GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λιβύη: Έξαρση στη διακίνηση παράνομων όπλων

Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται η διακίνηση παράνομου οπλισμού από τη Λιβύη σε διάφορες χώρες, όπου...


Με ανησυχητικούς ρυθμούς εξαπλώνεται η διακίνηση παράνομου οπλισμού από τη Λιβύη σε διάφορες χώρες, όπου...
δρουν ένοπλες ομάδες (Μάλι, Συρία), σύμφωνα με έκθεση του Ο.Η.Ε., η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομάδας Ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. η Λιβύη έχει μετατραπεί σε βασική πηγή διακίνησης όπλων στην ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής καθώς και στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, η μεταφορά οπλισμού στη Συρία ξεκινά από διάφορες τοποθεσίες στην αφρικανική χώρα, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Μισράτα και Βεγγάζη, περνώντας στη συνέχεια μέσα από τα εδάφη της Τουρκίας και του Λιβάνου.

«Οι υποθέσεις παράνομης μεταφοράς όπλων από τη Λιβύη, τόσο αυτές που έχουν αποδειχθεί όσο και αυτές που ερευνώνται ακόμα, κατά παράβαση του εμπάργκο, σχετίζονται με περισσότερες από 12 χώρες και περιλαμβάνουν όπλα βαρέως τύπου, όπως εκρηκτικά και νάρκες. Οι παράνομες μεταφορές από τη χώρα τροφοδοτούν τις ήδη υφιστάμενες συγκρούσεις στην Αφρική και την Ανατολή, καθώς και την ενίσχυση των οπλοστασίων τρομοκρατικών ομάδων. Η διακίνηση όπλων από τη Λιβύη συνεχίζεται με ανησυχητικούς ρυθμούς», επισημαίνεται στην έκθεση.

Μετά τις πρώτες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και δυνάμεις που υποστήριζαν τον Λίβυο Συνταγματάρχη, Muammar Gaddafi, ο Ο.Η.Ε. επέβαλε εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων, υπό τον φόβο να υπάρξει διασπορά εξελιγμένων οπλικών συστημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, εφόσον έπεφταν σε «λάθος» χέρια.
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση