GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

O Λαυρεντιάδης πήρε στο λαιμό του και τα Φωσφορικά Λιπάσματα...

«Μάχη» δίνει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μην μπουν στον κατάλογο των προς αποκλεισμό αγαθών της Συριακής αγοράς τα φωσφάτα, που ...

«Μάχη» δίνει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μην μπουν στον κατάλογο των προς αποκλεισμό αγαθών της Συριακής αγοράς τα φωσφάτα, που αποτελούν και την βάση για την δημιουργία φωσφορικών λιπασμάτων, καθώς τυχόν εμπάργκο σε αυτή τη δασμολογική κατηγορία, θα απέκλειε ολοσχερώς τα Ελληνικά Λιπάσματα (ΕΛΦΕ - πρώην ΒΦΛ) από την πρώτη ύλη του βασικού της προϊόντος. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο των Εξωτερικών δίνει αγώνα δρόμου για να επιτύχει την εξαίρεση των φωσφάτων από τον κατάλογο του εμπάργκο που συγκροτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρουν κύκλοι κοντά στην υπόθεση, σε αυτή την προσπάθεια η χώρα μας βρήκε σύμμαχο την Πολωνία, η οποία αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα.
Αν και, όπως τονίζουν, «μάλλον θα ξεφύγουμε από τον κίνδυνο», εν τούτοις σημειώνουν ότι «το παζάρι θα συνεχιστεί», αφού μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο πιέζουν στο παρασκήνιο για να μπουν τα φωσφάτα στο εμπάργκο, διότι δεν θέλουν να επηρεαστούν άλλες δασμολογικές κλάσεις, που έχουν ενδιαφέρον για τις οικονομίες τους.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τυχόν επιβολή εμπάργκο στα φωσφάτα θα οδηγήσει την πρώην ΒΦΛ σε αναστολή εργασιών, αφού δεν θα έχει πρόσβαση στην φτηνή, όπως φαίνεται, πρώτη ύλη που παράγεται στη Συρία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα Ελληνικά Λιπάσματα, κ. Γ. Τσιμελίδη,το εργοστάσιο υπολειτουργεί, αφού η έλλειψη ρευστότητας καθιστά δύσκολη την προμήθεια φωσφορίτη, δηλαδή την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται από την πρώην ΒΦΛ. Στο εργοστάσιο της Καβάλας εργάζονται περί τα 800 άτομα, εκ των οποίων οι 550 είναι τακτικοί υπάλληλοι, ενώ οι υπόλοιποι εποχιακό προσωπικό.
Η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα στην καταβολή των μισθών, οι οποίοι, βέβαια, δίδονται, αλλά με κάποια καθυστέρηση. Επίσης, περί τους 60 εργαζομένους που αποχώρησαν με σύνταξη τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποζημιώσεις τους.
Ακόμη, η εταιρία, η οποία είχε εξαγοραστεί από τον όμιλο του υπόδικου για τα δάνεια της Proton Bank, κ. Λ. Λαυρεντιάδη το 2009, μεταβιβάστηκε στη συνέχεια στην οικογένεια του επιχειρηματία κ. Μ. Κυριακίδη κι εν τέλει κατέληξε στα χέρια της Κατερίνας Λαυρεντιάδη, συζύγου του επιχειρηματία.
Η εταιρία, η οποία έκλεισε το 2011 με ζημιές 70 εκατ. ευρώ, περνάει μία δύσκολη χρονιά, αφού υπολειτουργεί από τις αρχές του έτους. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρίας έχει καλέσει τους εργαζομένους σε συζήτηση για μείωση του εργασιακού κόστους, εν όψει της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Παράλληλα, τα Ελληνικά Λιπάσματα είχαν ανοιχτά χρέη προς πιστωτές, τα οποία έφτασαν στο «κόκκινο», αλλά, σύμφωνα με τη διοίκησης ρυθμίστηκαν και πλέον δεν αποτελούν κίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι γενικός διευθυντής της ELFE είναι ο κ. Δ, Μπεχράκης, τέως βουλευτής της ΝΔ και πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
Η εταιρία έχει «ανοίγματα» πολλών εκατομμυρίων προς τη ΔΕΠΑ και την Proton Bank (αμφότερες ελέγχονται εμμέσως από το δημόσιο), καθώς προς την Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με τον πρώην βουλευτή Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, κ. Δ. Παπουτσή, χρειάζεται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν ζωηρό και ειλικρινές ενδιαφέρον για την μοναδική λιπασματοβιομηχανία της χώρας, με στόχο να αποτραπεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος για την βιωσιμότητά της, την προοπτική της και το μέλλον των εργαζομένων.
Η πάλαι ποτέ Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων ιδρύθηκε το 1961 από την Εμπορική Τράπεζα, επί του Στρατή Ανδρεάδη. Πρόκειται για την μοναδική χημική βιομηχανία λιπασμάτων της χώρας. Διαθέτει εργοστάσιο στη Νέα Καρβάλη Καβάλας και παραγωγική μονάδα στη Θεσσαλονίκη, η οποία έκλεισε το 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση