GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τζόνας Παρέλο-Πλέσνερ: «Η διαφθορά κοστίζει 84 δισ. δολάρια»!

  «Η διαφθορά διατρέχει όλο το σύστημα, από τη βάση ως την πιο υψηλή κορυφή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Μόλις φάνηκε ότι ...

 
«Η διαφθορά διατρέχει όλο το σύστημα, από τη βάση ως την πιο υψηλή κορυφή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Μόλις φάνηκε ότι φτάνει μέχρι τον πρωθυπουργό και τον επόμενο πρόεδρο» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο Τζόνας Παρέλο-Πλέσνερ, αναλυτής για την Κίνα στη δεξαμενή σκέψης (think tank) ECFR και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της Δανίας σε ζητήματα Ασίας.
«Η διαφθορά κοστίζει πολύ ακριβά στην Κίνα. Ο ΟΟΣΑ την υπολογίζει στο 3% με 5% του ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή τουλάχιστον 50 δισ. δολάρια, και μπορεί να φτάνει τα 84 δισεκατομμύρια. Η περιουσία των 70 πιο πλούσιων μελών του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου αυξήθηκε στα 89,9 δισ. δολάρια το 2011. Σήμερα οι κινέζοι Κομμουνιστές πολιτικοί είναι μεγαλύτεροι πλουτοκράτες από τους αμερικανούς ομολόγους τους στο Καπιτώλιο» εξηγεί.
Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε από ρεπορτάζ των «New York Times» ότι η οικογένεια του πρωθυπουργού Γουέν Ζιαμπάο έχει κρυφή περιουσία ύψους 2,7 δισ. δολαρίων. Οπως θα περίμενε κάποιος, οι κινεζικές αρχές παρεμποδίζουν την πρόσβαση στο site της εφημερίδας. Τον Ιούλιο το πρακτορείο Bloomberg είχε ανάλογο ρεπορτάζ για τους συγγενείς του επόμενου προέδρου Σι Τζιν Πινγκ. Ο Σι έχει πει δημοσίως ότι «αν μπεις στην πολιτική, δεν πρέπει να το κάνεις για τα λεφτά».
Υπάρχει πολιτικό κόστος για το ΚΚΚ; τον ρωτάμε. «Ο μέσος Κινέζος, ας πούμε ο κ. Λι, ενοχλείται πολύ. Το αφήγημα ήταν ότι τα σάπια μήλα βρίσκονται στα χαμηλά κλιμάκια και ότι η ηγεσία του κόμματος είναι εγγυητής για την κάθαρση. Τώρα δεν μπορούν να κρύψουν τη διαφθορά κάτω από το χαλί. Το πρόβλημα είναι ότι τα εργαλεία της τιμωρίας παραμένουν ακόμα εντός του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Κίνα θα χρειαστεί πολύ περισσότερα από μία αλλαγή στην ηγεσία για να το πετύχει αυτό» μας απαντά ο κ. Παρέλο-Πλέσνερ.
Ο συνδυασμός ανάπτυξης και αυταρχισμού έχει φτιάξει θερμοκήπιο πράξεων διαφθοράς κάθε μεγέθους. Εν όψει του Συνεδρίου, το Πεκίνο τιμώρησε περισσότερους από 17.500 κυβερνητικούς αξιωματούχους. Επτά ήταν υπουργοί ή κυβερνήτες επαρχιών.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση