550 και 650 μονάδες τα όρια του Δείκτη Δύο μήνες διαπραγμάτευσης σε ένα εύρος 100 μονάδων, μεταξύ 550-650 μονάδων συμπλήρωσε ο Γενι...
550 και 650 μονάδες τα όρια του Δείκτη
Μια ανάγνωση πάντως αυτής της χρονικής συσσώρευσης θα μπορούσε να είναι η διατήρηση δυνάμεων και η αποφυγή κάποιων βεβιασμένων ενεργειών εν όψει των εξελίξεων σε Ευρώπη και Ελλάδα, εικόνα η οποία, όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων της «Beta Securities» Μάνος Χατζηδάκης, «θα μπορούσε να προσομοιαστεί με την τακτική των αθλητών πριν από το καμπανάκι σε μια κούρσα επενδυτικής αντοχής».
Νέα υψηλά
Πάντως, η βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές ?με τις ευρωπαϊκές να επανέρχονται στα επίπεδα που βρίσκονταν τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο και την αμερικανική να καταγράφει νέα υψηλά έτους? λειτούργησε ευνοϊκά και στην ψυχολογία των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο απομακρύνθηκε αρκετά από την περιοχή αντίστασης των 620 μονάδων.
Αφορμή για το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ, η οποία επιβεβαίωσε τη στήριξή της προς την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με στόχο την εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη.
Στα καθ’ ημάς, οι προσδοκίες για επίσπευση ορισμένων μεγάλων αποκρατικοποιήσεων και deals στον τραπεζικό κλάδο αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο στις τελευταίες συνεδριάσεις οι αγοραστές υπερισχύουν των πωλητών.
Σχέδιο μακράς πνοής
Ωστόσο ο σύμβουλος επενδύσεων της TEC Group Δημήτρης Τζάνας θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο μακράς πνοής για το ελληνικό χρηματιστήριο, υπογραμμίζοντας: «Οταν ήδη έχουμε φτάσει σε ημερήσιες συναλλαγές κάτω των 20 εκατ. ευρώ με το 85% να γίνεται από 10 περίπου μετοχές, όταν η φετινή αξία των συναλλαγών είναι 43% χαμηλότερη της περσινής σε συνέχεια του -41% του 2011/10, του -32% του 2010/09, και του -48% του 2009/08, ενώ η κεφαλαιοποίηση κοντεύει να φτάσει το 10% του ΑΕΠ, τότε πραγματικά πρέπει να σκεφτούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε σε μια προσπάθεια να ανατρέψουμε τη δυσμενέστατη κατάσταση που έχει ήδη συντελεστεί στο Χ.Α.» και προσθέτει: «Αν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να επιδιώξει με κάθε τρόπο την παραμονή της στην Ευρωζώνη, πρέπει να επιδιώξει την αναβάθμιση της λειτουργίας της χρηματιστηριακής της αγοράς. Να σκεφτεί με ποιους τρόπους θα επανέλθει η αξιοπιστία.
Με ποιους τρόπους θα αναδείξουμε πάλι την αναπτυξιακή διάσταση του χρηματιστηρίου και τη δυνατότητά του για άντληση κεφαλαίων. Με ποιους τρόπους θα επανέλθουν τα κεφάλαια από το εξωτερικό. Με ποιους τρόπους θα ενθαρρυνθούν να επενδύσουν πάλι οι Ελληνες».
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση