GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ευλογιάς σε πρόβατα του Έβρου

«Λάβαμε άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς στον Έβρο», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ....


«Λάβαμε άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της ευλογιάς στον Έβρο», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Χαρακόπουλος, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Έβρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεωργίου Ντόλιου.
Αναλυτικότερα ο κ. Χαρακόπουλος δήλωσε:
«Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η πρώτη εστία του ιού στο βόρειο Έβρο, άμεσα εφαρμόστηκαν τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της νόσου:

1. Καθολική θανάτωση των μολυσμένων κοπαδιών και υγειονομική ταφή των θανατοθέντων ζώων κοντά στην εκτροφή, αλλά μακριά από τους υδροφόρους ορίζοντες.

2. Απολύμανση των εγκαταστάσεων και απαγόρευση επαναχρησιμοποίησής τους για τουλάχιστον 21 ημέρες.

3. Δημιουργία ζώνης προστασίας σε ακτίνα 3 χλμ από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου εφαρμόζεται αυστηρή επιτήρηση όλων των υπόλοιπων εκτροφών και απαγορεύονται μετακινήσεις ζώων για τουλάχιστον 21 ημέρες. Επιβάλλεται, δηλαδή, εγκλεισμός των ζώων.

4. Δημιουργία δεύτερη ζώνης επιτήρησης σε ακτίνα 10 χλμ από τη μολυσμένη εκτροφή, όπου απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων, πλην αυτών που αφορούν συγκεκριμένες βοσκές ή σταυλικές εγκαταστάσεις για τουλάχιστον 21 ημέρες.

5. Απαγόρευση εξόδου από το βόρειο Έβρο ζώντων ζώων που θα μπορούσαν να μεταδώσουν το νόσημα. Το μέτρο επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όταν διαπιστώθηκαν και άλλα κρούσματα στο νότιο τμήμα του.

6. Πέραν αυτών οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες του Έβρου λαμβάνουν κατά περίπτωση και συμπληρωματικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, όπως είναι η απαγόρευση της μετακίνησης ζώων για σφαγή και η απαγόρευση ή ο περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων για την παραλαβή του γάλακτος».

Άμεση η αποζημίωση για τα ζώα που θανατώθηκαν

«Τα μολυσμένα ζώα θανατώνονται και οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται. Με τα μέχρις στιγμής στοιχεία που έχουμε από την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχουν θανατωθεί γύρω στα δύο χιλιάδες αιγοπρόβατα. Η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής προχωρά άμεσα στην αποζημίωση για τα ζώα που θανατώθηκαν. Εντός του Σεπτεμβρίου έχουν καταβληθεί 63.135 ευρώ στους δικαιούχους. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές μόλις αποσταλούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ».

Αποζημίωση κοντά στις πραγματικές αγοραίες τιμές των αιγοπροβάτων

«Το ύψος της αποζημίωσης προκύπτει μετά από εκτίμηση της αξίας κάθε ζώου από τριμελή επιτροπή και κυμαίνεται από 55 ευρώ μέχρι και 250 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία του ζώου, τη φυλή και τα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας. Οι τιμές των αποζημιώσεων για τα αιγοπρόβατα που θανατώνονται, καθορίστηκαν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές αγοραίες τιμές, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ανασύστασης του κοπαδιού. Από εκεί και πέρα, οι αποζημιώσεις δεν μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλές και να λειτουργούν ως δέλεαρ για τη διασπορά του νοσήματος σκόπιμα ή από αμέλεια».

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση