GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η μάχη για την ανάπτυξη...

Σε σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων εκτιμάται, από τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων ...

Σε σημαντικές ανακατατάξεις στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων εκτιμάται, από τη διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), ότι θα οδηγήσει η σημαντική έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ Ευάγγελος Καλούσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημαντικό πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις του κλάδου αποτελεί η έλλειψη ρευστότητας καθώς λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης, βρίσκονται αντιμέτωπες με πελάτες οι οποίοι καθυστερούν να πληρώσουν, οι τράπεζες μειώνουν τις πιστώσεις ενώ παράλληλα αυξάνεται το κόστος των πρώτων υλών και το φορολογικό καθεστώς συνεχίζει να παραμένει ασταθές.
Με στόχο να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την προώθηση της καινοτομίας της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, ο ΣΕΒΤ έχει υποβάλει στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων υπόμνημα στο οποίο αναλύονται οι θέσεις της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων στη μάχη για την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ, ουσιαστική προϋπόθεση για να εξέλθει η Ελλάδα από την κρίση είναι η ανάπτυξη. Προς αυτή τη κατεύθυνση, κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει η βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτή ασκείται, μέσα από ουσιαστικές διαρθωτικές και δημοσιονομικές αλλαγές, ώστε να μπορεί ο κλάδος να λειτουργεί σε ένα σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο για να συνεχίσει την εκσυγχρονιστική του πορεία.
Σε ό,τι αφορά στη οικονομία, ο ΣΕΒΤ ζητά ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα για τις επιχειρήσεις και δέσμευση ισχύς του για τουλάχιστον πέντε έτη, πάταξη της φοροδιαφυγής με συνεχείς μεταρρυθμίσεις στον τομέα ανίχνευσης της φοροδιαφυγής και στο σύστημα είσπραξης φόρων, απλοποίηση των διατάξεων για τις νέες επενδύσεις, αναθεώρηση ή κατάργηση 28 παρακρατούμενων υπέρ τρίτων φόρων με τους οποίους επιβαρύνονται οι βιομηχανίες τροφίμων.
Επίσης ζητά ρυθμίσεις για τα αφορολόγητα αποθεματικά έτσι ώστε να επανεπενδύουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις αλλά και κατάργηση επιδοτήσεων και ενισχύσεων για βιομηχανική παραγωγή για να σταματήσει η αθέμιτη ανταγωνιστικότητα από παραμεθόριες μονάδες ή άλλες με αδιαφανή πρόσβαση σε κρατικούς πόρους σε σχέση με το επιχειρηματικό ρίσκο που αναλαμβάνει οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας.
Παράλληλα, ο ΣΕΒΤ προτείνει αυτόματη επιστροφή ΦΠΑ καθώς και άλλων φόρων, τους οποίους το Δημόσιο οφείλει να επιστρέψει στις επιχειρήσεις.
Κομβικό παράγοντα για την ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων και την αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία της χώρας αποτελεί, σύμφωνα με τον ΣΕΒΤ, η εξωστρέφεια.
Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ. Καλούσης εξάγει ακατέργαστα αγροτικά προϊόντα ενώ θα μπορούσε να εξάγει τελικά ελληνικά προϊόντα. Η γρήγορη εκμετάλλευση των πόρων από προγράμματα επενδύσεων (ΕΣΠΑ κ.ά.), με ιδιαίτερη βαρύτητα στον κλάδο των τροφίμων θα βοηθούσε να αναπτυχθούν παραγωγικές μονάδες μεταποίησης προς όφελος των παραμέτρων της οικονομίας.
Προκειμένου να ενισχυθούν οι εξαγωγές, ο ΣΕΒΤ προτείνει, μεταξύ άλλων, την ίδρυση μια εταιρείας προώθησης ελληνικών τροφίμων (ιδιωτική εταιρεία ή ΣΔΙΤ, κατά τα πρότυπα του ΕΟΤ) που θα φρόντιζε να εξασφαλίσει πρόσβαση στις σημαντικές εξαγωγικές αγορές για ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα και παραγωγής, συντονίζοντας καμπάνιες μάρκετινγκ με σταθερό και μακροχρόνιο προγραμματισμό.
Αναφερόμενος στην προώθηση νέων επενδύσεων, ο κ. Καλούσης τόνισε ότι χρειάζεται να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να υπάρξει η εμπιστοσύνη ότι ο επενδυτής θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και αξιοκρατία, μέσα σε ένα σταθερό διοικητικό και φορολογικό πλαίσιο.
«Είναι απαραίτητο να υπάρξει μέγιστη δυνατή στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» τόνισε ο κ. Καλούσης και συνέχισε τονίζοντας ότι «εδώ και χρόνια στη χώρα μας η επιχειρηματικότητα δαιμονοποιείται και στοχοποιείται, καθώς το επιχειρηματικό κέρδος ταυτίζεται με την αισχροκέρδια και προκαλεί ένα αίσθημα εχθρότητας στην κοινωνία για τον επιχειρηματικό κόσμο συνολικά.
Η διέξοδος από τη κρίση θα έρθει μόνο όταν ως κοινωνία περάσουμε από την αντιεπιχειρηματικό νοοτροπία στην ανάδειξη της δημιουργικότητας και στην ενίσχυση της πρωτοβουλίας και από τη δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας στη δημιουργία συνθηκών ελεύθερης δράσης με σταθερούς κανόνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση