GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΕΛΙΑ ΘΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΚΑΡΠΟΥΣ‏

Από τον Νικολαο Κίσκηρα. Σε μια χρονική στιγμή που η κοινή γνώμη στρέφει ξεκάθαρα την πλάτη της στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και...

Από τον Νικολαο Κίσκηρα.

Σε μια χρονική στιγμή που η κοινή γνώμη στρέφει ξεκάθαρα την πλάτη της στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και η αναζήτηση για νέα πρόσωπα φέρνει στο προσκήνιο ακόμα και τις πλέον αναπάντεχες επιλογές, μήπως η λύση στο γρίφο της κεντροαριστεράς κρύβεται σε κοινή θέα;

Η Ελιά, συζητήθηκε πολύ, αλλά όπως συνηθίζουμε στην πατρίδα μας, η συζήτηση έκανε γρήγορα τον κύκλο της και πριν εμβαθύνουμε, μας πήρε το Ποτάμι. Η ανακοίνωση της σύνθεσης του ψηφοδελτίου δείχνει ωστόσο ότι όσοι βιάστηκαν να κρίνουν την Ελιά σαν καρπό ενός ‘αιωνόβιου’ δέντρου, ίσως πρέπει να αναθεωρήσουν.

Το 30% των προσώπων που παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως «κεντροαριστερά της ευθύνης» και που ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στις προσεχείς ευρωεκλογές, είναι κάτω των 40 ετών και 9 στους 10 είναι άνθρωποι με άφθαρτη πολιτική παρουσία, καθώς θέτουν για πρώτη φορά υποψηφιότητα για πολιτικό αξίωμα.

Πολύ περισσότερο όμως δεν είναι πολιτικοί καριέρας, αφού στην πλειονότητά τους είναι άτομα με σπουδές (το 50% διαθέτει μεταπτυχιακά και διδακτορικά) και προσόντα, που έχουν διαγράψει τη δική τους επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, είτε ως ακαδημαϊκοί, είτε ως τεχνοκράτες.

Η Ελιά είναι επίσης πιο θηλυκή από ό, τι έχουμε συνηθίσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή, με περίπου 35% των υποψηφίων να είναι γυναίκες, γεγονός που καταδεικνύει ότι η σύνθεση του ψηφοδελτίου, θέλησε να εξισορροπήσει την παραδοσιακή ανισότητα στο πολιτικό προσωπικό και να σπρώξει τους ψηφοφόρους σε πιο σύγχρονα μονοπάτια.

Κοιτάζοντας κανείς προσεχτικά το ψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βλέπει προσεχτικά ζυγισμένες, στρατηγικά τοποθετημένες και προοδευτικά καθορισμένες επιλογές, που αντανακλούν μία σύγχρονη πολιτική σοφία, ανταποκρινόμενη στα αιτήματα των καιρών και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Το αν η Ελιά θα αποδώσει καρπούς και θα ανταποκριθεί στη ευέλπιδα σύνθεσή της, θα διαφανεί πολύ σύντομα. Αυτό όμως που δια γυμνού οφθαλμού γίνεται αντιληπτό σήμερα, είναι ότι αποτελεί προϊόν μίας δημιουργικής διαδικασίας που αξιοποιεί παραδοσιακές πολιτικές νόρμες με μοντέρνες ενωτικές προσεγγίσεις, διατηρώντας επάξια τον τίτλο της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης.

2 σχόλια

  1. Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την βουλή την Κυριακή 30-3-2014 , περάστηκε η απαίτηση της τρόικας για αναλογιστικό έλεγχο όλων των συνταξιοδοτικών ταμείων από το 2000 έως σήμερα .
    Αυτό σημαίνει ότι από το 2015 θα ισχύσει η Εθνική σύνταξη των 360 ευρώ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι πολλά τα ψωμιά τους...αν είναι πεινάσουμε ας πεινάσουμε και εμείς και ΑΥΤΟΊ για να σώσουμε τα παιδιά και τα εγγόνια μας..ΆΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΊ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΆΣΟΥΝ ΚΑΘΌΛΟΥ ΚΑΛΆ...ΌΤΑΝ ΚΑΤΕΒΕΊ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΆΤΩ ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΆΒΟΥΝ ....ΘΑ ΆΝΟΙΞΗ ΤΟ ΚΑΠΆΚΙ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ...ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΥΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΛΟΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση