Αναλύσεις θα δείχνουν αν η ετικέτα συμβαδίζει με το περιεχόμενο. Ελεγχοι έδειξαν ότι δείγματα συσκευασμένης φέτας περιείχαν και αγελαδιν...
Αναλύσεις θα δείχνουν αν η ετικέτα συμβαδίζει με το περιεχόμενο. Ελεγχοι έδειξαν ότι δείγματα συσκευασμένης φέτας περιείχαν και αγελαδινό γάλα εκτός από αιγοπρόβειο και κατσικίσιο. Δηλαδή δεν μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως φέτα, αλλά ως λευκό τυρί.
Γα το τεστ DNA χρειάζονται μικρές ποσότητες οποιουδήποτε φυτικού ιστού για την ταυτοποίηση του προϊόντος.
Φασόλια Πρεσπών, φακές Εγκλουβής, φάβα Σαντορίνης, κεράσια τραγανά Εδέσσης και πολλά άλλα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) έχουν κατακλύσει την αγορά και γίνονται ανάρπαστα από τους καταναλωτές.Πόσο… Πρεσπών, όμως, είναι τα φασόλια που μας «συστήνονται» με αυτό το όνομα στον πάγκο του μανάβη; Πόσο μεγάλη παραγωγή φακής μπορεί να έχει το χωριό Εγκλουβή της Λευκάδας που χάρισε το όνομα στο προϊόν, ώστε αυτό να βρίσκεται σε άφθονη ποσότητα σε κάθε λαϊκή αγορά;
Δειγματοληπτικές εξετάσεις στο εργαστήριο με τις νέες γονιδιωματικές τεχνολογίες έδειξαν πως η νοθεία σε τέτοιου είδους προϊόντα κυμαίνεται από 10% έως και πάνω από 80%. Οι επιτήδειοι έχουν φροντίσει να τα αναμείξουν με άλλες ποικιλίες, από άλλες περιοχές, εκμεταλλευόμενοι τη φήμη των προϊόντων για να εξαπατήσουν και να κερδοσκοπήσουν στην πλάτη ανυποψίαστων καταναλωτών.
Διεθνής έρευνα
Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) στη Θεσσαλονίκη συμμετέχει ενεργά στη διεθνή έρευνα για την αναγνώριση, ταυτοποίηση και ταξινόμηση φυτών, ζώων και προϊόντων τους, με στόχο τον ακριβή εντοπισμό και την εξάλειψη των φαινομένων νοθείας.
Η ταξινόμηση γίνεται με τη χρήση μοριακών δεικτών ή και μέσω της νέας τεχνολογίας του γραμμωτού κώδικα (barcoding) DNA. Ηδη οι Ελληνες ερευνητές έχουν προσθέσει ελληνικά είδη και ντόπιες ποικιλίες προϊόντων στην τεράστια παγκόσμια online ψηφιακή barcode βιβλιοθήκη, που περιλαμβάνει τη γενετική «ταυτότητα» κάθε έμβιου οργανισμού, με χιλιάδες αλληλουχίες ειδών.
Η μέθοδος έχει το πλεονέκτημα πως χρειάζονται πολύ μικρές ποσότητες οποιουδήποτε φυτικού ιστού για την ταυτοποίηση του προϊόντος, ενώ επιτρέπει την αναγνώριση ειδών ακόμη και σε παράγωγα εμπορικά προϊόντα όπως το αλεύρι, οι μαρμελάδες, τα γλυκά κουταλιού, το λάδι και άλλα.
Στοιχεία – σοκ
Προϊόντα «μαϊμού» στα ράφια
Οι επιστήμονες του ΕΚΕΤΑ έκαναν σε ερευνητικό επίπεδο τις πρώτες αναλύσεις σε δείγματα ελληνικών και εισαγόμενων προϊόντων που πάρθηκαν από την αγορά και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού κεράσι, με τις ετικέτες γνωστών βιομηχανιών, που ανέγραφαν πως το προϊόν είχε παραχθεί από την ονομαστή ποικιλία τραγανά Εδέσσης, διαπιστώθηκε πως περιείχαν τη συγκεκριμένη ποικιλία σε ποσοστό μόλις 20%, κατά μέσον όρο. Ελήφθησαν δείγματα αρωματικού ρυζιού, τύπου μπασμάτι, από οκτώ διαφορετικά εμπορικά σκευάσματα. Στα μισά απ’ αυτά διαπιστώθηκε ότι περιείχαν ελληνικές ποικιλίες ρυζιού -μη αρωματικές και πολύ φθηνότερες- σε ποσοστά που κυμαινόταν από 20% ως και 50%.
Σε δείγματα φασολιών που πωλούνταν ως φασόλια Πρεσπών ή Καστοριάς, διαπιστώθηκε πως είχαν προσμίξεις κατά μέσο όρο σε ποσοστό 10%.
Βασίλης Ιγνατιάδης
Δεν υπάρχουν σχόλια
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση