GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γράψε την e-στορία σου και στείλε την...

H εκπομπή «Γράφω e-στορία» στη ΝΕΡΙΤ επιδιώκει να καταγράψει το γεγονός μέσα από τη ματιά των νέων ηλικίας 15-19 ετών. Η όλη δράση ...


H εκπομπή «Γράφω e-στορία» στη ΝΕΡΙΤ επιδιώκει να καταγράψει το γεγονός μέσα από τη ματιά των νέων ηλικίας 15-19 ετών.
Η όλη δράση βασίζεται στην ευκολία με την οποία οι νέοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να καταγράφουν τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω τους (you tube videos), αλλά και στην ευστοχία με την οποία τα σχολιάζουν στα κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, istagram, κτλ.).
Ως πυρήνα της έχει το “γεγονός” (στιγμή –στίγμα) που βιώνουν, που παρακολουθούν ή που δημιουργούν οι νέοι, το οποίο εξελίσσεται σύγχρονα στο χώρο (γεωγραφική παράμετρος) και στο χρόνο (ιστορική παράμετρος).
Στόχος της εκπομπής είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού – ιστορικού αρχείου με τη μορφή «ψηφιακής κιβωτού e-στορίας» που θα περιέχει τα γεγονότα, στιγμές – στίγματα του παρόντος, που οι έφηβοι πιστεύουν πως πρέπει να διαφυλάξουν και να μεταφέρουν στις επόμενες γενιές προσφέροντας το δικό τους ιδιότυπο υλικό στον ιστορικό του μέλλοντος.
Ταυτόχρονα αξιοποιεί την ανάγκη των νέων για έκφραση παρέχοντάς τους το βήμα για να αφηγηθούν, να διαμαρτυρηθούν, να φωνάξουν ή να σιωπήσουν.
Τι είδους ιστορία μπορούν να γράψουν οι νέοι;
Θεματικές προτάσεις (δεν είναι δεσμευτικές):
•Γεγονότα στον κόσμο (πολιτική)
•Πρόσωπα στο ρόλο του δημιουργού της ιστορικής στιγμής από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, της καθημερινότητας με προβολή- σχολιασμό συγκεκριμένου συμβάντος.
•Τέχνη στον κόσμο: Δημιουργίες στο χώρο της ζωγραφικής, της μουσικής, της γλυπτικής, του χορού, του θεάτρου κτλ.
•Περιβάλλον: Θετικές και αρνητικές δράσεις για το περιβάλλον που αξίζει να σχολιαστούν.
•Η παιδεία που διεκδικώ (σημαντικές δράσεις και στιγμές στο χώρο της παιδείας που διαμορφώνουν την καθημερινότητα και σκιαγραφούν το σχολικό περιβάλλον και μέσα από αυτό την ιστορία της Εκπαίδευσης).
•Η επιστήμη σήμερα (καινοτομίες, εργαστηριακές μελέτες που μπορεί να αποτελέσουν λύσεις του μέλλοντος).
•Δράσεις στο κοντινό περιβάλλον (τοπική ιστορία).
•Οι άνθρωποι γύρω μου (καταγραφή της κοινωνικής /οικονομικής κατάστασης μέσα από σκηνές της καθημερινότητας).
•Με όπλο το χιούμορ (οι οικονομικές, κοινωνικές, ιστορικές στιγμές με χιουμοριστική ματιά).
•Καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες.
•Άλλα θέματα δικής σου επιλογής που συμβαίνουν καθημερινά τριγύρω σου.
Τι μπορούν να στείλουν οι ενδιαφερόμενοι:
Α) Ένα αδημοσίευτο βίντεο διάρκειας 3 λεπτών στο οποίο οι νέοι αποδίδουν το γεγονός με τον τρόπο που επιλέγουν ή επιθυμούν: με αφήγηση, με σχόλια, με προσθήκη μουσικής, με σάτιρα, με εικόνες, χωρίς λόγια, με υπότιτλους, ως θεατρικό προϊόν κτλ. (Το έργο μπορεί να είναι και προϊόν ομάδας δύο ή τριών δημιουργών).
Β) Ένα δεύτερο βίντεο διάρκειας 1 λεπτού που θα συνοδεύει το 3λεπτο βίντεο. Σε αυτό, κάθε νέος (δημιουργός του βίντεο) μιλάει για τον εαυτό του και αιτιολογεί τη σημαντικότητα του θέματος που διάλεξε.
Οι νέοι δεν είναι απαραίτητο να δείχνουν το πρόσωπό τους αν δεν το επιθυμούν. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποιο εύρημα θέλουν για την παρουσίασή τους. Εναλλακτικά μπορούν να αποστείλουν κείμενο 10 σειρών.
Τα βίντεο μπορεί να είναι σε οποιοδήποτε από τα δημοφιλή formats όπως για παράδειγμα .mp4, .mov, .m4v, .avi, .wmv, κλπ.
Χρονοδιάγραμμα:
Σε κάθε εκπομπή θα προβάλλονται 5 από τα βίντεο που έχουν αποσταλεί. Επειδή τα πλαίσια είναι πραγματικά πολύ στενά, τα βίντεο πρέπει να σταλούν το αργότερο ως τις 22 Απριλίου 2014 με έναν από τους τρόπους που αναφέρονται στο web site της εκπομπής: www.e-storia.tv.
Η προβολή της πρώτης εκπομπής προγραμματίζεται για τις 10 Μαΐου 2014. Σε κάθε επεισόδιο θα προβάλλονται πέντε βίντεο μαζί με το εισαγωγικό του κάθε νέου δημιουργού.
Η επιλογή θα γίνει από ομάδα που θα απαρτίζεται από τους συντελεστές της εκπομπής.
Πηγή: www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση