GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πανούκλα πάνω από την Ευρώπη

Του Μιχάλη Ψύλου.   Η ενίσχυση της ακροδεξιάς είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής της λιτότητας. →Οπως λέει και ο ηγέτης του Αριστερού Με...

Του Μιχάλη Ψύλου. 

Η ενίσχυση της ακροδεξιάς είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής της λιτότητας.
→Οπως λέει και ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο Ολάντ αποτελεί «τον βασικό προμηθευτή ψηφοφόρων της ακροδεξιάς λόγω της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει».


Εφιαλτική φαντάζει η άνοδος της ακροδεξιάς στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επτά μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου.

Στη Γαλλία το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της 48χρονης Μαρίν Λεπέν έρχεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Le Nouvel Observateur. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους (24 %) δηλώνει ότι θα ψηφίσει την ακροδεξιά στις ευρωεκλογές. «Η έρευνα δεν αποτελεί καθόλου έκπληξη», λέει ο κοινωνιολόγος Ερίκ Φασάν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. «Επιβεβαιώνει ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν είναι πλέον στη συνείδηση του κόσμου ένα είδος άγριας συμμορίας, που τοποθετείται εκτός του συνταγματικού τόξου, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού παιχνιδιού». Αλλωστε, προηγήθηκε και η συντριπτική νίκη του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών στο Μπρινιόλ την περασμένη Κυριακή, με έναν στους δύο ψηφοφόρους να δίνει την ψήφο του στην ακροδεξιά.

Η ενίσχυση της ακροδεξιάς είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Οπως λέει και ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου, Ζαν Λικ Μελανσόν, ο Ολάντ αποτελεί «τον βασικό προμηθευτή ψηφοφόρων της ακροδεξιάς λόγω της καταστροφικής πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζει». Ταυτόχρονα με την ξενόφοβη πολιτική του υπουργού Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, που θέλει να απελάσει τους Ρομά «η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατέστησε 17.000 ατυχείς Ρομά αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα δεινά της χώρας, στηρίζοντας τα ρατσιστικά επιχειρήματα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου», λέει ο Μελανσόν.

Στην Αυστρία, το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας του Χανς Κρίστιαν Στράχε αναδείχτηκε τρίτη δύναμη στις εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου με 22,4%, υπολειπόμενο μόλις 1,5% από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα. Ο αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Μίκαελ Σπίντελεγκερ δεν δίστασε μάλιστα προς στιγμήν να φλερτάρει με την ιδέα της συγκρότησης κυβέρνησης με την ακροδεξιά, αντί να γίνει πάλι υπουργός με Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο, όπως και τελικά έγινε υπό την πίεση της κοινής γνώμης. Αλλωστε η αυστριακή Δεξιά είναι αυτή που το 2000 έβαλε την ακροδεξιά του μακαρίτη σήμερα Γιεργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση προκαλώντας τότε θυελλώδεις αντιδράσεις και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Γαργάρα» η συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά στη Νορβηγία

Σήμερα όμως δεν ακούστηκε κιχ από την πολιτισμένη Ευρώπη για τη Νορβηγία, όπου το ακροδεξιό κόμμα της Προόδου της Σιβ Γιένσεν θα μετάσχει τελικά στην κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς πρωθυπουργού Ερνα Σόλμπεργκ. Πρόκειται για το κόμμα, μέλος του οποίου υπήρξε ο ακροδεξιός παρανοϊκός εγκληματίας Αντερς Μπρέιβικ, που το 2011 δολοφόνησε 77 νέους σε κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος.

Το ακροδεξιό Κόμμα της Προόδου έχει 29 έδρες από 41 που είχε στις προηγούμενες εκλογές, καθώς μετά τη στυγερή δολοφονία των 77 νέων από τον Μπρέιβικ, αρκετοί ακροδεξιοί ψηφοφόροι το εγκατέλειψαν και μετακόμισαν σε άλλα δεξιά κόμματα. Παρ΄ όλα αυτά η δεξιά πρωθυπουργός Σόλμπεργκ δεν είχε κανένα ενδοιασμό, άφησε στην άκρη την πολιτική του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» και συνεργάστηκε μια χαρά με την ακροδεξιά, δίνοντας μάλιστα στην ηγέτιδά της, Σιβ Γιένσεν το υπουργείο Οικονομικών. «Είμαστε η μόνη εγγύηση για το κράτος του νόμου και της τάξης στη Νορβηγία» λέει η Γιένσεν.

Τα βασικά σημεία της κυβερνητικής συμφωνίας είναι δύο: μεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και τους μισθούς και σειρά μέτρων κατά των μεταναστών, με πρώτο τον δραστικό περιορισμό του δικαιώματος του ασύλου. Στο εξής, οι πρόσφυγες που έρχονται στη Νορβηγία θα φιλοξενούνται σε κλειστά κέντρα, θα αποτρέπεται η έλευση στη χώρα των οικογενειών των μεταναστών, αλλά και σε όσους χορηγείται το δικαίωμα παραμονής θα περνούν πρώτα από υποχρεωτικές εξετάσεις στη νορβηγική γλώσσα και μαθήματα αγωγής του πολίτη. Τα ρατσιστικά αυτά μέτρα βασίζονται πάντως στην πολιτική της απερχόμενης σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Στόλτενμπεργκ, που είχε ήδη επιβάλει ένα από τα πιο περιοριστικά συστήματα μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Πανίσχυρη η ακροδεξιά στη Σκανδιναβία

Με τη γερμανική πολιτική της αυστηρής λιτότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις, το πολιτικό έδαφος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο, είναι γόνιμο για την άνθηση των πιο αποκρουστικών ακροδεξιών ιδεών και θέσεων. Πολλές απόψεις των κομμάτων της ακροδεξιάς έχουν πλέον γίνει αποδεκτές στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, έχουν ενσωματωθεί στον πολιτικό λόγο και την πολιτική πρακτική των κομμάτων εξουσίας και έτσι επηρεάζουν τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ακροδεξιά είναι πανίσχυρη σε όλες τις χώρες της Σκανδιναβίας, η οποία μεταπολεμικά ήταν το υπόδειγμα σοσιαλδημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Στη Φινλανδία στις τελευταίες εκλογές του 2011 το ακροδεξιό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών πήρε 19%. Στη Δανία το ποσοστό του ακροδεξιού Κόμματος του Δανικού Λαού είναι 12,3%.

Στη Σουηδία, στις τελευταίες εκλογές του 2010, για πρώτη φορά στην ιστορία μπήκε στο Κοινοβούλιο κόμμα της ακροδεξιάς, οι Δημοκράτες της Σουηδίας, παίρνοντας 5,7%.

Στήνουν ακροδεξιές συμμαχίες σε όλη την Ευρώπη

Σταδιακά τα τελευταία χρόνια, τα ακροδεξιά κόμματα παίζουν πλέον σημαντικό ρόλο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Στις τελευταίες εκλογές στην Ολλανδία το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς πήρε το 15,5%, στην Ελβετία το ακροδεξιό κόμμα του Τόνι Μπρούνερ απέσπασε το 28,9% το 2011, στην Πορτογαλία το κόμμα του Πάουλο Πόρτας έχει το 11,8%, στο Βέλγιο το Βλάαμς Μπέλανγκ το 8,2%, στην Ουγγαρία το Γιόβικ 16,7%, στη Βουλγαρία η ΑΤΑΚΑ το 9,4%, στην Ιταλία η Λέγκα του Βορρά 8,3%, στη Σλοβακία 5,1%, στη Σλοβενία 5,4%.

Ο ηγέτης της ακροδεξιάς στην Αυστρία Χανς Κρίστιαν Στράχε φιλοδοξεί μάλιστα να πρωτοστατήσει στην ίδρυση μιας Μαύρης Συμμαχίας στην Ευρώπη. «Εχουμε μια πολύ φιλική σχέση με τη Λέγκα του Βορρά στην Ιταλία και το Βλάαμς Μπέλανγκ στο Βέλγιο και τον Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία», λέει ο Στράχε. «Υπήρξαν και θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις. πριν από τις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα συνδυάσουμε τις ενέργειές μας και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε μια ισχυρότερη συμμαχία συνεργασίας, προκειμένου να έχουμε μια πιο βαρέων βαρών παρουσία σε ολόκληρη την Ευρώπη», απειλεί ο Αυστριακός ακροδεξιός ηγέτης.

Το τραγικό είναι ότι η κοινωνική κρίση εξελίσσεται ραγδαία σε πολιτική κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λαϊκή δυσαρέσκεια προς την Ε.Ε. αυξάνεται και είναι σαφές ότι η εκμετάλλευση των αντι-ευρωπαϊκών συναισθημάτων από την ακροδεξιά θα την ενισχύσει κι άλλο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση