GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πόλεμος» για τα ...μάτια της ζάχαρης

Τον 17ο αι. τα νησιά Μολούκες της Ινδονησίας έγιναν το επίκεντρο των «Πολέμων των μπαχαρικών» μεταξύ Πορτογάλων, Ολλανδών και Βρεταν...


Τον 17ο αι. τα νησιά Μολούκες της Ινδονησίας έγιναν το επίκεντρο των «Πολέμων των μπαχαρικών» μεταξύ Πορτογάλων, Ολλανδών και Βρετανών. Το Ηνωμένο Βασίλειο εν έτει 2014 απασχολεί εκ νέου ένας παρόμοιος «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του, αυτή τη φορά για τα … μάτια της ζάχαρης.

Η δήλωση-βόμβα της Dame Sally Davies και η απάντηση της βρετανικής επιστημονικής κοινότητας

Προ ολίγων ημερών, στις 4 Μαρτίου 2014, η επικεφαλής των βρετανικών ιατρικών υπηρεσιών Dame Sally Davies (Ντέιμ Σάλυ Ντέιβις), προέβη σε μία αμφιλεγόμενη δήλωση. Επικαλούμενη έρευνες από τις ΗΠΑ –χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει– ισχυρίστηκε ότι η ζάχαρη είναι εθιστική και για αυτό θα έπρεπε να υπόκειται σε συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς.

Ο αστήρικτος αυτός ισχυρισμός προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κορυφαίων διατροφολόγων της χώρας.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Βιολογικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Peter Rogers, ειδικός σε θέματα διατροφής και συμπεριφοράς, απέρριψε κατηγορηματικά την παραπάνω δήλωση τονίζοντας ότι δεν έχει εκπονηθεί ουδεμία σχετική έρευνα. Πράγματι, αν ανατρέξει κανείς σε πρόσφατα δημοσιεύματα εγνωσμένων οργανισμών και φορέων –αμερικανικών και μη– σχετικά με το θέμα, διαπιστώνει ότι τονίζουν το ακριβώς αντίθετο. Αναφέρουν, π.χ. πως:

- το μυστικό της ισορροπημένης διατροφής βρίσκεται στην ποικιλία και κατανάλωση όλων των τροφών με μέτρο, σε κατάλληλες μερίδες και σε συνδυασμό με σωματική άσκηση, όπως υποστηρίζει η παγκόσμια Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας (Academy of Nutrition and Dietetics).

- άρα, στο πλαίσιο μιας χαμηλής σε θερμίδες δίαιτας η ζάχαρη μπορεί να καταναλώνεται άφοβα, αλλά με μέτρο όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες τροφές, χωρίς να εμποδίζει την απώλεια βάρους εφόσον η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι μειωμένη.

- αιτία για την αύξηση του σωματικού βάρους είναι ο συνδυασμός υπερβολικής πρόσληψης φαγητού και ανεπαρκούς άσκησης· στη λύση του προβλήματος, επομένως, οδηγεί η αντιμετώπιση και των δύο ταυτόχρονα, έτσι ώστε ο οργανισμός να εξασφαλίσει την απαραίτητη ενεργειακή ισορροπία (έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολαράντο υπό τον Δρ. James O. Hill).

- εφόσον καταναλώνουμε πολλά και διαφορετικά είδη διατροφής, δεν είναι δυνατόν να δαιμονοποιείται ένα και μόνο προϊόν, αφού τότε προκαλείται σύγχυση στους καταναλωτές, σύμφωνα με την παγκόσμια Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας· πόσω μάλλον όταν οι κατηγορίες βασίζονται σε υπεραπλουστεύσεις και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς.

«Κατάχρηση της επιστήμης»

Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός που επέλεξε ο Δρ. Rogers για να περιγράψει τον ισχυρισμό της Davies, προσθέτοντας ότι η ζάχαρη είναι απόλυτα ασφαλής και ότι αφορισμοί αυτού του είδους όχι μόνο δεν βοηθούν τη δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα της παχυσαρκίας, αλλά αποπροσανατολίζουν τους Βρετανούς πολίτες που πρέπει να ενημερωθούν σωστά και υπεύθυνα ώστε να διαφυλάξουν την υγεία τους.

Η σύγχρονη μάστιγα της παχυσαρκίας

Κακά τα ψέματα, η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας, συνέπεια της καθιστικής ζωής της ψηφιακής εποχής και όχι μόνο. Πρόκειται για μία νόσο πολυεπίπεδη και πολυπαραγοντική που οφείλεται σε παραπάνω από μία αιτίες, όπως την κληρονομικότητα και το γονιδιακό υλικό (DNA), τα περιβαλλοντικά δεδομένα, τις ορμονικές ή άλλου είδους ενδοκρινικές διαταραχές, τη μη ισορροπημένη διατροφή, το άγχος, την ελλιπή ή παντελώς απούσα σωματική άσκηση κ.ο.κ.

Στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, λοιπόν, πρέπει να συμμετέχουν όλοι: κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς, μέλη της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας, παιδαγωγοί, εκπρόσωποι των εταιρειών παρασκευής τροφίμων και ποτών. Η συμμετοχή όλων των παραπάνω κρίνεται απαραίτητη διότι ένας είναι ο πραγματικός εχθρός, η παχυσαρκία. Και δεν έχει νόημα για κανέναν να πολεμά ανεμόμυλους και να ξιφουλκεί ενάντια σε «κατά φαντασίαν» εχθρούς ξοδεύοντας πολύτιμες δυνάμεις που θα έπρεπε να εστιάζουν αλλού…

kerdos.gr

1 σχόλιο

  1. ΑΤΙΜΟΙ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ, μην τολμήσετε και δώσετε το Ελληνικό και την παραλιακή ζώνη της Αθήνας σε Τούρκους επιχειρηματίες, δηλαδή στο Τούρκικο κράτος, όπως κάματε με τον Αστέρα της Βουλιαγμένης και το Μικρολίμανο, την Αρχαία Μουνιχία στον Πειραιά όπου ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΞΑΝΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΑΤΙΜΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΜΨΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ .
    ΑΤΙΜΟΙ, ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ ΔΙΝΕΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ;
    ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΔΩΣΕΤΕ ΑΛΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ!
    Η ΣΟΥΒΛΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΥ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ, Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΘΑ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΥΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΜΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΦΙΔΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΝΙΞΟΥΝ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑΛΑ! ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ, ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ.
    ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΕΥΟΥΣΙ ΤΕΚΝΑ.
    ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΑΤΕ, ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ, ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ, ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση