GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι προβλέπει ο νόμος για την διαγραφή αιώνιων φοιτητών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών Σχεδόν 4 στους 10 φοιτητές δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ύστερα από ...



Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Σχεδόν 4 στους 10 φοιτητές δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους ύστερα από 12 χρόνια, ενώ τα τελευταία έτη αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς το ποσοστό των...
σπουδαστών που οδηγείται σε παρατεταμένη φοίτηση (αιώνιοι φοιτητές). Θα πρέπει όμως,να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία,καθώς πάρα πολλοί αιώνιοι φοιτητές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εργάζονται πολλές ώρες(με ελάχιστη αμοιβή) για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην ή προβλήματα ασθένειας των ιδίων, συγγενικών προσώπων, δημιουργία οικογένειας, μόνιμη κατοικία μακριά από τον τόπο σπουδών και πολλά άλλα επιβραδύνουν σημαντικά τη δυνατότητα παρακολούθησης και προόδου των σπουδών.Άλλωστε,οι αιώνιοι φοιτητές δεν επιβαρύνουν οικονομικά τα Πανεπιστήμια,αφού δεν τους παρέχεται κανένα από τα δικαιώματα-παροχές που δίνονται στους "ενεργούς" φοιτητές. Ούτε πάσο, ούτε βιβλία, ούτε σίτιση, ούτε στέγαση.Άρα,η βασική αιτιολόγηση περί κόστους των αιωνίων, απλά δεν υφίσταται.

Φαίνεται ξεκάθαρα πως την τελευταία 12ετία η κατανομή των εγγεγραμμένων σε κατηγορίες που αντιστοιχούν μέχρι 5 έτη φοίτησης, μετατοπίζεται προς τις κατηγορίες από 7 έως 10 έτη και πάνω από 10 χρόνια σπουδών. Τα μεγέθη αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ενδεικτικά της τάσης που οδηγεί σε αυξανόμενη λιμνάζουσα φοίτηση.

Σύμφωνα με μελέτη, ακόμη και μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, έναν χρόνο δηλαδή μετά την εισαγωγή τους στο ίδρυμα, οι μισοί περίπου πρωτοετείς φοιτητές (50,5%) δεν κατάφεραν να επιτύχουν σε περισσότερα από τα μισά μαθήματα. Πρόκειται για μεγάλο ποσοστό και ένα σημαντικό κομμάτι αυτών των φοιτητών, όπως αποδείχθηκε τα επόμενα έτη, θα καθυστερήσει να πάρει το πτυχίο του.

Με βάση τον νέο νόμο-πλαίσιο, από το 2014 οι «αιώνιοι φοιτητές» χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα. Οσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί από το ακαδημαϊκό έτος 2011-12 και μετά θα διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα μόνο για 12 εξάμηνα αν πρόκειται για σχολές με διάρκεια σπουδών τα 4 έτη και για 14 εξάμηνα αν η σχολή τους έχει διάρκεια σπουδών τα 5 έτη, δηλαδή στα πολυτεχνικά και γεωπονικά τμήματα. Για τμήματα με μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών, όπως η Ιατρική, το μέγιστο χρονικό διάστημα για τη διατήρηση της φοιτητικής ιδιότητας είναι τα 16 εξάμηνα. Δηλαδή, σύμφωνα με τον νέο νόμο, από φέτος χάνουν αυτοδικαίως τη φοιτητική τους ιδιότητα όσοι στο τέλος του 2012 συμπλήρωσαν φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα.

Ο αριθμός των «αιώνιων φοιτητών» που θα διαγραφούν σε έναν μήνα από τα ΑΕΙ ανέρχεται σε περισσότερους από 100.000, ενώ σε κάθε ίδρυμα, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία, αναγράφεται και ο αριθμός όσων μετείχαν στις επαναληπτικές εξετάσεις:

Ο αριθμός των «αιώνιων φοιτητών» που θα διαγραφούν σε έναν μήνα από τα ΑΕΙ ανέρχεται σε περισσότερους από 100.000, ενώ σε κάθε ίδρυμα, σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία, αναγράφεται και ο αριθμός όσων μετείχαν στις επαναληπτικές εξετάσεις: * Πανεπιστήμιο Αθηνών: 55.000 «αιώνιοι φοιτητές» θα διαγραφούν, ενώ 4.000 θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις. * Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 15.000 θα διαγραφούν και 1.000 δήλωσαν συμμετοχή στις επαναληπτικές εξετάσεις. * Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: 3.500 φοιτητές θα χάσουν τη φοιτητική ιδιότητα. * Πάντειο Πανεπιστήμιο: 7.000 θα διαγραφούν, ενώ 500 δήλωσαν συμμετοχή στις επαναληπτικές εξετάσεις. * Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: 16.500 φοιτητές θα διαγραφούν οριστικά από τα μητρώα του. * Πανεπιστήμιο Πειραιά: 9.000 θα διαγραφούν από το μητρώο και 300 θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις. * Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: 8.000 θα διαγραφούν και 150 δήλωσαν συμμετοχή στις επαναληπτικές εξετάσεις. * Πανεπιστήμιο Κρήτης: 2.000 «αιώνιοι φοιτητές» θα χάσουν τη φοιτητική ιδιότητα και 700 δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις. * Πολυτεχνείο Κρήτης: 350 φοιτητές θα χάσουν τη φοιτητική ιδιότητα και 75 αναμένεται να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις. * Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: 814 θα χάσουν τη φοιτητική ιδιότητα και 200 συμμετέχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις. * Πανεπιστήμιο Πάτρας: Περίπου 4.000 φοιτητές θα στερηθούν τη φοιτητική ιδιότητα. * Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: 150 φοιτητές θα χάσουν τη φοιτητική ιδιότητα και 20 δήλωσαν συμμετοχή στις εξετάσεις. * Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: 2.500 φοιτητές αναμένεται να απολέσουν τη φοιτητική ιδιότητα.

Οι φοιτητές μπορούν, ύστερα από αίτησή τους στην κοσμητεία της σχολής τους, να διακόψουν τη φοίτησή τους. Με τον Οργανισμό του ιδρύματος καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση και ο μέγιστος χρόνος της διακοπής, καθώς και η δυνατότητα της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης του χρόνου αυτού. Η φοιτητική ιδιότητα διακόπτεται προσωρινά κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή ανωτέρας βίας. Κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει τουλάχιστον δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας. Ο αριθμός των εβδομάδων για τη διενέργεια των εξετάσεων ορίζεται στον Οργανισμό του ιδρύματος. Η παράταση της διάρκειας ενός εξαμήνου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος ελάχιστος αριθμός εβδομάδων διδασκαλίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο εβδομάδες και γίνεται με απόφαση του πρύτανη ύστερα από πρόταση της κοσμητείας της σχολής. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο αριθμός των εβδομάδων διδασκαλίας που πραγματοποιήθηκαν σε ένα μάθημα είναι μικρότερος από τις δεκατρείς, το μάθημα θεωρείται ότι δεν διδάχθηκε και δεν εξετάζεται, τυχόν δε εξέτασή του είναι άκυρη και ο βαθμός δεν υπολογίζεται για την απονομή του τίτλου σπουδών. Οι εξετάσεις διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου για τα μαθήματα που διδάχθηκαν στα εξάμηνα αυτά αντίστοιχα. Ο φοιτητής δικαιούται να εξεταστεί στα μαθήματα και των δύο εξαμήνων πριν από την έναρξη του χειμερινού εξαμήνου. Η βαθμολογία σε κάθε μάθημα καθορίζεται από τον διδάσκοντα, ο οποίος μπορεί να οργανώσει κατά την κρίση του γραπτές ή προφορικές εξετάσεις ή και να στηριχθεί σε εργασίες ή εργαστηριακές ασκήσεις. Αν ο φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις φορές σε ένα μάθημα, με απόφαση του κοσμήτορα και ύστερα από αίτησή του εξετάζεται από τριμελή επιτροπή καθηγητών της σχολής οι οποίοι έχουν το ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο και ορίζονται από τον κοσμήτορα. Από την επιτροπή εξαιρείται ο υπεύθυνος της εξέτασης διδάσκων. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο φοιτητής συνεχίζει ή όχι τη φοίτησή του σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Οργανισμό, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μέγιστος αριθμός επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μάθημα.

Σε 70.000 υπολογίζεται ότι ανέρχονται οι «αιώνιοι φοιτητές» στα ΤΕΙ, οι οποίοι επίσης θα διαγραφούν, σύμφωνα με τον νόμο-πλαίσιο, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή τους. Σύμφωνα με έρευνα αποφοίτων του ΤΕΙ Αθήνας, δύο είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους καθυστερούν οι φοιτητές να πάρουν το πτυχίο τους. Οι απόφοιτοι σε ποσοστό 35,2% κατέδειξαν ως βασικότερη αιτία το γεγονός ότι εργάζονται με πλήρες ωράριο, ενώ το 23,7% τόνισε ότι εργάζεται με μερική απασχόληση.

Στον αντίποδα, το ποσοστό των φοιτητών που καταφέρνει να περάσει με επιτυχία το 80% έως 100% των μαθημάτων του πρώτου έτους, διαμορφώνεται στο 9,5%. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, αποδίδεται κυρίως στις δυσκολίες μετάβασης από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (διαφορετική εκπαιδευτική δομή, χωροταξία, απομάκρυνση από τη γονική εστία κ.ά.) και την κόπωση από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ενδεικτικά, για τους εισακτέους του Γεωπονικού του 2002, ότι σε τμήμα με βάση 15.399 μόρια, το 70% των εισακτέων κατάφερε να πάρει το πτυχίο του ύστερα από 10 χρόνια. Το ποσοστό αποφοίτησης όμως πέφτει στο 42% για φοιτητές τμήματος το οποίο είχε βάση εισαγωγής 13.143 μόρια.

4 σχόλια

  1. Γιατί δεν υπολογίζει η κυβέρνηση τις πραγματικές ανάγκες-αδυναμίες ορισμένων φοιτητών που εξανάγκης καθυστερούν;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΜΑΡΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί δεν βλέπει η κυβέρνηση ότι το 90% των καθηγητών Α.Ε.Ι. έχουν και δικά τους προσωπικά γραφεία και παραπέμπουν τον κόσμο εκεί;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση