοί εμφύλιοι πόλεμοι μεταξύ βορρά και νότου: από το 1955 έως το 1972 ο πρώτος, και από το 1983 έως το 2005 ο δεύτερος, που οδήγησε τελικά στην ανεξαρτητοποίηση του νότιου τμήματος της χώρας τον Ιούλιο του 2011, ενώ απετράπη στο «πάρα πέντε» ένας τρίτος, τον περασμένο Απρίλιο, όταν το βόρειο Σουδάν κατηγόρησε το Νότιο Σουδάν ότι επιτέθηκε στην διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή Χέγκλιγκ, όπου αντλούνται καθημερινά περίπου 60.000 βαρέλια πετρελαίου.
Από τη μεριά της, η κυβέρνηση της Τζούμπα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της αντέδρασε όντας σε αυτοάμυνα, αφού δέχθηκε επίθεση από τις σουδανικές δυνάμεις που ελέγχουν το Χέγκλιγκ.
Τελικώς, πρυτάνευσε η λογική, καθότι στην αμφισβητούμενη αυτή ζώνη δεν έχει εντοπιστεί μόνο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και μεγάλες ποσότητες χαλκού και άλλων πολύτιμων και βιομηχανικών μετάλλων. Οι ειδικοί επιμένουν πως στο υπέδαφος του Νότιου Σουδάν κρύβονται ως και 4,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου!

Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση