GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η «Νέα ΜΕΡΑ» για το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Με αφορμή την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2014, ο Τομεάρχης Οικονομικών του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» καθηγητής Γιώργος Βάμβ...

Με αφορμή την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2014, ο Τομεάρχης Οικονομικών του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» καθηγητής Γιώργος Βάμβουκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014 αποκαλύπτει την αποτυχία και το αδιέξοδο της ασκούμενης μακροοικονομικής πολιτικής. Οι ακόλουθες αποκαρδιωτικές διαπιστώσεις, πιστοποιούν την κατάρρευση των δημοσίων οικονομικών και τις ζοφερές μεσοπρόθεσμες προοπτικές της εθνικής μας οικονομίας:
1) Την περίοδο 2012-2013 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 305,5 δις ευρώ ή 157,7% του ΑΕΠ, αυξήθηκε σε 325,9 δις ευρώ ή 178,2% του ΑΕΠ. Η αισθητή άνοδος του δημοσίου χρέους κατά τη διάρκεια του 2013, υποδηλώνει την ύπαρξη διευρυνόμενων κρατικών ελλειμμάτων, που χρηματοδοτούνται με νέο χρέος, δηλαδή με πιστωτικά έσοδα. Ως γνωστόν, το 2012 το χρέος κουρεύτηκε δύο φορές, συντελώντας στην μείωσή του κατά 144 δις ευρώ. Παρʼ όλα αυτά, την περίοδο 2009-2013 το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, από 298,5 αυξήθηκε σε 325,9 δις ευρώ, με επακόλουθο από 129,2% να ανέλθει σε 178,2% του ΑΕΠ. Δυστυχώς, οι μνημονιακές πολιτικές προκαλούν την αχαλίνωτη άνοδο του δημοσίου χρέους, επιφέροντας την δραματική επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
2) Κατά τη διάρκεια του 2013 τα πιστωτικά έσοδα του κράτους εκτιμώνται σε 100 δις ευρώ. Τα πιστωτικά έσοδα των 100 δις ευρώ, συνιστούν νέο δανεισμό, που προορισμό είχαν την χρηματοδότηση τρεχόντων κρατικών δαπανών. Ο πίνακας 2.3 του Προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού, φανερώνει ότι σημαντικό μέρος των πιστωτικών εσόδων ύψους 19,1 δις ευρώ, είχε ως προορισμό την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Η κυβέρνηση ψαλιδίζει μισθούς και συντάξεις και ταυτόχρονα επιβάλει δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη στους πολίτες, για να χρηματοδοτεί χρεοκοπημένες τράπεζες, με ανύπαρκτη συμμετοχή στην αναπτυξιακή ανάταση της χώρας. Δηλαδή, η κυβέρνηση συνάπτοντας νέα δάνεια για την χρηματοδότηση των τραπεζών, προκαλεί την άνοδο του δημοσίου χρέους, προσθέτοντας επιπρόσθετα φορολογικά βάρη στις μελλοντικές γενεές για την εξυπηρέτησή του.
3) Την περίοδο 2012-2013 τα κρατικά έσοδα από άμεσους φόρους, έμμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από 69 ελαττώθηκαν σε 63 δις ευρώ ή ποσοστό μείωσης -8,5%. Όσα χαράτσια και αν επιβληθούν, τα κρατικά έσοδα θα διολισθαίνουν, λόγω της βαθύτατης ύφεσης που πλήττει την εθνική μας οικονομία.
Η διαχρονική άνοδος του δημοσίου χρέους αντανακλά την χρεοκοπία της υιοθετούμενης οικονομικής πολιτικής. Η έξοδος από την δημοσιονομική και την οικονομική κρίση, προϋποθέτει μια άλλη μακροοικονομική πολιτική. Πολιτική με ελπιδοφόρο όραμα και αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, ώστε η ελληνική οικονομία να καταστεί εξωστρεφής και να εισέλθει σε φάση ταχύρυθμης αναπτυξιακής πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση