GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Die Zeit: Ένα ευρωπαϊκό New Deal ζητά ο Τσίπρας

Ένα ευρωπαϊκό «New Deal» ζητάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και προειδοποιεί για τον κίνδυνο «κοινωνικού ολοκαυτώματο...



Ένα ευρωπαϊκό «New Deal» ζητάει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και προειδοποιεί για τον κίνδυνο «κοινωνικού ολοκαυτώματος» στην Ευρώπη...

Ξεκαθαρίζει δε ότι το κόμμα του ως σύνολο, θέλει να βλέπει τη χώρα στο ευρώ και εκφράζει την πεποίθηση ότι η καγκελάριος Μέρκελ, ως πραγματίστρια, θα εγκαταλείψει την πολιτική λιτότητας για την Ελλάδα, αν πειστεί ότι αυτό ωφελεί την ίδια και τη Γερμανία.

«Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα με πολλές φωνές, που αποφασίζουμε με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Μια μειοψηφία έχει διαφορετική άποψη για το ευρώ, αλλά το κόμμα μας ως σύνολο θέλει να βλέπει τη χώρα στο ευρώ- υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν απειλείται η κοινωνική συνοχή» τονίζει ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το πώς αντιμετωπίζει τους ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του.

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του Γιάννη Δραγασάκη, η οποία, σύμφωνα με την Zeit, ερμηνεύεται ως πρόταση για δημοψήφισμα, δηλώνει ότι συχνά τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις των μελών του κόμματός του και προσθέτει: «Ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα στηριζόταν στον λαό. Θα βεβαιωνόμασταν για τη στήριξη και θα ρωτούσαμε τους ανθρώπους. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε την Ευρωζώνη. Δεν έχουμε άλλα σχέδια».

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την πρότασή του για την πραγματοποίηση ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στο πρότυπο της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953. «Η μισή Ευρώπη είναι χρεωμένη στην άλλη μισή. Αυτό καθυστερεί την ανάπτυξή μας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση με πλεονάσματα τα οποία πέτυχε η κοινωνία με αίμα και πόνο. Γι αυτό προτείνω τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους και ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης, στην πρώτη φάση του οποίου θα προβλέπεται μόνον οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά η οποία βοήθεια δεν θα διογκώνει το βουνό του χρέους. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ανάπτυξης» επισημαίνει. Και σε περίπτωση που το σχέδιό του δεν γίνει αποδεκτό, θα στείλει στην κ. Μέρκελ ένα όμορφο πακέτο με τα συντρίμμια της Ευρωζώνης, όπως λέει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ακολουθεί αυτή την πολιτική επειδή κανείς δεν της έχει αντιταχθεί, ενώ αναφέρεται στα κέρδη 40 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποκομίσει η Γερμανία από την κρίση, μόνο και μόνο από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού της.

«Όσο η Γερμανία κερδίζει, η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση» δηλώνει και, απαντώντας σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική, σημειώνει:

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα κυριαρχήσει η λογική και δεν θα ζήσουμε κοινωνικό ολοκαύτωμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα παραμένει συστημικός κίνδυνος για την Ευρωζώνη, για αυτό μια λύση θα είναι προς το συμφέρον όλων. Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να είναι μια ηγέτιδα χώρα στην ΕΕ ή σε μια γερμανική Ευρώπη. Αυτό δεν είναι καλό ούτε για την ίδια τη Γερμανία. Δεν πρέπει να καταστούν οι άλλες χώρες αποικίες χρέους, αυτό θα ήταν μια ηγεμονία με πήλινα πόδια».

Ο ίδιος, πάντως, αρνείται ότι στα σχέδιά του περιλαμβάνεται η διόγκωση του δημόσιου τομέα και εξηγεί ότι θα πρέπει να γίνουν δαπάνες που είναι σημαντικές για την κοινωνική συνοχή, αλλά όχι σπατάλες. «Η τρόικα δεν άγγιξε τη σπατάλη και περιέκοψε αναγκαίες δαπάνες. Μείωσαν τους μισθούς, οι οποίοι (μέσω της κατανάλωσης, επισημαίνει ο συντάκτης) κάνουν την οικονομία να κινείται».

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση