GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο Eurogroup της 13ης Δεκεμβρίου οι αποφάσεις για δόση και επαναγορά

Για την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου παραπέμπονται οι συζητήσεις για την εκταμίευση της δόσης και την αξιολόγηση της...


Για την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου παραπέμπονται οι συζητήσεις για την εκταμίευση της δόσης και την αξιολόγηση της επαναγοράς ομολόγων, σύμφωνα με τα όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στην αποψινή, σύντομης διάρκειας, σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Ολι Ρεν, ενημερώθηκαν από τον Ελληνα υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα για την πρόσκληση που απήθυνε ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα, ξεκινώντας την διαδικασία της επαναγοράς των ομολόγων.
Τόσο ο κ.Γιούνκερ όσο και ο κ.Ρεν απέφυγαν να σχολιάσουν το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ παρέπεμψαν στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup τις συζητήσεις για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ, βασική προϋπόθεση για την οποία είναι η επιτυχία του εγχειρήματος της επαναγοράς ομολόγων.
Προσερχόμενος, πάντως, νωρίτερα στη συνεδρίαση ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το ελληνικό πρόγραμμα επαναγοράς χρέους. «Δεν έχω ιδιαίτερο άγχος γι΄αυτό. Θα εξαρτηθεί από τη βούληση των ελληνικών αρχών», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Ιρλανδός υπουργός, Μάικλ Νούναν. «Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους δεν θα πετύχει», δήλωσε, ενώ ερωτηθείς αν θα μπορούσαν να ληφθούν και για την Ιρλανδία αποφάσεις παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας, απάντησε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση από τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι το ελληνικό πακέτο βοήθειας συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυστηρές και πολλαπλές προϋποθέσεις.
Σε ότι αφορά τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών είπε πως ο Γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαβεβαιώσει ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, σε σχέση με τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup, στις 26 Νοεμβρίου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε αποψινή συνέντευξή της στην γερμανική τηλεόραση, έσπευσε να διευκρινήσει ότι δεν εξετάζεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, εκτιμώντας ότι μια τέτοια συζήτηση θα αποπροσανατόλιζε και θα χαλάρωνε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
«Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει κι άλλο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Δεν μπορεί να ελπίζει σε ένα κούρεμα χρέους και δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα πλέον. Αντιθέτως. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν τα μοντέλα που έχουν συζητηθεί για να δοθούν κίνητρα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, αν πετύχει μεγαλύτερο πλεόνασμα από το προγραμματισμένο, μπορούμε να σκεφτούμε μια μείωση επιτοκίων. Αυτό θα αποτελούσε κίνητρο για να κάνουν μια προσπάθεια και να τους βοηθήσουμε κι άλλο», δήλωσε από την πλευρά της και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση