GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι κατέθεσε ο Παπακωνσταντίνου στον ανακριτή

Με το να... πετάει την μπάλα στην εξέδρα προσπάθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την πρώτη στιγμή να αποσείσ...

Με το να... πετάει την μπάλα στην εξέδρα προσπάθησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από την πρώτη στιγμή να αποσείσει από πάνω του τις όποιες ενδεχόμενες ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Αυτό προκύπτει από την κατάθεση που έδωσε ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη τον Οκτώβριο του 2012 και την οποία αποκάλυψε η Realnews.
Ειδικότερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται από τότε να αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις σε ουσιαστικά πράγματα, όπως τον τρόπο με τον οποίο μας παραδόθηκε το εν λόγω CD: «Τον Οκτώβριο του 2010 τα στοιχεία αυτά έφτασαν στην Αθήνα μέσω διπλωματικής οδού. Ειδικότερα, επρόκειτο για ένα ΣΙ-ΝΤΙ χωρίς διακριτικά, συνοδευόμενο από ένα υπηρεσιακό σημείωμα, χωρίς να ενθυμούμαι τίνος υπηρεσιακού προσώπου από πλευράς Γαλλίας έφερε υπογραφή το σημείωμα αυτό. Επρόκειτο για ένα σύνολο αρχείων τύπου Excel περί τα 2.000 τον αριθμό, με το καθένα να αντιστοιχεί σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δίνοντας τα στοιχεία του προσώπου αυτού και τα οικονομικά στοιχεία τη στιγμή που αυτή η πληροφορία έφυγε από την ελβετική τράπεζα. Ζήτησα από τους συνεργάτες μου να μου δώσουν μια αίσθηση του συνολικού αριθμού των καταθέσεων. Οι ορατές καταθέσεις στα αρχεία αυτά άθροιζαν περί τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Από τις περίπου δύο χιλιάδες περιπτώσεις, πάνω από τις μισές φαίνονταν να μην έχουν κάποια συγκεκριμένη καταγραφή».
Όπως καταθέτει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, έδωσε προς έλεγχο στον Γιάννη Καπελέρη 10 με 20 ονόματα που φαίνονταν να έχουν πάνω από τις μισές καταθέσεις. «Ο κ. Καπελέρης λίγο χρόνο μετά μου παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία των ερευνών του, από τα οποία προέκυπτε σαφώς ότι, με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος και την περιουσιακή κατάσταση, τα άτομα αυτά δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν παρόμοιες καταθέσεις στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή μιας γυναίκας με τις μεγαλύτερες καταθέσεις, ύψους άνω των 500 εκατ. δολαρίων, η οποία από την πρώτη έρευνα προέκυψε ότι είναι απλή υπάλληλος σε ναυτιλιακή εταιρεία, με ελάχιστα εισοδήματα και περιουσία. Με βάση αυτά τα πρώτα ευρήματα, ζήτησα από τον αρμόδιο ειδικό γραμματέα να συνεχίσει την έρευνα. Εξάλλου, δεδομένου ότι αποστολή του ΣΔΟΕ είναι να ερευνά κάθε πληροφορία, θεώρησα αυτονόητο ότι με τα στοιχεία της πρώτης έρευνας θα υπήρχε σε βάθος συνέχεια...». Ωστόσο, ο Γ. Καπελέρης έχει υποστηρίξει, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, πως ουδέποτε έλαβε εντολή για περαιτέρω έλεγχο, όπως επίσης και ότι ουδέποτε είδε αυτή τη λίστα ολοκληρωμένη.
Αντίγραφο
Ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως όταν αποχώρησε από το υπουργείο έδωσε το USB στο οποίο είχε γίνει αντιγραφή των στοιχείων στον Ιωάννη Διώτη, για να συνεχίσει -όπως λέει- τον έλεγχο, έναν έλεγχο που, όπως φάνηκε στη συνέχεια, ουδέποτε είχε ξεκινήσει: «Τον Μάιο του 2011 τοποθετήθηκε στη θέση του ειδικού γραμματέα ΣΔΟΕ ο πρώην εισαγγελέας κ. Διώτης. Τον Ιούνιο του 2011, στο τέλος ενός πολυτάραχου διμήνου, έγινε ανασχηματισμός και ορίστηκα υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Στο σημείο εκείνο έστειλα στον κ. Διώτη τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία που είχα στην κατοχή μου, σε μορφή στικ προερχόμενο από το αρχικό CD, το οποίο από την αρχή είχε τεθεί σε αρχείο, δεδομένης της αποχώρησής μου από το υπουργείο, και για να συνεχισθούν οι έρευνες στα υπόλοιπα φυσικά και νομικά πρόσωπα».

Της Αννας Κανδύλη

πηγή: real.gr
Πηγη: enikos.gr

1 σχόλιο

  1. Εμπιπτει στο συνταγμα η υποθεση του, δηλαδη περι ευθυνης Υπουργων. Ειναι δυνατον να τον καλεσαν οι οικονομικοι εισαγγελεις και να κατεθεσε?? Δεν ξερω αλλα μου φαινεται περιεργο, μηπως κανει λαθος η εφημεριδα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση