GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Άδωνις: Η απεργία στον ΕΟΠΥΥ επισπεύδει τη μεταρρύθμιση

Μια ακόμη πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προς τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, στο π...


Μια ακόμη πρόσκληση για διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, προς τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, δίνοντάς τους διορία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη.
Τη συγκεκριμένη ημέρα θα γίνει ενημέρωση για τον ΕΟΠΥΥ στη Βουλή με βάση και το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής που θα αξιολογήσει συνολικά τον Οργανισμό και θα εισηγηθεί προτάσεις για την επόμενη ημέρα του ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως το χρονοδιάγραμμα για τον νέο ΕΟΠΥΥ είναι ασφυκτικό και ότι η διαδικασία επισπεύδεται υπό αυτές τις συνθήκες.
Τόνισε μάλιστα πως έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Βουλής, και φυσικά του κυβερνητικού εταίρου υποστηρίζοντας πως «όλα τα κόμματα στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων, δέχθηκαν πως οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να εξαιρεθούν της κινητικότητας, ενώ αποδέχθηκαν και την ανάγκη για μια δομή ΠΦΥ, με επικεφαλής το κράτος και όχι τον ΕΟΠΥΥ».
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως η παρουσία των γιατρών είναι απαραίτητη «για να διασφαλιστεί η σωστή μεταρρύθμιση του Οργανισμού, με κατατεθειμένες και τις δικές τους προτάσεις». «Τους εκλιπαρώ να σταματήσουν την απεργία σήμερα» είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας εμφατικά πως «διάλογος με τα Πολυιατρεία κλειστά και τους ασφαλισμένους να ταλαιπωρούνται δεν είναι δυνατό να γίνει!».
Η μεταβλητή των κλειστών Πολυιατρείων αλλάζει τα δεδομένα της ούτως ή άλλως δύσκολης εξίσωσης που καλείται να επιλύσει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη. «Το δεδομένο των κλειστών πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ μας αναγκάζει να επισπεύσουμε τη διαδικασία της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» αποφεύγοντας ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, που έχουν διαρρεύσει όπως η επίταξη των γιατρών ή και ο «ξαφνικός θάνατος» του ΕΟΠΥΥ στο πρότυπο της ΕΡΤ.
Δήλωσε ωστόσο συγκλονισμένος από την εμμονή των γιατρών με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ακόμη και σε αυτή τη φάση που τους έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις και εξηγήσεις για την κινητικότητα στον ΕΟΠΥΥ. «Με εκπλήσσει η στάση τους. Επιλέγουν οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν ερήμην τους, μονομερώς. Αλλά με εκπλήσσει και το μέγεθος της αδιαφορίας τους. Δεν τους αφορά καθόλου ο κόσμος, οι ασφαλισμένοι που ταλαιπωρούνται!» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά την πρόταση που έγινε στους γιατρούς διά του υφυπουργού κ. Αντώνη Μπέζα, να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους σε ό,τι αφορά τις Επιτροπές στα ΚΕΠΑ για τα άτομα με αναπηρία: «αντί να σεβαστούν την ιδιαίτερη αυτή ομάδα ασφαλισμένων,δήλωσαν με περηφάνια ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία για τα ΚΕΠΑ φτάνει το 70% και ότι θα το κάνουν 100%» είπε.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα που δρομολογούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η απεργία στον ΕΟΠΥΥ, όπως ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των επισκέψεων των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ καθώς και ότι θα συναφθούν κι άλλες συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς. «Αν οι γιατροί θέλουν να απεργούν επ’ άπειρον, εμείς τους απαντάμε ότι δεν θα επιτρέψουμε οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται επ΄ άπειρον» υπογράμμισε.
Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως θα υπάρξουν επιπτώσεις για τους απεργούς στην επόμενη φάση της μεταρρύθμισης. Όπως είχε πει χαρακτηριστικά για τις συμβάσεις με τους 633 γιατρούς που διακόπηκαν -«ότι χάνεται, δεν επιστρέφεται» ήταν η αποστροφή του για το θέμα- έτσι και σήμερα ανέφερε πως οι γιατροί που απεργούν χάνουν τη δυνατότητα μοριοδότησης για το ΕΣΥ και για τις θέσεις που προκηρύσσονται μετά τις αλλαγές.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν όσοι γιατροί μείνουν εκτός Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, λόγω αφαίρεσης της ειδικότητας τους, να συνεχίσουν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Πλέον όμως όλα είναι στον αέρα για τους γιατρούς του Οργανισμού.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση