GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προκαλεί ξανά ο Γρουέφσκι για Σκοπιανό

Το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ», μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, είναι χαρακτηριστικό

Το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας των Σκοπίων «Ντνέβνικ», μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, είναι χαρακτηριστικό της στρατηγικής του κ. Γρουέφσκι για να εκβιάσει την ελληνική εξωτερική πολιτική στο ζήτημα της ονομασίας, να «θυματοποιήσει» την χώρα του στα μάτια της διεθνής κοινότητας και να κατευθύνει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα σε εκβιαστικές λύσεις για την ελληνική πλευρά.

Το συγκεκριμένο έντυπο ανέφερε ότι η Ελλάδα πρότεινε, δια του διαπραγματευτή της κ. Αδ. Βασιλάκη κατά την τελευταία συνάντηση του στη Ν. Υόρκη με τον κ. Νίμιτς, την ονομασία «Σλαβοαλβανική Μακεδονία» και ότι η Ελλάδα προωθεί την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας και της Μεγάλης Βουλγαρίας, με σκοπό την αποσταθεροποίηση των Σκοπίων και διαμοιρασμό της χώρας σε Βουλγαρία και Αλβανία.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, διέψευσε στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων “Κάναλ 5″ την πληροφορία και ανέφερε χαρακτηριστικά:

“Διαψεύδουμε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Η θέση μας είναι γνωστή: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν τη λέξη Μακεδονία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων – «erga omnes». Βέβαια, δεν υπήρξε κάποια δήλωση για αποκατάσταση της διεθνής εικόνας της χώρας μας δια στόματος του πρωθυπουργού. Και η καλό φτιαγμένη σκευωρία του κ. Γρουέφσκι για την ελληνική εξωτερική πολιτική και τις προθέσεις της συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις στους γείτονες μας στα Βαλκάνια με πρώτους τους αλβανούς των Σκοπίων.

Η αντίδραση από την αλβανική πλευρά ήταν άμεση, το αλβανικό κόμμα των Σκοπίων «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση» (DUI -DUI, του κ. Αλί Αχμέτι δια του εκπροσώπου του δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την πρόταση του Έλληνα αντιπροσώπου, για όνομα του κράτους ως «Σλαβοαλβανική Μακεδονία». Την χαρακτήρισε μάλιστα «απαράδεκτη» και ότι δεν συμβάλλει στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, δεδομένου ότι μια τέτοια δήλωση μπορεί να είναι ένα πυροτέχνημα περαιτέρω πόλωσης στο εσωτερικό της χώρας. Ο Αχμέτι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η τελευταία πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» είναι μια αποδεκτή ονομασία για το κόμμα του.

Δεδομένων των συγκεκριμένων εξελίξεων στην γειτονία μας, θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση στον ελληνικό τύπο και στην ελληνική κοινή γνώμη, να σταματήσουμε την εσωστρέφεια και την μιζέρια των πρωτοσέλιδων που αναπαράγουν συνέχεια την οικονομική κρίση, ως μόνο πρόβλημα της χώρας μας. Θα ήταν ωφέλιμο και για τα ελληνικά μέσα να στραφούν και σε ζητήματα που άπτονται στο ιστορικά ζωτικό χώρο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αυτόν των Βαλκανίων και γενικότερα στην προσπάθεια παράλληλα με την «οικονομική αναστήλωση» να ασχοληθούμε με την διεθνή εικόνα της χώρας μας και την αποκατάσταση της, να προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε την αίγλη της ελληνικής «soft power» στα Βαλκάνια, δεδομένου ότι η οικονομική και στρατιωτική μας δύναμη είναι από ισχνή ως ανύπαρκτη.

Επιπλέον, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δεδομένου και «του αμαρτωλού» του παρελθόντος στο ζήτημα των Σκοπίων, θα μπορούσε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το ζήτημα και να μην τρέχει ξανά πίσω από τα γεγονότα. Θα ήταν φρόνιμο, λοιπόν, να καταδικάσει επισήμως τις συκοφαντίες δια στόματος κύριου Γκρουέφκι, ο όποιος παίζει πολύ καλά το παιχνίδι και κερδίζει τις εντυπώσεις. Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων αποτελεί μια πρόκληση για την ελληνική εξωτερική πολιτική, είναι μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην διαχείριση του σλαβικού, του αλβανικού και του βουλγαρικού παράγοντα της περιοχής και χαίρει μια ολιστική προσέγγιση από την κυβέρνηση, και είναι ένα ζήτημα που μπορεί να έχει παραμεληθεί αλλά δεν έχει λυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση