GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

H αρχιτέκτονας και διεθνώς βραβευμένη φωτογράφος, Ιουλία Άννα Γκοσποντάρου, τιμά το PRESS-GR...

 ...κι απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ ( Επιμέλεια: Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης ) Μένει και δουλεύει στην Αθήνα και αγαπάει ...

 ...κι απαντά στο Ερωτηματολόγιο του Προυστ

Μένει και δουλεύει στην Αθήνα και αγαπάει την αρχιτεκτονική και την φωτογραφία με το ίδιο πάθος. Η πλειοψηφία των θεμάτων που απεικονίζει στην φωτογραφική της δουλειά ανήκουν στο χώρο που την περιβάλλει, τόσο στο αστικό τοπίο, όπου βρίσκει τα κτίρια που φωτογραφίζει, όσο και στο θαλάσσιο περιβάλλον, για το οποίο νοιώθει μια βαθιά αγάπη και μια δυνατή έλξη.
Η αρχιτεκτονική ήταν πάντα μια πηγή γοητείας και ένα από τα κυριότερα θέματα στη φωτογραφία της, ακόμα από τον καιρό των αναλογικών φωτογραφικών μηχανών. Ξεκίνησε να ενδιαφέρεται για τη φωτογραφία από αρκετά νωρίς, από παιδί ακόμα και η πρώτη επαφή με την φωτογραφία ήταν μέσω των ασπρόμαυρων φωτογραφιών του πατέρα της.
Η Ιουλία Άννα είναι κυρίως γνωστή για την fine art ασπρόμαυρη φωτογραφία μακράς έκθεσης που δημιουργεί, ειδικά αρχιτεκτονική φωτογραφία, αλλά καλύπτει με την δουλειά της πολλαπλές πτυχές και στυλ φωτογραφίας και αυτό επειδή νοιώθει μεγάλη αγάπη για την ομορφιά σε όλες της τις μορφές και είναι πάντα σε αναζήτηση του καλύτερου τρόπου να εκφραστεί μέσω της εικόνας. Γι' αυτό θα την βρείτε να φωτογραφίζει αστικές σκηνές, τοπία ή πορτρέτα με τον ίδιο ενθουσιασμό με τον οποίον φωτογραφίζει κτίρια.
Οπαδός της ιδέας ότι η επεξεργασία των φωτογραφιών είναι τουλάχιστον τόσο σημαντική όσο και η σύλληψή τους, προκειμένου να τους δώσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου και να τις κάνεις να εκφράσουν την ιδέα σου για τον κόσμο, ιδέα που είναι διαφορετική για κάθε καλλιτέχνη χωριστά, η δουλειά τις περνάει τα όρια της συνηθισμένης φωτογραφίας και μπαίνει στα πλαίσια της φαντασίας και της αναζήτησης ενός τέλειου κόσμου και της έκφρασης αυτού σε εικόνες.
Η δουλειά της έχει εμφανιστεί σε πολυάριθμα διεθνή βιβλία και περιοδικά, και μπορεί κανείς να τη βρει, επίσης, στα σημαντικότερα sites φωτογραφίας, όπως: 500px, 1x.com, Flickr, Facebook, Google+, Art limited κλπ.

Links:
Website: http://www.juliaannagospodarou.com/
Alternative Website: http://juliaannagospodarou.pixu.com/
Flickr: http://www.flickr.com/photos/juliagospodarou/
500px: http://500px.com/JuliaAnnaG
1x.com: http://1x.com/#!/artist/juliaannagospodarou/info
Facebook: http://www.facebook.com/julia.gospodarou
Facebook Page: http://www.facebook.com/juliaannagospodarou.photography
Google+: https://plus.google.com/u/0/117455365995643899222/posts
Art Limited: http://22377.portfolio.artlimited.net/

Η απόλυτη ευτυχία για σένα είναι;
Το να κάνω αυτό που αγαπώ και να μην χρειάζεται να σκέφτομαι τίποτα άλλο. Νομίζω η απόλυτη ευτυχία είναι κάτι παρόμοιο με την απόλυτη ελευθερία, αλλά σε υψηλότερο βαθμό, εκεί που όλα αυτά που αγαπάς είναι εκεί την ίδια στιγμή και το timing είναι τέλειο. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι η απόλυτη ευτυχία υπάρχει, εκτός από κάποιες φευγαλέες στιγμές, αλλά θα την ψάχνω όσο ζω.
Τι σε κάνει να σηκώνεσαι το πρωί;
Η ομορφιά, η ελπίδα, η περιέργεια. Όλα μαζί και χώρια επίσης. Η ομορφιά επειδή υπάρχει τόσο πολύ γύρο μας που δεν φτάνει μια ζωή να την ανακαλύψεις, η ελπίδα επειδή είμαι μια αθεράπευτη αισιόδοξη και ούτως ή άλλως, όπως λένε, η ελπίδα είναι αυτή που πεθαίνει τελευταία, η περιέργεια επειδή ο κόσμος είναι τόσο απέραντος και συναρπαστικός που δεν θέλω να χάσω ούτε στιγμή από τον χρόνο που έχω να ανακαλύψω όσα μπορεί να μου δείξει.
Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;
Πριν από δέκα λεπτά. Μου συμβαίνει συχνά να γελάω, η ζωή είναι πολύ αστεία αν ξέρεις πως να την κοιτάς. Το χιούμορ είναι η καλύτερη λύση για τα πάντα και το χρησιμοποιώ ακατάπαυστα.
Το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου είναι;
Είναι δύο, πότε επικρατεί το ένα, πότε το άλλο. Η δύναμη και η ευαισθησία. Είναι φαινομενικά αντίθετα, αλλά γενικώς είμαι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο που αγγίζω και τα δύο άκρα από πολλές απόψεις.
 Το βασικό ελάττωμά σου;
Το ότι δεν έχω ελαττώματα. Δεν με πιστεύετε; ΟΚ, έχετε δίκιο, ήταν ένα αστείο ...αλλά και αλήθεια... Αυτό όμως που έχει αποδειχθεί σαν ελάττωμα, παρ' όλο που δεν θα φαινόταν έτσι στην πρώτη ματιά, είναι ότι είμαι υπερβολικά ιδεαλίστρια και αυτό με κάνει από τη μία να βλέπω τον κόσμο καλύτερο από ότι είναι στην πραγματικότητα και από την άλλη να περιμένω από τους ανθρώπους περισσότερο από ότι αυτοί μπορούν να δώσουν.
Σε ποια λάθη δείχνεις τη μεγαλύτερη επιείκεια;
Στα λάθη που κάνουμε από πάθος, από περισσότερη αγάπη από ότι πρέπει (αν μπορούμε να μιλήσουμε για “περισσότερη” αγάπη από ότι πρέπει, η αλήθεια είναι ότι η πραγματική αγάπη δεν έχει όρια και δεν θα έπρεπε να έχει) για κάποιον ή για κάτι, επειδή μου συμβαίνει συχνά να κάνω τέτοια λάθη και ποτέ δεν βάζω μυαλό, οπότε τα καταλαβαίνω και στους άλλους.
Η τελευταία φορά που έκλαψες;
Την τελευταία φορά που είδα μια αδικία.
Με ποια ιστορική προσωπικότητα ταυτίζεσαι περισσότερο;
Για πολλά χρόνια θαύμαζα τον Ναπολέων, για τα εξαιρετικά πράγματα που πέτυχε ξεκινώντας από τόσο χαμηλά, για τις ιδέες του και τα ιδανικά του.
Ποιοι είναι οι ήρωές σου σήμερα;
Σήμερα τους ψάχνω τους ήρωές μου. Πιστεύω ότι μας λείπουν οι ήρωες σήμερα. Είναι πολύ δύσκολο και θέλει πολύ αφιέρωση για να είναι κανείς αληθινός ήρωας, και η κοινωνία μας μαθαίνει να είμαστε ακριβώς το αντίθετο. Σήμερα, μετράει μόνο η εικόνα και εκείνη σκοτώνει τους ήρωες.
Ποια είναι η ταινία που σε σημάδεψε;
Amores Perros του Iñárritu
Το αγαπημένο σου ταξίδι;
Πρώτη φορά στο Παρίσι και πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη
Οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;
Gabriel Garcia Márquez, Dostoevsky, Pablo Neruda
Ποια αρετή προτιμάς σε έναν άντρα;
Να μην φοβάται τα συναισθήματα και τις ευαισθησίες του.
…Και σε μια γυναίκα;
Να μην φοβάται να είναι δυνατή.
Ο αγαπημένος σου συνθέτης;
Beethoven all the way!!!
Το τραγούδι που σφυρίζεις κάνοντας ντους;
Δεν σφυρίζω όταν κάνω ντους, αλλά μου αρέσει να χαλαρώνω με ένα ζεστό μπάνιο και μουσική στο background.
Το βιβλίο που σε σημάδεψε;
Εκατό χρόνια μοναξιάς, του Márquez.
Ο αγαπημένος σου ζωγράφος;
Ο Vincent van Gogh (και ο Francis Bacon, αν επιτρέπεται δεύτερος)
 Το αγαπημένο σου χρώμα;
Το μαύρο.
Ποια θεωρείς ως τη μεγαλύτερη επιτυχία σου;
Το να αγαπώ τον εαυτό μου ακόμα και μετά από τη μεγαλύτερη αποτυχία.
Το αγαπημένο σου ποτό;
Η σαμπάνια.
Για ποιο πράγμα μετανιώνεις περισσότερο;
Για το ότι η ζωή είναι τόσο μικρή και μάλλον δεν θα προλάβω να κάνω όλα αυτά που θα ήθελα να κάνω. Χρειάζομαι δυο-τρεις ζωές για να τα προλάβω όλα.
Τι απεχθάνεσαι περισσότερο απ’ όλα;
Την αδικία.
Ποια είναι η αγαπημένη σου ασχολία;
Η φωτογραφία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται.
Ο μεγαλύτερος φόβος σου;
Δεν έχω.
Σε ποια περίπτωση επιλέγεις να πεις ψέματα;
Ποτέ. Είμαι ανίκανη να πω ψέματα. Αν χρειαστεί οπωσδήποτε θα πω την αλήθεια με άλλον τρόπο ή δεν θα πω τίποτα.
Ποιο είναι το μότο σου;
Κάνε πάντα αυτό που αγαπάς, ακόμα κι αν αποτύχεις. Αλλιώς θα μετανιώσεις ότι δεν το έκανες.
Πώς θα επιθυμούσες να πεθάνεις;
Ευτυχισμένη.
Εάν συνέβαινε να συναντήσεις το Θεό, τι θα ήθελες να σου πει;
Παιδί μου, κατ' αρχάς να που υπάρχω και κατά δεύτερο να ξέρεις ότι και οι θεοί έχουν όρια.
Σε ποια πνευματική κατάσταση βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό;
Αυτόν τον καιρό είμαι μάλλον στοχαστική. Είναι μια περίοδος που σκέφτομαι πολύ την ζωή σαν μηχανισμός και προσπαθώ να καταλάβω πως ακριβώς λειτουργεί , τη σκέφτομαι σαν σύνολο και σαν τμήματα ξεχωριστά, σαν αιτία και αποτέλεσμα, σαν προκαθορισμένο ή τυχαίο, σαν επιλογή ή επιβολή. Και νομίζω αυτό μεταφράζεται στη φωτογραφική μου δουλειά. Η φωτογραφία με βοηθάει πολύ αυτή τη στιγμή σε αυτή την αναζήτηση. Δεν ξέρω αν θα βρω απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, πολλοί άλλοι το έχουν ψάξεις και χρειάστηκαν μια ζωή να ανακαλύψουν (ή όχι) την αλήθεια, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι είναι μια πολύ συναρπαστική και απελευθερωτική διαδικασία και με έχει ήδη κάνει πιο σοφή και πιο ευτυχισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση