GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κινέζοι αγόρασαν το ορυχείο χαλκού της Glencore Xstrata στο Περού

Το ορυχείο χαλκού της Glencore Xstrata στο Περού αγοράζει κινεζική κοινοπραξία, αντί 6 δισ. δολαρίων. Το deal, που χρηματοδοτε...



Το ορυχείο χαλκού της Glencore Xstrata στο Περού αγοράζει κινεζική κοινοπραξία, αντί 6 δισ. δολαρίων. Το deal, που χρηματοδοτείται με μετρητά, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες...
εξαγορές των Κινέζων στον κλάδο των εξορύξεων.

Επικεφαλής της κινεζικής κοινοπραξίας είναι η MMG Limited, ενώ σε αυτή περιλαμβάνεται και η Citic Metal. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Glencore θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα της πώλησης προκειμένου να μειώσει το χρέος της.

Το συγκεκριμένο ορυχείο αναμένεται να παράξει πάνω από 450.000 τόνους χαλκού το έτος, τα πρώτα πέντε χρόνια. Η Κίνα έχει μεγάλη ζήτηση για το μέταλλο, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών.

Ο Ivan Glasenberg (φωτό), διευθύνων σύμβουλος της Glencore δήλωσε: “Αφότου εξαγοράσαμε την Xstrata, η ομάδα μας έχει προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για να μειώσει το ρίσκο του Las Bambas, κάτι που οδήγησε σε αυτή την ελκυστική προσφορά από την κοινοπραξία. Η προθυμία μας να πουλήσουμε αντανακλά το επίπεδο της προσφοράς και την πεποίθησή μας ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από την πώληση για να δημιουργήσουμε πρόσθετη αξία για τους μετόχους”.

Πάντως, το παρασκήνιο του deal είναι έντονο, αφού η Κίνα δέχθηκε να εγκρίνει τη συγχώνευση των Glencore και Xstrata αφότου η Glencore συμφώνησε να πουλήσει το ποσοστό της στο ορυχείο χαλκού της Xstrata στο Περού σε αγοραστή που είχε την έγκριση των κινεζικών αρχών.

Οι όροι της συμφωνίας θέλουν την Glencore να προμηθεύει την Κίνα με μία μίνιμουμ ποσότητα χαλκού, για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Και όλα αυτά, γιατί οι κινεζικές αρχές ανησυχούσαν πως η συγχώνευση των Glencore και Xstrata θα έδινε στο νέο όμιλο υπερβολική ισχύ επί της αγοράς του χαλκού. Η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο αγοραστή χαλκού στον κόσμο.

newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση