GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κροατία: Δάνειο 150 εκατ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ενέκρινε εχθές τη χορήγηση στην Κροατία δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να... υποστηρίξει τις πρ...



Ενέκρινε εχθές τη χορήγηση στην Κροατία δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ η Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να... υποστηρίξει τις προσπάθειες της κροατικής κυβέρνησης, για την επίτευξη οικονομικής ανάκαμψης, μέσω της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και της τόνωσης του επενδυτικού κλίματος.

Το δάνειο, το οποίο εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, εστιάζει σε δύο τομείς.

Ο πρώτος από αυτούς είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και πιο συγκεκριμένα η εξυγίανση των τομέων της δημόσιας διοίκησης και των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, συντάξεων και κοινωνικής πρόνοιας.

Ο δεύτερος τομέας αφορά στο επενδυτικό κλίμα, που μέσω του δανείου αναμένεται να βελτιωθεί, παράλληλα με την ενίσχυση της προσπάθειας μείωσης της κρατικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις.

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η κροατική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, μείωσης των διοικητικών και ρυθμιστικών εμποδίων στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, επιτάχυνσης της ιδιωτικοποίησης των κρατικών επιχειρήσεων και ενίσχυσης του πλαισίου που προάγει την καινοτομία.

Επιπρόσθετα, η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί ενθαρρυντική την πρόοδο που έχει επιτύχει η κροατική κυβέρνηση στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στους τομείς της αγοράς εργασίας, των συντάξεων, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, όπως και στον τομέα του επενδυτικού κλίματος.

«Αυτές οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συμβάλλουν στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και ενθαρρύνουν τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την παραγωγικότητα και την κοινωνική συνοχή», δήλωσε η επικεφαλής του τμήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής, Μάμτα Μούρθι.

Η ίδια σημείωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα ήθελε να ενθαρρύνει την κροατική κυβέρνηση στην επιτάχυνση και εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (EDP-Excessive Deficit Procedure) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να έλθει πιο γρήγορα η οικονομική ανάκαμψη.

Η Κροατία από τη στιγμή που έγινε μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει λάβει από τον Οργανισμό χορηγήσεις δανείων συνολικού ύψους 3,3 δισ. δολ. και 52 δωρεές, συνολικού ύψους 70 εκατ. δολ., για την υλοποίηση 50 έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση