GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΕΙ Σερρών (Τμήμα Μηχανολογίας)...

Είμαι και εγώ ένας φοιτητής του ΤΕΙ Σερρών του τμήματος της Μηχανολογίας. Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλη αυτή η αναστάτωση στο χώρο της ...

Είμαι και εγώ ένας φοιτητής του ΤΕΙ Σερρών του τμήματος της Μηχανολογίας. Τον τελευταίο καιρό γίνεται όλη αυτή η αναστάτωση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με το σχέδιο Αθηνά, χωρίς να αφήνει και εμένα απ' έξω.
Μέχρι στιγμής έχει φιλοξενηθεί κατά κόρον στα μέσα η άποψη και η πλευρά των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οπότε αποφάσισα και εγώ με τα μέσα που διαθέτω (μέσα από το προσωπικό μου blog) να κάνω γνωστή τη άποψή μου που πιστεύω ότι εκφράζει και τους φοιτητές του ΤΕΙ Σερρών.
Τα γεγονότα συνοψίζοντας έχουν ως εξής.
Στις 31 Ιανουαρίου δίνεται στη δημοσιότητα το σχέδιο ΑΘΗΝΑ όπου και αναφέρει ότι το τμήμα μηχανολογίας απορροφά το τμήμα του ΤΕΙ οχημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ως τμήμα μηχανολόγων μηχανικών με έδρα ορίζεται η Σέρρες. Αυτό έγινε βάση μιας ανεξάρτητης αρχής (ΑΔΙΠ Αρχή Διασφάλισης Ποιότητα) και βάση ακαδημαϊκών ποιοτικών δεικτών, και οικονομικών στοιχείων.
Όμως σε λιγότερο από μία εβδομάδα και πριν γίνει οποιαδήποτε κινητοποίηση, το ίδιο το υπουργείο αποστέλλει ένα έγγραφο το οποίο και δεν δημοσιοποιεί αλλά στέλνει μόνο σε email στο οποίο αναφέρει η μηχανολογία απορροφά και πάλι το τμήμα οχημάτων , αλλά η έδρα πλέον μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, χάνοντας και τον τίτλο των μηχανολόγων μηχανικών.
Σε αυτή την περίπτωση φεύγει η μηχανολογία από τη Σέρρες και το τμήμα υποβαθμίζεται. Έτσι χάνονται όλες οι κτιριακές υποδομές του τμήματος (άνω των 6.000τμ), χάνεται όλος ο εργαστηριακός και ερευνητικός εξοπλισμός (αξίας άνω των 6 εκατομμυρίων¤) αφού δεν μπορεί να μετακινηθεί από την μία και από την άλλη δεν υπάρχει χώρος για την εγκατάσταση στην Σίνδο όσων μπορούν να μετακινηθούν.
https://www.youtube.com/watch?v=soZNqxx8j4Q
Μεταφερόμαστε πάνω από 1500 ενεργοί φοιτητές σε ένα τμήμα και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούσαν κάτω από 800. Στα ακαδημαϊκά κριτήρια υπερέχει το τμήμα μηχανολογίας με 13 μέλη Ε.Π. έναντι 9 , αριθμό ερευνητικών έργων, δημοσιευμένο ερευνητικό έργο,διακρίσεις σε διεθνής διαγωνισμούς,διαθέτει αυτόνομο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό στις Α.Π.Ε , διασύνδεση με το Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής του TEXAS A&M και λειτουργεί διεθνές θερινό σχολείο με ξένους φοιτητές. Επίσης έχει κάνει εσωτερική αξιολόγηση αλλά και είναι το πρώτο τμήμα μηχανολογίας (και από τα πρώτα στην Ελλάδα) που ολοκλήρωσε με επιτυχία Εξωτερική Αξιολόγηση από ομάδα καθηγητών ξένων πανεπιστημίων(Αμερικής, Καναδά, Αγγλίας) οι επισήμαναν ότι οι εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός μας είναι εφάμιλλος των καλύτερων ξένων ιδρυμάτων.
http://engineering.teiser.gr/downloads/AksiologisiTmimatos/External_Evaluation_Report_23062012.pdf
Στα οικονομικά κριτήρια το ΤΕΙ Σερρών δεν έχει καμία οικονομική υποχρέωση προς εκπαιδευτικό προσωπικό ή τρίτους και μέχρι σήμερα έχει απορροφήσει το 100%προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Επίσης σε τυχών μετεγκατάσταση στη Σίνδο το κόστος της μεταφοράς οποιοδήποτε εξοπλισμού είναι δυσθεώρητο. (Μερικά κτίρια κτίστηκαν βάση του εξοπλισμού που διαθέτουν), και δεν υπολογίζουμε το κόστος της μετεγκατάστασης των φοιτητών καθηγητών. Δηλαδή δεν συμφέρει οικονομικά στο κράτος να μετακινηθούμε.
Με ποιά κριτήρια και πως αποφασίστηκε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ουσιαστικά αυτή η αλλαγή, μόνο σε πολιτικά και μικροκομματικά μπορώ να φανταστώ.
Συμμερίζομαι την άποψη των φοιτητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ότι δεν θέλουν να γίνουν μηχανολόγοι και δήλωσαν ότι ήθελαν να σπουδάσουν στη συγκεκριμένη σχολή(Οχημάτων) αλλά και εγώ αντίστοιχα δήλωσα το ΤΕΙ μηχανολογίας Σερρών ως επιλογή μου και δεν θέλω να τελειώσω σαν κάτι άλλο. Οπότε καλά κάνουν και αγωνίζονται για να παραμείνουν, όμως αυτό δεν πρέπει να γίνει το ένα σε βάρος του άλλου ,πόσο μάλλον όταν τηρούμε όλα τα ακαδημαϊκά και οικονομικά κριτήρια. Η υλοποίηση ενός προγράμματος σαν αυτό που αναφέρεται μας υποβαθμίζει τυπικά και ουσιαστικά. Και όλα αυτά είναι αντίθετα στον εξορθολογησμό για τον οποίο τόσο κόπτονται στα μέσα οι πολιτικοί, καταστρατηγώντας επίσης και κάθε έννοια του πλαισίου του σχεδίου ΑΘΗΝΑ.
Υπόμνημα Τμήματος Μηχανολογίας επί του Σχεδίου"Αθηνά" 
Να επισημάνω ότι αναφέρομαι μόνο στο τμήμα μηχανολογίας χωρίς να εμβαθύνω σε άλλα τμήματα του ΤΕΙ Σερρών που και εκεί γίνονται τα ίδια και χειρότερα από το υπουργείο,πόσο μάλλον και σε άλλα εξόφθαλμα παραδείγματα ανά την Ελλάδα.
Δείτε ένα βίντεο με τις εγκαταστάσεις (campus) που θέλουν να εγκαταλείψουμε να χαθούν και βοηθήστε μας όσο γίνεται διαδίδοντας, κοινοποιώντας (share) τη θέση μας όσο περισσότερο γίνεται.
https://www.youtube.com/watch?v=VCFd7jrfPY0

2 σχόλια

  1. δυστηχως συναδελφε τεχνολογε το τει που εισαι ειναι ενα απο τα χειροτερα σε θεματα σπουδων και το ιδιο και η ειδικοτητα που εχεις Στο λεει καποιος αποφοιτος του ΤΕΙΘ που ειναι το καλυτερο στην Ελλαδα.Αν εχεις ελπιδα να πιασεις μια δουλεια εκτος απο πωλητης θα την εχεις σαν μηχανικος οχηματων που δεν υπαρχει στο Πολυτεχνειο.Επισης για την ιστορια....η σχολη που θελεις να βγαλεις με αποφαση του Αρειου Παγου δεν ειναι ανωτατη και ισοτιμη με το πολυτεχνειο.Αρα τι ψαχνεις...Αντι να κανεται φασαρια για να εγγραφειται στο ΤΕΕ σαν μηχανικοι..καθεστε και παιζεται παιχνιδια κρατικοδιαιτων καθηγητων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι κρίμα, δυστυχώς να βλέπουμε τέτοια σχόλια τα οποία προέρχονται από τη πικρία και την πλήρη αγνωμωσίνη ορισμένων και οδηγούν σε «προστριβές» μεταξύ φοιτητών

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση