GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερχονται τώρα τα φάρμακα με νανοσωματίδια

Εναν νέο τρόπο χορήγησης φαρμάκων, που συνήθως λαμβάνονται με ενέσεις, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, δίνοντας στους ασθενείς τη δυνατότ...

Εναν νέο τρόπο χορήγησης φαρμάκων, που συνήθως λαμβάνονται με ενέσεις, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, δίνοντας στους ασθενείς τη δυνατότητα να απαλλαγούν από αυτές. Ερευνητές από το MIT και το νοσοκομείο Brigham and Women's (BWH) ανέπτυξαν έναν νέο τύπο νανοσωματιδίων, τα οποία μεταφέρουν τα φάρμακα στον οργανισμό όπως ακριβώς τα χάπια και στη συνέχεια απορροφούνται στην πεπτική οδό.

Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», κατά τη μελέτη τους κατάφεραν με αυτήν την πρωτοποριακή μέθοδο να χορηγήσουν σε ποντίκια ινσουλίνη, ωστόσο τονίζουν ότι στην πραγματικότητα είναι ιδανική για την εισαγωγή οποιουδήποτε φαρμάκου στον οργανισμό.

Κι αυτό γιατί τα νανοσωματίδια διαθέτουν στο εξωτερικό τους περίβλημα αντισώματα, τα οποία «ξεκλειδώνουν» τους υποδοχείς που υπάρχουν στις επιφάνειες των κυττάρων που υπάρχουν στο έντερο. Ετσι τα νανοσωματίδια με το φάρμακο καταφέρνουν να διαπεράσουν τα τοιχώματά του και να φτάσουν στο αίμα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή θα είναι πολύ χρήσιμη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για διάφορα προβλήματα υγείας, από την υψηλή χοληστερόλη μέχρι την αρθρίτιδα, καθώς οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη θεραπευτική αγωγή πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι σήμερα. «Αν ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει με ποιον τρόπο θα παίρνει τα φάρμακά του, τότε δεν υφίσταται δίλημμα. Οι ασθενείς πάντα προτιμούν τα φάρμακα που μπορούν να πάρουν από το στόμα» αναφέρει ο καθηγητής του ΜΙΤ, Robert Langer.

Εξάλλου, ήδη δοκιμάζονται θεραπείες που περιλαμβάνουν διάφορους τύπους νανοσωματιδίων που μεταφέρουν φάρμακα της χημειοθεραπείας ή μικροσκοπικά τμήματα του RNA για την απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων, για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα νανοσωματίδια αξιοποιούν τις δυνατότητες που τους δίνει το γεγονός ότι οι όγκοι και οι υπόλοιποι ιστοί που έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια περιβάλλονται από αιμοφόρα αγγεία, άρα το φάρμακο φτάνει στο αίμα χωρίς ένεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση