GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύσκεψη για το ρωσικό εμπάργκο

Τις επόμενες κινήσεις τους μετά το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από την Ε.Ε. θα εξετάσουν οι παραγωγοί –εξαγωγείς της Η...

Τις επόμενες κινήσεις τους μετά το ρωσικό εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από την Ε.Ε. θα εξετάσουν οι παραγωγοί –εξαγωγείς της Ημαθίας, της Πέλλας, της Πιερίας, της Κοζάνης και της Φλώρινας σε έκτακτη σύσκεψη που θα έχουν σήμερα στις 5 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ημαθίας.

Με δηλώσεις του στο Mega, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, επανέλαβε το αίτημα των παραγωγών να καταγραφούν και να καταστραφούν τα αδιάθετα προϊόντα, αλλά και να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από την Ε.Ε..

Ο ίδιος ανέφερε πως είχε ζητηθεί ραντεβού την Τρίτη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τελικά η συνάντηση ανακλήθηκε και από εκεί και πέρα οι παραγωγοί εξετάζουν τους τρόπους που θα οργανώσουν την αντίδρασή τους.

Βούλτεψη: Οι αγρότες θα αποζημιωθούν

Oι αγρότες που πλήττονται από ρωσικό εμπάργκο θα αποζημιωθούν είτε από την κυβέρνηση είτε από την ΕΕ, διαβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας επίσης στο Mega, διευκρίνισε, πάντως, ότι η χώρα δεν θα αλλάξει συμμαχίες.

«Οι αγρότες έχουν απόλυτο δίκιο. Έχουν μια παραγωγή την οποία είχαν προσανατολίσει προς τη Ρωσία, που μένει απούλητη και οι ίδιοι απλήρωτοι. Και γι” αυτό το κράτος είπε από την πρώτη στιγμή πως ό,τι και να συμβεί οι ίδιοι θα αποζημιωθούν. Με κοινοτικά χρήματα, με εθνικά χρήματα, διότι οι άνθρωποι έχουν δίκιο και δεν μπορούμε να συζητούμε πάνω σε αυτό» σημείωσε η κ. Βούλτεψη.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε:

«Μια υπεύθυνη πολιτεία καθορίζει την εξωτερική της πολιτική και τις σχέσεις της με τους εταίρους της και τις συμμαχίες της, όχι με βάση κάποια φορτία ροδάκινου. Αυτά θα αποζημιωθούν, θα τελειώσει αυτό».

«Τα ροδάκινα και τα ακτινίδια θα αποζημιωθούν και οι άνθρωποι δεν θα πληγούν από αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με βάση τα ροδάκινα δεν γίνεται εξωτερική πολιτική. Καμία σοβαρή χώρα δεν εγκαταλείπει τις συμμαχίες της, με βάση ένα πρόσκαιρο γεγονός… Θα ήταν γελοίο να κάνουμε μονομερείς ενέργειες στην εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε.

Κουκουλόπουλος: Δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί

Στη δέσμευση ότι «δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» από την υπόθεση του ρωσικού εμπάργκο προχώρησε και ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο κ. Κουκουλόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ-1, τόνισε πως το πρόβλημα είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικό, αλλά από εκεί και πέρα το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπισθεί, με βασικό γνώμονα και μέλημα να μην την πληρώσουν τελικά οι Έλληνες παραγωγοί.

Το ποια μέτρα τελικά θα ληφθούν εξαρτάται από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η τελική λίστα των προϊόντων, και σε τι ποσοστό ανά χώρα, που δεν θα εισάγει η Ρωσία.

«Είναι σαφές», επεσήμανε ο Υπουργός, «πως το πρόβλημα για τους Έλληνες παραγωγούς, και ειδικά αυτούς που παράγουν ροδάκινα, είναι μεγάλο καθώς η παραγωγή αυτών των προϊόντων είναι στην κορύφωση της. Γι΄ αυτό, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών πιέζουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους Ρώσους, έτσι ώστε να εξαιρεθούν απ΄ το εμπάργκο τα ελληνικά ροδάκινα».

Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε πως εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνο το θέμα του ροδάκινου, αλλά και άλλων εποχιακών προϊόντων που θα ακολουθήσουν σε λίγο καιρό (π.χ. ακτινίδια), και φυσικά και το θέμα της γούνας που από άποψη τζίρου καλύπτει μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.

Στο τραπέζι η λύση για τους αγρότες

Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση