GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εncounter Athens: πρωτοβουλία για την πόλη, τους πολίτες και τη ζωή μας

 blogger Thanasis Antoniou «Είμαστε μια ομάδα νέων ερευνητών και ερευνητριών που ασχολούμαστε με ζητήματα του χώρου της πόλης, που ζο...

 blogger Thanasis Antoniou

«Είμαστε μια ομάδα νέων ερευνητών και ερευνητριών που ασχολούμαστε με ζητήματα του χώρου της πόλης, που ζούμε και δουλεύουμε στο κέντρο της Αθήνας. Επιχειρώντας να διαμορφώσουμε έναν ‘άλλο’ λόγο για την πόλη, διεκδικούμε και μια διαφορετική πόλη». Με αυτά τα λόγια μας συστήνεται μια σχετικά νέα ομάδα πολιτών η οποία μέσα σε συνθήκες κλιμακούμενης κρίσης απαιτεί τη διαμόρφωση ενός κριτικού λόγου για το κέντρο της Αθήνας. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το κέντρο της Αθήνας κι αυτό είναι παρήγορο. Η σιωπή είναι που με φοβίζει.
Πρόκειται για τους Εncounter Athens των οποίων το motto στη σχετική ιστοσελίδα τους (encounterathens.wordpress.com) είναι ‘Κριτικός λόγος και διεκδικήσεις για μια δίκαιη πόλη’. Τους ανακάλυψα με σχετική καθυστέρηση εξαιτίας μιας σημαντικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν πριν μερικές μέρες στο Αμφιθέατρο Γκίνη, στο ΕΜΠ στην Πατησίων. Ήταν ένα εργαστήριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Εργαστηρίου «Καθεστώτα κρίσης και αναδυόμενα κοινωνικά κινήματα στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης». Το εργαστήριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το INURA Athens και το Ινστιτούτο Δημόσιων Πολιτικών και Διακυβέρνησης του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και με την χρηματοδότηση του Antipode Foundation και την υποστήριξη του τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ.
Το εργαστήριο αυτό ήταν σημαντικό, όπως σημαντική είναι κάθε συζήτηση σχετικά με το πολεοδομικό και χωροταξικό μέλλον των πόλεών μας, αυτό το διάστημα που επιχειρηματικές και κοινωνικές δομές καταρρέουν, νέα κοινωνικά υποκείμενα αναδύονται, μια νέα ταξικότητα κάνει την εμφάνισή της και νέες μορφές αλληλεγγύης δοκιμάζονται από τη νέα γενιά. Με σχετική επιτυχία θα έλεγα…
Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του Εncounter Athens «οι πόλεις αναδεικνύονται στους κατεξοχήν τόπους συμπύκνωσης της κοινωνικής δυσαρέσκειας και των κοινωνικών αγώνων. Σε συνθήκες αυξανόμενης φτώχειας και περιορισμού των ήδη ανεπαρκών κοινωνικών παροχών, ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών κινημάτων αναδύεται, επιχειρώντας να εκφράσει τις ανάγκες των κοινωνικών ομάδων που βιώνουν τις επιπτώσεις τις κρίσεις. Ως απάντηση, νέες στρατηγικές επιβίωσης, πρακτικές αλληλεγγύης και κοινωνικά δίκτυα συγκροτούνται σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο».
Όπως καταλαβαίνετε η συγκεκριμένη ομάδα δεν έχει καμία σχέση με τους Athenistas και τα άλλα εθελοντικού τύπου μορφώματα που προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να σουλουπώσουν, να εξωραΐσουν, να φτιασιδώσουν, να ανακαινίσουν και σε τελική ανάλυση να ‘δικαιολογήσουν’ την ταξική δομή που δημιουργεί τις αβίωτες, σύγχρονες πόλεις με τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και την πολεοδομική ‘τρομοκρατία’.
Οι Εncounter Athens θέλουν για τον εαυτό τους περισσότερο το ρόλο ενός αναλυτή των πραγμάτων που συμβαίνουν στις πόλεις μας κι ενός παρεμβατικού βραχίονα σε κεντρικό επίπεδο, παρά το ρόλο μιας παρέας που απλά σουλουπώνει γειτονιές ή κρεμά φωτιστικά σε παράδρομους στου Ψυρρή. Θέλουν να είναι με τα κοινωνικά κινήματα και το δικαιολογούν: «Τα κινήματα αυτά αποκτούν πολλαπλές μορφές και οργανωτικές δομές και, παρότι έχουν συγκεκριμένη χωρική αναφορά, τα αιτήματά τους στρέφονται σε όλες τις κλίμακες λήψης αποφάσεων. Οι διεκδικήσεις και οι δράσεις τους στέκονται κριτικά απέναντι στις παρούσες συνθήκες αποκλεισμού και ανισότητας ενώ εισάγουν νέους συλλογικούς τρόπους οργάνωσης της καθημερινής ζωής στην πόλη».
Με στόχο λοιπόν μια πολεοδομική πολιτική με επίκεντρο το δικαίωμα όλων στη στέγη, τη ριζική ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και παροχών για τους ντόπιους και τους κατοίκους της Αθήνας και με μια διαφορετική ιεράρχηση των παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο με γνώμονα τις ανάγκες όλων των κοινωνικών υποκειμένων που ζουν και κινούνται στους χώρους της πόλης, οι Εncounter Athens προτείνουν «τη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη και διαχείριση του αστικού χώρου». Πολύ ωραίο μου ακούγεται…
------------------------------------------------------------------
Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη από τον υπογράφοντα  από την αντικαρκινική μονάδα που βρίσκεται 5ο όροφο του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα. Ακριβώς από κάτω το Αρεταίειο και το Αιγινήτειο, στο βάθος το Χίλτον και αριστερά το Κάραβελ. Φλεβάρης 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση