GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπουργοί και βουλευτές στα κάγκελα

Τριγμούς προκαλούν στο κυβερνητικό σχήμα οι ενστάσεις, οι προβληματισμοί αλλά και οι διαφωνίες υπουργών για την περικοπή δαπανών από...

Τριγμούς προκαλούν στο κυβερνητικό σχήμα οι ενστάσεις, οι προβληματισμοί αλλά και οι διαφωνίες υπουργών για την περικοπή δαπανών από τα υπουργεία τους. Υπό το καθεστώς της πίεσης από τους εκπροσώπους της τρόικας να «κλειδώσουν» τα μέτρα, στο παρασκήνιο καταγράφονται αρκετές διχογνωμίες για το πακέτο, ενώ στο επίκεντρο είναι το καυτό ζήτημα της μείωσης των ειδικών μισθολογίων και ιδίως των ενστόλων τους οποίους υπερασπίζονται αρκετοί υπουργοί και πολλοί βουλευτές. Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, που ξορκίζει τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, αναζητεί την ηρεμία για να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων ώστε να…………. δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ψήφισή του και δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τις διάφορες αντιδράσεις και πιέσεις καθώς στηρίζει πλήρως τον κ. Στουρνάρα.
Ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο αλλά και τους κκ. Ευρ. Στυλιανίδη, Αντ. Μανιτάκη και Α. Λυκουρέντζο να καταθέσουν άμεσα συγκεκριμένες προτάσεις για περαιτέρω περικοπές στα υπουργεία τους ώστε να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα. «Το πρόβλημα δεν είναι δικό σας, είναι δικό τους (σ.σ.: εννοοώντας την τρόικα). Σας παρακαλώ να βοηθήσουμε όλοι να περάσουμε το ποτάμι» φέρεται να ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Σαμαρά.
Παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί δεσμεύτηκαν ενώπιον του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη που είχαν μαζί του να περικόψουν δαπάνες, στο παρασκήνιο διατυπώνονται γκρίνιες, ενστάσεις και παράπονα για το γεγονός ότι θα κληθούν να σηκώσουν περισσότερο βάρος από ό,τι τους αναλογεί, όπως πιστεύουν.
Ενστολα αιτήματα
Κεντρικός πρωταγωνιστής στην υπόθεση είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος έχει να λύσει τη δύσκολη εξίσωση των μισθολογίων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. «Ακόμη δεν “κλείδωσε” τίποτα. Το βασικό ζήτημα δεν είναι τόσο τα ειδικά μισθολόγια αλλά οι μισθολογικές προαγωγές (σ.σ. ωριμάσεις). Εκεί είναι το μεγάλο θέμα, επηρεάζονται οι συντάξεις» λέει σε συνομιλητές του ο κ. Παναγιωτόπουλος που καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος από τους εμπλεκόμενους υπουργούς, έχοντας μάλιστα δεσμευθεί δημόσια πολύ νωρίς να μην υπάρξουν περικοπές στα μισθολόγια των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο Πεντάγωνο ενοχλήθηκαν σφόδρα όταν την περασμένη Τετάρτη ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των ενστόλων είπε ότι τα «ισοδύναμα» που πρότεινε το υπουργείο Αμυνας για να διασωθούν τα μισθολόγια απερρίφθησαν ως απαράδεκτα από την τρόικα. Μάλιστα ανέφερε ότι «κλείδωσαν» οι μειώσεις στο 7% προκαλώντας αναστάτωση και στο Μαξίμου. Ηταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Η αντίδραση ήταν άμεση και οι συνεργάτες του κ. Παναγιωτόπουλου – εν μέσω φημών για παραίτησή του, η οποία δεν ετέθη ποτέ, όπως επιμένει ο υπουργός Αμυνας – απάντησαν με μια δηκτική ανακοίνωση. Μάλιστα λέγεται ότι χρειάστηκε και η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για να εκτονωθεί η κατάσταση, ενώ ο κ. Παναγιωτόπουλος τονίζει ότι η συνεργασία του με τον κ. Ι. Στουρνάρα είναι άριστη.
Σε αυτό το κλίμα ο κ. Παναγιωτόπουλος, ως ένας από τους βασικούς εκφραστές της «κοινωνικής Δεξιάς» και έχοντας άριστες σχέσεις με τους δύο βασικούς πυλώνες που στηρίζουν διαχρονικά τη Δεξιά, δηλαδή την Εκκλησία και τις Ενοπλες Δυνάμεις, επέλεξε να ρίξει έναν πύραυλο προκαλώντας αίσθηση. Την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Βουλής υπενθύμισε με νόημα την περίοδο της Κατοχής κοιτάζοντας προς το μέρος του υπουργού Οικονομικών.
«Ο γερμανός κατακτητής, όταν πάτησε το πόδι του στη χώρα, το πρώτο που φρόντισε να κάνει ήταν να διαλύσει τις Ενοπλες Δυνάμεις γιατί ακριβώς αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα της κρατικής οντότητας και της εθνικής κυριαρχίας» είπε προκαλώντας ποικίλα σχόλια για τη σκοπιμότητα της κίνησής του. «Εγώ κάνω πολιτική με τις απόψεις μου. Είπα το αυτονόητο. Δεν συνέκρινα τη σημερινή δημοκρατική Γερμανία με την τότε ναζιστική» διευκρινίζει σε όσους θέτουν το θέμα της παρέμβασής του.
Η κίνηση του κ. Παναγιωτόπουλου – εκ των πιο πιστών και σκληρών υποστηρικτών του κ. Σαμαρά στην εσωκομματική αναμέτρηση για την προεδρία της ΝΔ το 2009 και πρώτου εκπροσώπου Τύπου – δεν πέρασε απαρατήρητη στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και δεν δόθηκε συνέχεια διότι το Μαξίμου επιχειρεί να «κλειδώσει» άμεσα το πακέτο.

Ξένοι και… Σοβιέτ
Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι της τρόικας αλλά και οι Γερμανοί (Χορστ Ράιχενμπαχ και Χανς-Γιόαχιμ Φούχτελ) που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έχουν βγάλει κόκκινες κάρτες σε υπουργούς και αποδίδουν εύσημα στους επιμελείς και συνεργάσιμους.
Εκτός από τον κ. Στουρνάρα, που είναι ο βασικός συνομιλητής τους και θεωρείται πρόσωπο που εμπιστεύονται, πολύ καλή εικόνα υπάρχει για τον αναπληρωτή του, τον κ. Χρ. Σταϊκούρα, αλλά και για τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση που ξάφνιασε προ ημερών, όταν σε «κλειστή» σύναξη ενημέρωσης των βουλευτών της ΝΔ είπε ότι η Ελλάδα στα εργασιακά λειτουργούσε ως Σοβιέτ προ Μνημονίου ΙΙ. Επίσης, άριστη συνεργασία υπάρχει με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, καλή εικόνα για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον κ. Λυκουρέντζο, ενώ σκληρός διαπραγματευτής αποδεικνύεται ο κ. Στυλιανίδης.
Στο… κόκκινο έχουν οι Τροϊκανοί, εκτός από τον κ. Παναγιωτόπουλο, τον κ. Μανιτάκη και τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη ο οποίος προχθές επιτέθηκε στην τρόικα λέγοντας ότι «ζητάει αίμα»
Γαλάζιες Συμπληγάδες
Πολιτικό μασάζ στην ΚΟ, διαγραφές στη ΔΑΚΕ

Από τις Συμπληγάδες όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ αναμένεται να περάσει ο Πρωθυπουργός που πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τους βουλευτές για την αναγκαιότητα ψήφισης του πακέτου των μέτρων. Το κλίμα είναι πολύ βαρύ και υπάρχουν στοιχεία και κινήσεις που θυμίζουν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν καταγράφηκε η μαζική ανταρσία των 20 βουλευτών, με συνέπεια τη διαγραφή τους λόγω της καταψήφισης του δεύτερου μνημονίου.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδουν ότι δεν θα υπάρξουν πολλές διαφοροποιήσεις από βουλευτές και μιλάνε για μεμονωμένες περιπτώσεις, έχουν αρχίσει ο έλεγχος, το πολιτικό μασάζ και οι προληπτικές κινήσεις των κομματικών στελεχών. Η ηγεσία της ΝΔ έδειξε ότι δεν θα διστάσει να απαλλαγεί από κάθε ενοχλητικό βουλευτή ή στέλεχος. Το μήνυμα εστάλη με τη διαγραφή από το κόμμα με συνοπτικές διαδικασίες την περασμένη Πέμπτη του ΓΓ της ΓΣΕΕ και προέδρου της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα κ. Ν. Κιουτσούκη (πρωτοστατεί στη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή) για αντιδεοντολογική και αντικομματική συμπεριφορά.
Η διαγραφή, που σηματοδοτεί τη ρήξη με τους συνδικαλιστές, δεν ήταν τυχαίο ότι έγινε την επομένη της επτάωρης συνεδρίασης στα γραφεία του κόμματος, όπου παρουσία των υπουργών κκ. Κ. Χατζηδάκη και Ι. Βρούτση και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, πολλοί βουλευτές εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για τα μέτρα, υπεραμύνθηκαν των ενστόλων και της προστασίας των ειδικών μισθολογίων, ενώ κυριάρχησε η φράση: «Αλλα λέγαμε προεκλογικά και άλλα κάνουμε».
Επίσης στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα και διάσταση απόψεων μεταξύ βουλευτών για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, τις οποίες υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων οι κκ. Μ. Βαρβιτσιώτης, Κυρ. Μητσοτάκης, Μ. Βορίδης και Αδ. Γεωργιάδης, από τους ελάχιστους βουλευτές, ειδικά οι δύο τελευταίοι, που υπερασπίζονται στα ΜΜΕ με ιδιαίτερη ένταση τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν ανησυχούν και λένε ότι ο διάλογος κάνει καλό και ήταν θετικό που μίλησαν οι βουλευτές. Παρά την κίνηση όμως των βουλευτών κκ. Γ. Βλάχου (καραμανλικού) και Νικ. Κακλαμάνη (έχει αρχίσει τη διαμόρφωση εσωκομματικού πόλου επιρροής) να ζητήσουν άμεση σύγκληση της ΚΟ και να ενημερωθούν οι βουλευτές από τον Πρωθυπουργό, δεν συζητούν αυτή τη στιγμή ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα προκρίνονται οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις υψηλόβαθμων στελεχών και συνεργατών του Πρωθυπουργού με βουλευτές για να αποφευχθούν αρνητικές εξελίξεις στην επικείμενη ψηφοφορία, ενώ ρόλο θα διαδραματίσει για να συνετιστούν τα μέλη της ΚΟ, εκτός από τον Γραμματέα της ΝΔ κ. Εμμ. Κεφαλογιάννη, και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης.

1 σχόλιο

  1. Τι είναι τελικά η Χρυσή Αυγή: παραθρησκευτική οργάνωση
    ή Παραστρατιωτικό κόμμα;

    Έχουμε ξεφύγει εντελώς.
    Εντελώς όμως!

    Και ως κράτος, ως πολίτες, ως δημοκρατία, ως πολιτισμός γενικά των νεοελλήνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση