GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Την επόμενη ημέρα σκέφεται η ιταλική κεντροαριστερά μετά τη νίκη Μπερσάνι

Μπερλουσκόνι, Γκρίλο και Μόντι οι εν δυνάμει σημαντικότεροι αντίπαλοι O Πιερλουίτζι Μπερσάνι (αριστερά) κέρδισε το χρίσμα του υποψ...

Μπερλουσκόνι, Γκρίλο και Μόντι οι εν δυνάμει σημαντικότεροι αντίπαλοι
O Πιερλουίτζι Μπερσάνι (αριστερά) κέρδισε το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, δημάρχου Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι
 
Με το 61,1% των ψήφων, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι κέρδισε, χθες, το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, με την συμμετοχή πάνω από 2,5 εκατομμυρίων προοδευτικών εκλογέων. Ο έτερος διεκδικητής του χρίσματος, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 38,9% των προτιμήσεων.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μπερσάνι, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, έχει πλέον στα χέρια του μια ισχυρή εντολή για να προσπαθήσει να οικοδομήσει μια πειστική κεντροαριστερή εναλλακτική πρόταση για την χώρα.
Στην Ρώμη ξεπέρασε το 70% των ψήφων, ενώ κατάφερε να υπερισχύσει σε όλες της παραδοσιακά αριστερές περιοχές της Ιταλίας (της Μπολόνια, της Περούτζια, της Αγκόνα), με μόνη εξαίρεση την Τοσκάνη.
Αυτό που μένει να εξακριβωθεί είναι ποιος θα είναι ο ισχυρός αντίπαλος του κεντροαριστερού υποψήφιου πρωθυπουργού, Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά τα φαινόμενα, ετοιμάζεται να ξαναθέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία, ακυρώνοντας τις προσπάθειες για επιλογή ενός διαδόχου με ανοικτή εκλογική διαδικασία.
Ο ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κάλεσε τα μέλη του να διαλέξουν τους υποψήφιους βουλευτές μέσω Διαδικτύου, από σήμερα μέχρι και τις έξι Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, στις εκλογές μπορεί να εξασφαλίσει ποσοστό του 18%.
Ολοι, όμως, προσπαθούν να καταλάβουν τι θα πράξει ο τεχνοκράτης-πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Αν αποφασίσει να παραμείνει στην πολιτική και δεχθεί την στήριξη που του παρέχουν πολλές κεντρώες δυνάμεις, ο απερχόμενος πρωθυπουργός μπορεί να είναι τελικά αυτός ο πραγματικός αντίπαλος του Πιερλουίτζι Μπερσάνι.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς έχει πει επανειλημμένα ότι «η κυβέρνηση τεχνοκρατών ήταν μια αναγκαία φάση, που πρέπει όμως να ξεπεραστεί».
«Εργασία, ελπίδα, ευκαιρίες για τους νέους, ρεαλισμός»: αυτές ήταν οι λέξεις που ο Μπερσάνι επαναλάμβανε συχνότερα κατά την χθεσινοβραδινή ομιλία του σε έναν κινηματογράφο της Ρώμης, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων.
Μένει να φανεί ποιόν ρόλο μπορεί να παίξει ο Ρέντσι. Αν, δηλαδή, εννοεί όντως να παραμείνει δήμαρχος της Φλωρεντίας για τα επόμενα δυο χρόνια, ή αν ο νικητής της χθεσινής αναμέτρησης θα καταφέρει να τον εντάξει πλήρως στην ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στην προεκλογική εκστρατεία της ιταλικής κεντροαριστεράς.
Πολλοί παρατηρητές παράλληλα τονίζουν ότι ο Μπερσάνι, για να έχει ουσιαστικές πιθανότητες επιτυχίας στην διεκδίκηση της πρωθυπουργίας, πρέπει να πείσει «τους ισχυρούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και τους ιθύνοντες των Βρυξελλών ότι η συμμαχία του με την παραδοσιακή αριστερά του περιφερειάρχη της Απουλίας, Νίκι Βέντολα, δεν αποτελεί απειλή για την οικονομική στρατηγική της ΕΕ.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση