GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παράνομη χρήση υγραερίου ως καύσιμο κίνησης στην Κύπρο

Στην Κύπρο υπάρχει παράνομη χρήση υγραερίου ως καύσιμο κίνησης, η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, όπως αναφέρθηκε κατά τη ση...



Στην Κύπρο υπάρχει παράνομη χρήση υγραερίου ως καύσιμο κίνησης, η οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων η οποία ζήτησε από το...
Τμήμα Οδικών Μεταφορών να προχωρήσει σε έλεγχο και να ενημερώσει την Επιτροπή κατά πόσο πράγματι έχουν εγκατασταθεί τέτοια συστήματα.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων Αντώνης Αντωνίου είπε ότι σύντομα στην Κύπρο θα επιτραπεί η κίνηση μηχανοκινήτων οχημάτων με υγραέριο και πρόσθεσε ότι σήμερα στην Επιτροπή εξέτασαν το νομοσχέδιο που ρυθμίζει την άσκηση του επαγγέλματος του τεχνίτη για εγκατάσταση συστήματος για κίνηση με υγραέριο, καθώς και τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ένας εξουσιοδοτημένος οργανισμός που θα παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα στους τεχνίτες που ενδιαφέρονται να αδειοδοτηθούν για να εγκαταστήσουν τέτοιο σύστημα.

«Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτός ο οργανισμός θα παρέχει εκπαίδευση 110 ώρες, εκ των οποίων οι 50 ώρες θα είναι θεωρητικά μαθήματα και άλλες 60 ώρες πρακτική εξάσκηση. Επίσης, κάποιος τεχνίτης για να μπορέσει να εγκαταστήσει τέτοιο σύστημα θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα πιστοποιητικό ειδικής εκπαίδευσης από την κατασκευάστρια εταιρεία του συστήματος. Έχουμε ενημερωθεί πως στην Κύπρο ήδη παράνομα έχουν εγκατασταθεί τέτοια συστήματα, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι και πολύ επικίνδυνο γιατί κανείς δεν γνωρίζει εάν έχουν εγκατασταθεί αυτά τα συστήματα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ζήτησαν από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών να προχωρήσει σε έλεγχο και να ενημερώσει την Επιτροπή κατά πόσο πράγματι έχουν εγκατασταθεί τέτοια συστήματα και κατά πόσο λειτουργούν και διακινούνται σήμερα οχήματα με υγραέριο.

«Έχουν τεθεί πάρα πολλά θέματα στην Επιτροπή μας όπως το θέμα της εκπαίδευσης Κύπριων τεχνικών που θα εγκαταστήσουν τέτοια συστήματα, κατά πόσο θα προαπαιτείται η πείρα που σήμερα δεν υπάρχει αυτή η εμπειρία στην Κύπρο και σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος δύο χρόνων όπου δε θα απαιτείται αυτή η πείρα, θα απαιτείται μόνο η εκπαίδευση από τους οργανισμούς αυτούς», πρόσθεσε.

«Έχουμε πει να μας δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτως ώστε όλα αυτά τα νομοσχέδια που απαιτούνται για την κίνηση μηχανοκινήτων οχημάτων με υγραέριο να ολοκληρωθούν σύντομα για να μπορέσει να εφαρμοστεί ο νόμος αυτός. Θεωρήθηκε όμως ότι αυτό το νομοσχέδιο πρέπει έγκαιρα να ψηφιστεί για να δοθεί και ο απαιτούμενος χρόνος να αδειοδοτηθούν τέτοιοι οργανισμοί που θα παρέχουν αυτή την εκπαίδευση, καθώς επίσης να μπορούν όσοι θέλουν να γίνουν τεχνίτες να παρακολουθήσουν αυτά τα μαθήματα», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το κόστος που θα απαιτηθεί για μετατροπή του οχήματος, ο κ. Αντωνίου είπε ότι το κόστος αυτό θα κυμαίνεται από 400 ευρώ μέχρι και 1.000 με 1.200 ευρώ.

ΔΗΣΥ

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σε δηλώσεις του, είπε ότι υπάρχει ήδη μία καθυστέρηση εκ μέρους της Κυβέρνησης έξι μηνών, διότι είχαν δεσμευτεί από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα είχαν έτοιμο το πρόγραμμα και ότι θα ήταν και τελειωμένοι.

«Στην όλη χρήση υγραερίου στην αυτοκίνηση εμπλέκονται ουσιαστικά τρία Υπουργεία. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα που είναι ο περί τεχνιτών οχημάτων Νόμος, ώστε ποιοι να εφαρμόζουν εγκατάσταση για τη χρήση υγραερίου, ποιοι θα δίνουν την άδεια χρήσης, τις κυκλοφορίες, εμπλέκεται το Υπουργείο Εμπορίου για την διακίνηση του υγραερίου, την φορολογία που θα έχει το υγραέριο και το Υπουργείο Εργασίας όσον αφορά τα θέματα εγκαταστάσεων τόσο στους σταθμούς πετρελαιοειδών, αλλά όσον και στα συνεργεία», πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι ως ΔΗΣΥ θεωρούν ότι η αποσπασματική κίνηση κατάθεσης νομοσχεδίων δίχως να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, της συνεργασίας των τριών Υπουργείων, δεν δίνει λύσεις σε αυτό που οι πολίτες ζητούν: τη χρήση του υγραερίου στην αυτοκίνηση.

«Με βάση τη σημερινή νομοθεσία, η τοποθέτηση στα αυτοκίνητα μηχανισμών διπλής καύσης δεν απαγορεύεται από το νόμο, ούτε απαγορεύεται η εισαγωγή αυτοκινήτων εργοστασιακών διπλής καύσης. Εκείνο που απαγορεύεται με διάταγμα από το 1977 είναι η χρήση του υγραερίου στην αυτοκίνηση. Έχουν παρατηρηθεί αρκετές παρανομίες. Και υπάρχει χρήση υγραερίου σήμερα στην Κύπρο παράνομη, η οποία είναι και πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι κανείς δεν έλεγξε τις εγκαταστάσεις, αν είναι με τον παλιό τρόπο που πετούσαν μια μποτίλια υγραερίου στο πορτ - μπαγκάζ και κινείτο το αυτοκίνητο και από την άλλη υπάρχει σοβαρή διαφυγή λεφτών από φορολογία προς το κράτος. Εκείνο που μας νοιάζει πολύ περισσότερο είναι η ασφάλεια των πολιτών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ζαχαρίου κάλεσε όσους έχουν αυτοκίνητα διπλής καύσης να κάνουν υπομονή και πρόσθεσε ότι η πίεση εκ της Βουλής είναι έντονη.

ΑΚΕΛ

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής, σε δηλώσεις του, είπε ότι ενώ υπάρχει σε ισχύ διάταγμα για απαγόρευση χρησιμοποίησης του υγραερίου ως καυσίμου κίνησης στα οχήματα, «έγινε σήμερα παραδοχή ενώπιον της Επιτροπής ότι κυκλοφορούν στους δρόμους αυτοκίνητα βόμβες τα οποία χρησιμοποιούν το υγραέριο ως καύσιμο κίνησης».

Ανέφερε ότι δημιουργούνται σωρεία ερωτημάτων ενώ δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπάρχει, δηλαδή, η νόμιμη οδός, κυκλοφορούν τέτοια οχήματα στους κυπριακούς δρόμους «τα οποία πιθανόν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση τροχαίου δυστυχήματος».

«Παράλληλα, υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα για το πώς λειτουργούν και τι έλεγχος γίνεται από πλευράς των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους. Γνωρίζουμε ότι τα οχήματα περνούν από τεχνικό έλεγχο, από ΜΟΤ κάθε δύο με τρία χρόνια. Πώς γίνεται να αδειοδοτούνται, να εγκρίνονται τέτοιου είδους οχήματα και να συνεχίζουν να κυκλοφορούν στους δρόμους ; Σε τι ενέργειες προβαίνει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για τον εντοπισμό αυτών των οχημάτων και την απαγόρευση της κυκλοφορίας τους; Σε τι ελέγχους προβαίνει η Αστυνομία; Από πού κάποιο αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί υγραέριο γεμίζει το όχημα του για να μπορεί να κυκλοφορεί από τη στιγμή που δεν υπάρχει διαδικασία ή αδειοδοτημένη εταιρεία για να γίνεται αυτό; Μήπως και υπάρχουν στα καπό των οχημάτων μποτίλιες υγραερίου με τις οποίες το όχημα κινείται; Και αν έτσι είναι, δεν είναι ένα όχημα, μια κινούμενη βόμβα στους κυπριακούς δρόμους;», πρόσθεσε.

Όλα αυτά τα ερωτήματα, συνέχισε ο κ. Φακοντής, καλείται το Υπουργείο Συγκοινωνιών αλλά και τα άλλα αρμόδια Υπουργεία, ως και η Αστυνομία να τα απαντήσουν και να δώσουν λύσεις.

alithia.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση