GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρισμός στην «καυτή ζώνη» της Αιγύπτου

Επιστρέφουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Αίγυπτο, παρά την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα, και τις ταξιδιωτικές οδηγίες των ρωσικών Αρχών να ...


Επιστρέφουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Αίγυπτο, παρά την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα, και τις ταξιδιωτικές οδηγίες των ρωσικών Αρχών να μην ταξιδεύουν εκεί.
Οι Ρώσοι αποτελούν σταθερό «αιμοδότη» της τουριστικής βιομηχανίας της Αιγύπτου, η οποία έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια.

Διάσταση απόψεων για το αν πρέπει οι Ρώσοι να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο ή όχι, παρατηρήθηκε την φετινή, θερινή τουριστική σεζόν, ήταν ανάμεσα στα τουριστικά πρακτορεία και επιχειρήσεις, από τη μια, και τις αρμόδιες κρατικές Αρχές της Ρωσίας, από την άλλη.

Ειδικότερα, στο μέσον του Αυγούστου, η Ρωσική Υπηρεσία Τουρισμού (Rostourism) συνέστησε στις τουριστικές εταιρίες να μην πωλούν τουριστικά πακέτα για την Αίγυπτο λόγω της πολιτικής αστάθειες. Πριν δύο χρόνια, υπό παρόμοιες συνθήκες, η αντίστοιχη σύσταση είχε εκληφθεί από τους τουριστικούς πράκτορες ως απαγόρευση. Αυτή τη φορά, όμως, τα προγράμματα για τη Χουργκάντα και το Σαρμ Ελ Σέιχ, πουλήθηκαν μαζικά ήδη από το Σεπτέμβριο. Κι’ αυτό, παρά τις οδηγίες των Αρχών. Να σημειωθεί πως το 2011, εξαιτίας του αποκλεισμού της Αιγύπτου, ο κλάδος έχασε περισσότερα από 200 εκ. δολάρια, αλλά φέτος το ποσό αυτό ήταν πολύ μικρότερο.

Σεπτέμβριος για Τουρκία, Κύπρο, Τυνησία

Το τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν χαρακτηρίστηκε από μια σημαντική αύξηση της τουριστικής ροής σε μια σειρά από παραθαλάσσιους προορισμούς. Στην Τουρκία, η οποία αποτελεί τον μαζικότερο θερινό προορισμό, για πρώτη φορά πήγαν το Σεπτέμβριο περισσότεροι Ρώσοι, από ό,τι τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, 710 χιλιάδες, έναντι 690,3 χιλ. Μέχρι τώρα, σε αριθμό τουριστών, τον Ιούνιο μπορούσαν να τον ανταγωνιστούν μόνο οι άλλοι δύο καλοκαιρινοί μήνες, ενώ το Σεπτέμβριο η τουριστική ροή μειωνόταν αισθητά. Για παράδειγμα, το 2012 την Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού της χώρας, επισκέφθηκαν τον Ιούνιο 613,2 χιλ. Ρώσοι, τον Ιούλιο 615,5 χιλ., τον Αύγουστο 646,3 χιλ., ενώ το Σεπτέμβριο μόνο 578,3 χιλ.

«Γενναιόδωρος» σε τουρίστες από τη Ρωσία αναδείχθηκε φέτος ο Σεπτέμβριος και για την Κύπρο, η οποία το μήνα αυτό είδε την τουριστική ροή από εκεί να σημειώνει απόλυτο ρεκόρ. Ενώ τον Ιούνιο και Ιούλιο μετέβησαν στο νησί από 96,6 χιλ. Ρώσοι, τον Αύγουστο αυτοί ήταν 99,2 χιλ., και το Σεπτέμβριο έφτασαν τους 108,4 χιλ. Η ίδια εικόνα καταγράφηκε και όσον αφορά την Τυνησία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, τους καλοκαιρινούς μήνες η τουριστική ροή από τη Ρωσία κυμάνθηκε από 50,3 έως 57,2 χιλ., ενώ το Σεπτέμβριο έφτασε σχεδόν τους 60,9 χιλ. ταξιδιώτες.

Κι’ όμως, ταξίδεψαν!

Η αιτία αυτής της έξαρσης το Σεπτέμβριο είναι προφανής, και αποτελεί άμεση συνέπεια του προσωρινού αποκλεισμού της Αιγύπτου. Στις 14 Αυγούστου η νέα ηγεσία της Αιγύπτου επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ αργά το βράδυ της 15ης Αυγούστου, η Rostourism δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της ενημερωτικό σημείωμα, το οποίο, μεταξύ άλλων, συνιστούσε στα τουριστικά πρακτορεία και γραφεία «να αναστείλουν την πώληση τουριστικών προγραμμάτων για την Αίγυπτο, μέχρι την εξομάλυνση της κατάστασης». Τις ίδιες συστάσεις είχε κάνει η Rostourism στις τουριστικές εταιρίες, αμέσως μετά την «Αραβική Ανοιξη», στις 29 Ιανουαρίου 2011, γεγονός που οδήγησε ουσιαστικά στον αποκλεισμό των αιγυπτιακών θέρετρων για δύο μήνες.

Τα δίκτυα τουριστικών γραφείων έκαναν λόγο για έντονη πτώση τον Αύγουστο. Τον μήνα αυτό, οι πωλήσεις για την Αίγυπτο έπεσαν πάνω από 65%, ενώ ως το τέλος του μήνα σταμάτησαν εντελώς. Ωστόσο, η μείωση της πραγματικής τουριστικής κίνησης τον Αύγουστο, δεν ήταν και τόσο σημαντική, εκτιμά η διευθύντρια της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ρωσίας, Μάγια Λομίτζε.

Υπενθυμίζει, ότι την εβδομάδα που η Rostourism συνέστησε στις τουριστικές εταιρίες να διακόψουν τις πωλήσεις, στην Αίγυπτο βρίσκονταν περίπου 50 χιλ. Ρώσοι. Εάν ανάλογος αριθμός βρισκόταν εκεί και την προηγούμενη εβδομάδα, τότε στη διάρκεια μισού μήνα έκαναν τις διακοπές τους στη χώρα αυτή περίπου 100 χιλ. άτομα, τα οποία είχαν αγοράσει τις εκδρομές νωρίτερα. Δεν αποκλείεται, ανάμεσά τους να υπήρχαν και κάποιοι που είχαν μεταθέσει το ταξίδι τους από τον Ιούλιο για τον Αύγουστο. Μετά τις συστάσεις της Rostourism, τα τουριστικά πρακτορεία εξακολούθησαν να στέλνουν τους πελάτες τους, και στην πραγματικότητα τα περισσότερα προγράμματα έκλεισαν οριστικά μόνο περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, αναφέρει η Λομίτζε.

100 πτήσεις την εβδομάδα

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Αιγύπτου, φέτος τον Σεπτέμβριο βρέθηκαν στη χώρα σχεδόν 26,8 χιλ. Ρώσοι. Συγκριτικά όμως με την ίδια περσινή περίοδο, η μείωση έφτασε το 87%. Κι’ ένα ακόμη συγκριτικό στοιχείο: Το Φεβρουάριο του 2011, εν μέσω ανάλογης σύστασης της Rostourism, την Αίγυπτο επισκέφθηκαν 6,2 χιλ. Ρώσοι, και το Μάρτιο του 2011, 6,3 χιλ. Τους μήνες εκείνους η πτώση έφτασε το 97% (!). Τότε, τη σύσταση της Rostourism τα τουριστικά πρακτορεία την εξέλαβαν ως ντε φάκτο απαγόρευση. Καμιά εταιρία το 2011 δεν τόλμησε να ξεκινήσει πάλι τα προγράμματά της ως τις 31 Μαρτίου, οπότε η Rostourism αναθεώρησε τη στάση της. Οι συνολικές απώλειες σε όλο τον κλάδο από το κλείσιμο της Αιγύπτου τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο, ξεπέρασαν σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων τα 200 εκ. δολάρια.

Φέτος, η σύσταση της Rostourism θεωρήθηκε ως απαγόρευση, μόνο για ένα μήνα. Ήδη στις 15 Σεπτεμβρίου το τουριστικό πρακτορείο Biblio Globus, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα που ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των προγραμμάτων για την Αίγυπτο και είχε κατεβάσει από την ιστοσελίδα του όλες τις προσφορές για τον συγκεκριμένο προορισμό, έστειλε ξανά τους πελάτες του στη Χουργκάντα και στο Σαρμ Ελ Σέιχ. Σύντομα το ακολούθησαν και άλλες εταιρίες. Σήμερα, εκτελούνται προς τα αιγυπτιακά θέρετρα περίπου 100 πτήσεις την εβδομάδα.

Οι ρώσοι αξιωματούχοι δεν θεωρούν παράξενο το γεγονός ότι οι τουρίστες πηγαίνουν για διακοπές στην Αίγυπτο, παρά την ισχύουσα σύσταση αποφυγής των ταξιδιών. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στο Κάιρο, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Φαχμί, ότι οι τουρίστες έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι που θα πάνε, και η υποχρέωση του υπουργείου Εξωτερικών είναι απλώς να προειδοποιεί αν σε κάποια χώρα υφίσταται κίνδυνος για την ασφάλειά τους. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, η επίσημη πολιτεία δεν απαγόρευσε τίποτα σε κανέναν.

“Russia Now”
Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση