GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μυστηριώδης θάνατος του Ιάπωνα πρεσβευτή ενώ διαδραματίζονται βίαιες διαδηλώσεις στην Κίνα εναντίον της Ιαπωνίας...

Ο Σινίσι Νισιμίγια, ο οποίος είχε οριστεί ως ο νέος πρέσβης της Ιαπωνίας στην Κίνα και ο οποίος πριν από τρεις ημέρες είχε βρεθεί αναίσθητος...

Ο Σινίσι Νισιμίγια, ο οποίος είχε οριστεί ως ο νέος πρέσβης της Ιαπωνίας στην Κίνα και ο οποίος πριν από τρεις ημέρες είχε βρεθεί αναίσθητος σε δρόμο κοντά στο σπίτι του, στο Τόκιο, πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της ιαπωνικής πρωτεύουσας, όπως ανακοίνωσε το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Οι γιατροί ερευνούν τα αίτια του θανάτου του, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Τακάσι Αριγιόσι. Ο 60χρονος Νισιμίγια είχε χάσει τις αισθήσεις του καθ’ οδόν προς την εργασία του. Στα μέσα Οκτωβρίου εκπρόκειτο να αντικαταστήσει, στην θέση του πρέσβη στο Πεκίνο, τον Ουισίρο Νίβα.
Συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεχίστηκαν σε πολλές κινεζικές πόλεις οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ιαπωνίας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, για τη συστάδα των διαφιλονικούμενων νησιών στον Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.
Οι διαμαρτυρίες για τα νησιά που ξεκίνησαν το Σάββατο με διαδηλωτές να πολιορκούν την ιαπωνική πρεσβεία, συνεχίστηκαν και την Κυριακή, με μια ομάδα 100 ατόμων να φτάνει έξω από το κτίριο της ιαπωνικής πρεσβείας, το οποίο φρουρείται από την αστυνομία, όπου πέταξαν μπουκάλια με νερό. «Ιαπωνία, πήγαινε στην κόλαση έξω από την Κίνα» φώναξαν οι διαδηλωτές.
«Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για την κινεζική Κυβέρνηση να φανεί σκληρότερη. Κοιτάξτε τι νιώθουν οι απλοί άνθρωποι. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει», ανέφερε στο Ρόιτερς ένας μεσήλικας μπροστά από την πρεσβεία της Ιαπωνίας. «Δεν εννοώ πόλεμο, αλλά δραστικότερα μέτρα, όπως η επιβολή κυρώσεων. Να δουν πόσο η Ιαπωνία εξαρτάται από την Οικονομία μας », είπε.
Σε άλλες πόλεις της Κίνας, οι διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα και επιτέθηκαν σε ιαπωνικά αυτοκίνητα ιαπωνικά εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις. Στην πόλη Κιγκντάο,κατέστρεψαν μια ιαπωνική επιχείρηση, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν ιστοσελίδες ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.
Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης στη πόλη Τσενγντού στη Νοτιοδυτική Κίνα.
Νέα αντιπαράθεση μεταξύ «αιώνιων» αντιπάλων
Η εδαφική διαμάχη κλιμακώθηκε την Παρασκευή, όταν η Κίνα έστειλε έξι πλοία επιτήρησης στις ακατοίκητες νησίδες της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να εκδίδουν χείμαρρο καταδίκης εναντίον του Τόκιο. Παρά την εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών τους, η Κίνα και η Ιαπωνία έχουν πικρές αναμνήσεις -ειδικά από τη  στρατιωτική επίθεση της Ιαπωνίας στη δεκαετία του 1930 και του 1940. Η αντιπαλότητα για το αμφισβητούμενο έδαφος στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας έχει και οικονομικό υπόβαθρο, καθώς στον υποθαλάσσιο χώρο ενδεχομένως να υπάρχουν πολύτιμα αποθέματα φυσικού αερίου.
Το Τόκιο απαιτεί προστασία των πολιτών του
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα κάλεσε την Κίνα να εγγυθεί την ασφάλεια των υπηκόων και των οικονομικών συμφερόντων της Ιαπωνίας, μια ημέρα μετά τις βίαιες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αγορά από το Τόκιο ακατοίκητων νησιών στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, την κυριαρχία των οποίων διεκδικεί το Πεκίνο. Παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, εκατοντάδες άτομα διαδήλωσαν εκ νέου μπροστά από την Ιαπωνική Πρεσβεία στο Πεκίνο. Οι διαδηλωτές πετούσαν μπουκάλια με νερό στο κτήριο, φώναζαν αντιιαπωνικά συνθήματα, τραγουδούσαν τον κινεζικό εθνικό ύμνο και κρατούσαν σημαίες με τα χρώματα της Κίνας. Στη Σανγκάη, πάνω από 200 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το Ιαπωνικό Προξενείο φωνάζοντας “Κάτω η μικρή Ιαπωνία”. Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, περίπου 40.000 άνθρωποι συμμετείχαν χθες σε διαδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Κίνα.
hbnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση