GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κυριακή διχάζει τους εμπόρους...

Περισσότερο ως πείραμα παρά ως «καταναλωτική ευωχία» πρόκειται να λειτουργήσει το  άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, ενώ από την...


Περισσότερο ως πείραμα παρά ως «καταναλωτική ευωχία» πρόκειται να λειτουργήσει το  άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, ενώ από την Παρασκευή άρχισε η φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος και πρόκειται ...
να ολοκληρωθεί στις 9 Νοεμβρίου.

Εκτός από την κατηγορία των πολυκαταστημάτων - κυρίως οι επιχειρήσεις που ανήκουν στη δύναμη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)-, που επί χρόνια επιδίωκαν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ένα σημαντικό μέρος του εμπορικού κόσμου είναι αρκετά διστακτικό, ενώ στην πλειοψηφία του είναι αρνητικό. Αν και στις περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης οι εμπορικοί σύλλογοι προτρέπουν τα μέλη τους να ανοίγουν τα καταστήματά τους, το 63% των εμπορικών συλλόγων της χώρας είναι αρνητικό σε αυτή την εξέλιξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει αποφασίσει να ανοίγει την Κυριακή, το 63% είναι αρνητικό, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.
Μάλιστα, όπως έχει επισημάνει η ΕΣΕΕ, οι έμποροι καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ, τόσο στην αρχική όσο και στη μετά την έκπτωση αξία του προϊόντος. Είναι προφανές ότι «κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και απέχει πολύ από την πρόταση που είχαμε καταθέσει για "μία τιμή - χαμηλή τιμή"» όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ.
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στο φαινόμενο των εκπτώσεων «δύο ταχυτήτων» με μικρό και μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες και παλιές παραλαβές εποχιακών εμπορευμάτων.
Όπως είναι γνωστό, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία καθιερώθηκαν δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, για να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους με καλύτερες τιμές κατά τη διάρκεια της σεζόν και να ενισχυθεί η αγοραστική κίνηση.
Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι προσδιορίστηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι τακτικές εκπτώσεις διαρκούν το χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου ως το τέλος του Φεβρουαρίου και το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την παλιά και τη νέα τιμή των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή του ποσοστού έκπτωσης.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση