GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέο γύρο διαπραγματεύσεων θέλει η Παλαιστίνη

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν οι αποτελματωμένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο δια...

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν οι αποτελματωμένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Φωνή της Παλαιστίνης» ο Ερεκάτ δήλωσε, ότι μια κοινή παλαιστινιακή-αραβική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κίνα και την Βρετανία τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της προώθησης μιας νέας πρωτοβουλίας για την επανέναρξη των συνομιλιών μέσα σε έξι μήνες.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξήρε την απόφαση, λέγοντας ότι δίνει ώθηση στις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι η πρώτη αφού οι Παλαιστίνιοι έλαβαν καθεστώς κράτους παρατηρητή-μη μέλους στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο μήνα, κάτι το οποίο στην πράξη σηματοδότησε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την πλευρά της, εξοργισμένη από αυτήν την κίνηση, την οποία αποκάλεσε μονομερή, ανακοίνωσε σχεδιασμούς για την επέκταση των οικισμών εποίκων σε μια περιοχή της Δυτικής Όχθης ενώ δεν απέδωσε φόρους που συλλέγει για λογαριασμό των Παλαιστίνιων.
Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες έχουν παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν το Ισραήλ είχε απορρίψει το παλαιστινιακό αίτημα να παραταθεί κατά ένα 10μηνο το μορατόριο στην ανέγερση οικιών για εποίκους.
Οι προσπάθειες να ξαναρχίσουν έκτοτε οι συνομιλίες απέτυχαν. Οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει πάγωμα των εποικισμών στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το Ισραήλ επιμένει πως δεν αποδέχεται όρους για την επανέναρξή τους.
Ακόμη κι αν γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ η παλαιστινιακή πρωτοβουλία είναι απίθανο οι συνομιλίες να αρχίσουν ξανά σύντομα. Στο Ισραήλ διεξάγονται βουλευτικές εκλογές την 22α Ιανουαρίου και είναι αμφίβολο ότι θα έχει αναλάβει καθήκοντα μια νέα κυβέρνηση πριν από τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση