GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πιέσεις στη Γερμανία για χορήγηση ασύλου στον Σνόουντεν

Πυκνώνουν οι πιέσεις πολιτικών, κυρίως από το Κόμμα της Αριστεράς, να δοθεί άσυλο στον Έντ. Σνοουντεν, πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μ...

Πυκνώνουν οι πιέσεις πολιτικών, κυρίως από το Κόμμα της Αριστεράς, να δοθεί άσυλο στον Έντ. Σνοουντεν, πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ώστε να καταθέσει όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση
Με απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου το Κόμμα της Αριστεράς θέλει να αναγκάσει τη γερμανική κυβέρνηση να παράσχει άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν. Κατά την άποψη του προέδρου του κόμματος Μπερντ Ρίξινγκερ, την πρόταση αυτή θα πρέπει να στηρίξουν εκτός από τους Πράσινους και οι Σοσιαλδημοκράτες.
Πάντως η ηγεσία, τουλάχιστον, των Σοσιαλδημοκρατών δεν φαίνεται διατεθειμένη να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστική στάση
Αν και έντονα ενοχλημένοι από τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA, οι δύο μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεν θέλουν να προβούν σε ενέργειες που θα οδηγούσαν σε ρήξη με την Ουάσιγκτον. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ στο καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ, όπου δήλωσε ότι οι διατλαντικές σχέσεις έχουν για το Βερολίνο «εξέχουσα σημασία και καμία άλλη χώρα δεν έχει ωφεληθεί από αυτές όσο η Γερμανία».
Αναφορικά με το αίτημα παροχής ασύλου στον κ. Σνόουντεν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές ότι «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις». Παρά τις δηλώσεις αυτές, δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει σε μια οριστική στάση όσο αφορά την υπόθεση Σνόουντεν.
Η στάση αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη σύναψη συμφωνίας που θα κανονίζει τη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.
Ενώ οι Αμερικανοί φαίνονται διατεθειμένοι να παραιτηθούν από την κατασκοπεία της βιομηχανίας, ανοιχτά εξακολουθούν να παραμένουν τα θέματα της κατασκοπείας με τεχνικά μέσα στο έδαφος της Γερμανίας αλλά και της παρακολούθησης της καγκελαρίου.
Εντείνεται η πίεση για χορήγηση ασύλου
Μετά τη συνάντηση του Έντουαρντ Σνόουντεν και του Γερμανού βουλευτή Στρόμπελε στη Μόσχα προ ολίγων ημερών και την επιστολή του στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο πρώην τεχνικός υποστήριξης της NSA μιλάει μέσω του περιοδικού Spiegel και καταγγέλλει ως «άνευ προηγούμενου εκστρατεία διωγμού» την υποδοχή που βρήκε από ξένες κυβερνήσεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Φρίντριχ έχει ήδη δηλώσει πως η Γερμανία είναι έτοιμη να τον ακούσει και σχετικά με το θέμα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Πληροφοριών της Μπούτεσταγκ.
Εκτός όμως από όσους αποδέχονται το αίτημα του Σνόουντεν να καταθέσει περί υποκλοπών, πλήθος βουλευτών καλεί την Γερμανία να παράσχει άσυλο στον τεχνικό, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία με προσωρινό άσυλο.
Ο πρώην γενικός γραμματέας του CDU της Άνγκελα Μέρκελ, Χάινερ Γκάισλερ, καλεί «οπωσδήποτε» σε παροχή ασύλου. Όσο κι εάν κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, ο Γκάισλερ υποστηρίζει ότι «ο Σνόουντεν προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στο δυτικό κόσμο, και τώρα εναπόκειται σε εμάς να τον βοηθήσουμε».
Στο Spiegel, που κυκλοφορεί τη Δευτέρα με εξώφυλλο «Άσυλο στον Σνόουντεν», ανάλογη στάση κρατάει και ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Άξελ Σέφερ, ο οποίος δηλώνει στο περιοδικό πως ο Σνόουντεν «είναι ήρωας και όχι προδότης».

Πηγή: Deutsche Welle, Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση