GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πυρομανής… πυροσβέστης στην Ελλάδα το ΔΝΤ

«Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι ελληνική κρίση, αλλά κρίση ευρωπαϊκή, μια κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα...

«Η κρίση που βιώνουμε δεν είναι ελληνική κρίση, αλλά κρίση ευρωπαϊκή, μια κρίση του μοντέλου ανάπτυξης. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα από το 2007 έως το 2012 ήταν 25%, ποσοστό τεράστιο και τρομακτικό. Η αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30 ήταν 24%», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της γαλλικής τράπεζας Lazard Ματιέ Πιγκάς, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής και η Eurobank.
Απέναντι στην κρίση, η Ευρώπη άργησε να απαντήσει και απάντησε με κινήσεις ανεπαρκείς, βασισμένες σε λάθος διάγνωση. Στην περίπτωση της Ελλάδας θεωρούσαν ότι ήταν μια κρίση ρευστότητας, δεν είδαν ότι επρόκειτο για κρίση φερεγγυότητας, ανέφερε ο κ. Πιγκάς, επισημαίνοντας ότι η πολιτική της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας υπήρξε ανόητη και εγκληματική.
«Ισοδυναμεί με κοινωνική σφαγή και κοινωνική βαρβαρότητα, χωρίς κανένα οικονομικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για πολιτική επιλογή εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, που οδηγεί στην κατάρρευση του ΑΕΠ και την άνοδο των εξτρεμιστών.  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα έπαιξε το ρόλο του πυρομανή πυροσβέστη.
Χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή επανάσταση. Κατανοώ όσους αναρωτιούνται «αξίζει τον κόπο;», «αξίζουν όσα υποφέρουμε για να μείνουμε στο ευρώ;». Η απάντηση είναι «ναι», αλλά σε άλλη Ευρώπη και σε ένα άλλο ευρώ. Εάν αποχωρούσε η Ελλάδα από την ευρωζώνη η μετάδοση θα ήταν άμεση, θα οδηγούσε αμέσως στο τέλος της ζώνης του ευρώ. Ο πραγματικός πατριωτισμός είναι ο ευρωπαϊκός πατριωτισμός.
Πρέπει να δώσουμε τη μάχη κατά των άκρων. Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στην αμοιβαιοποίηση του χρέους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γάλλος τραπεζίτης.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Bruegel καθηγητής Ζαν Πιζανί-Φερί, ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε κοινή μοίρα όσων μετέχουμε σε αυτήν.
Στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχει σοβαρή αναντιστοιχία ανάμεσα στην έκταση της πρόκλησης και στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν. Οι επενδύσεις σήμερα στην Ελλάδα είναι το 40% του ύψους που είχαν το 2007.
Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, ας επενδύσουν οι ίδιοι. Υπάρχουν τρόποι: Η αποπληρωμή του χρέους μπορεί να συνδεθεί με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας. Να κινητοποιήσουν τα επενδυτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία, την ΕΤΕπ, αλλά και την EBRD, που έχει σημαντική σχετική εμπειρία, ώστε να αποδείξουν ότι πιστεύουν στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και δίνουν στην Ελλάδα μια ευκαιρία, ανέφερε ο καθηγητής.
Το συμπόσιο χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Νίκος Νανόπουλος, ενώ μίλησε επίσης ο επικεφαλής οικονομικών μελετών του ομίλου Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης.

1 σχόλιο

  1. Επιτέλους, οι βουλευτές σηκώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην ολιγαρχική κυβέρνηση ! Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ αποφασίζουν να ανεξαρτητοποιηθούν και να καταψηφίζουν τα εγκληματικά μέτρα ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ των Ελλήνων και των παιδιών τους ! Σύσσωμος ο ελληνικός λαός, κατά 80%, απορρίπτει τα νέα μέτρα της καταστροφής του !

    Στελέχη παραιτούνται, συνδικαλιστικές παρατάξεις στρέφονται κατά των οικείων κομμάτων με οργή, αναταραχή και οργή υπάρχει στις τάξεις των προδομένων Νεοδημοκρατών και Πασοκτζήδων. Η ΔΗΜΑΡ φαίνεται να εννοεί αυτά που λέει, αλλά δεν αρκεί να καταψηφίσει μόνο τα εργασιακά. Το πιο εγκληματικό είναι το φορολογικό και τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας !

    Στο χώρο των εκπαιδευτικών, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στα 3 κόμματα, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, καταψηφίζοντας ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και τη παράταξη της ΔΗΜΑΡ.

    Ψηφίζουν Χριστιανική Εναλλακτική Κίνηση Εκπαιδευτικών ( ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ ) ή Ανεξάρτητα ψηφοδέλτια ή ότι άλλο, στελνοντας μήνυμα στη παραπαίουσα κυβέρνηση του κ. Σαμαρά,που επαθε αμνησία και ξέχασε όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση