GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανακυκλώσου εν ειρήνη

blogger Grigoris Miliaresis Η ιδέα είναι του πολλαπλά βραβευμένου βάσκου σχεδιαστή Μάρτιν Αζούα  και παρότι υπάρχει για περισσότερο α...

blogger Grigoris Miliaresis

Η ιδέα είναι του πολλαπλά βραβευμένου βάσκου σχεδιαστή Μάρτιν Αζούα και παρότι υπάρχει για περισσότερο από ένα χρόνο, τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε ευρέως στο Ίντερνετ· παρότι δε πρόκειται για μια ιδέα που κατά βάση είναι μακάβρια, καταφέρνει να αυτό-ακυρωθεί και να καταλήξει σε κάτι πολύ αισιόδοξο: στο ότι ο άνθρωπος μετά το θάνατό του, μπορεί να μετουσιωθεί σε δέντρο. Προκειμένου δε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις, δεν πρόκειται για ανατολικής προέλευσης ιδεαλισμό αλλά για κάτι πολύ απλό, πρακτικό και απολύτως τεκμηριωμένο επιστημονικά.
Το «προϊόν» που σχεδίασε ο κ. Αζούα λέγεται «Bios Urn» δηλαδή «βίο-τεφροδόχος» και πρόκειται για ένα μεγάλο κύπελλο κατασκευασμένο από βιοδιασπώμενα υλικά (κέλυφος ινδικής καρύδας, τύρφη και κυτταρίνη) μέσα στο οποίο τοποθετείται ένας σπόρος (επιλογής του ενδιαφερόμενου) και οι στάχτες του εκλιπόντος μετά την αποτέφρωσή του. Στη συνέχεια, το κύπελλο φυτεύεται και ο συνδυασμός των σταχτών του με τα υλικά του κυπέλλου δημιουργούν ένα πολύ γόνιμο μικρό-περιβάλλον για την ανάπτυξη σπόρου και τη γέννηση ενός δέντρου.
Προφανώς σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου η επιλογή της αποτέφρωσης παραμένει σε μια γκρίζα ζώνη μεταξύ τροπολογιών της Βουλής και νομοθεσίας, το Bios Urn μάλλον παραμένει στο επίπεδο του «παράξενου» –και σαν τέτοιο αντιμετωπίστηκε και από πολλά ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο, ακόμα και σε χώρες που η καύση των νεκρών είναι καθιερωμένη και απολύτως αποδεκτή. Όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι ως ιδέα έχει μια ιδιαίτερη ομορφιά: αντίθετα με ένα μαρμάρινο μνημείο, ένα δέντρο είναι κάτι ζωντανό και μπορεί να φέρνει στο νου των αγαπημένων προσώπων του εκλιπόντος πολύ πιο ευχάριστες σκέψεις· και αυτό χωρίς να αναφέρει κανείς την προσφορά προς το περιβάλλον και τη χρηστική διάσταση αν το δέντρο είναι οπωροφόρο. Κανείς δε θέλει να σκέφτεται το θάνατο, όμως αναμφισβήτητα η ιδέα του Μάρτιν Αζούα καταφέρνει να του προσδώσει μια αισιόδοξη διάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση