GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κομισιόν τρίζει τα δόντια στη Google και απειλεί με ποινές...

Oι υποθέσεις της Gazprom και της Google "ολιγοπώλησαν" την τελευταία ακρόαση του απερχόμενου επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, κ. ...

Oι υποθέσεις της Gazprom και της Google "ολιγοπώλησαν" την τελευταία ακρόαση του απερχόμενου επιτρόπου για τον Ανταγωνισμό, κ. Χοακίν Αλμούνια, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Με αφορμή την παρουσίαση του Ετήσιου Απολογισμού για τον Ανταγωνισμό για το 2013, ο κ. Αλμούνια δέχθηκε σειρά ερωτήσεων, μεταξύ των οποίων και αυτή του ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (και της Ν. Δημοκρατίας)  Γιώργου Κύρτσου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κύρτσος σχολιάζοντας τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια, αναφέρθηκε αφενός στην περίπτωση της συγχώνευσης της Ολυμπιακής με την Aegean και αφετέρου στην επερχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, διερωτώμενος με αφορμή την αύξηση των τιμολογίων που καταγράφηκε και στις δύο περιπτώσεις, αν τελικά η Ευρώπη είναι όμηρος των ολιγοπωλίων και των μονοπωλίων.
O Ισπανός Επίτροπος ξεκίνησε σημειώνοντας πως για τη μείωση των τιμολογίων είναι απαραίτητη η είσοδος νέων παιχτών στην αγορά, που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν, καθώς δεν υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, γεγονός που ευελπιστεί να αλλάξει με την ανάκαμψη της οικονομίας κι άρα μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.
Επεσήμανε μάλιστα ότι στην Ελλάδα υπάρχει Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της.
Ακόμα πιο δύσκολη θα γίνει η πορεία της Google τα επόμενα δέκα χρόνια λόγω των ζητημάτων που εγείρει για τον ανταγωνισμό και αφορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ο Χοακίν Αλμούνια, έκανε ευθεία αναφορά στη διένεξη Κομισιόν και Microsoft. Οι σχεδόν μονοπωλιακές πρακτικές του αμερικανικού κολοσσού ήταν η αφορμή μιας δεκαετούς διαμάχης, η οποία κατέληξε σε πρόστιμα 2 δισ. ευρώ και πλέον. Ο κ. Αλμούνια θεωρεί πως η επίσημη τετραετής έρευνα της Κομισιόν για την Google προοιωνίζεται κάτι ανάλογο.
Ο ίδιος κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί πως υιοθετεί ήπια στάση απέναντι στον τεχνολογικό κολοσσό. Η τελευταία του δήλωση, όμως, δεικνύει και την αλλαγή της πολιτικής που θέλουν να τηρήσουν οι Βρυξέλλες προς την Google, και ειδικότερα η Γερμανία λόγω της προϊστορίας με την παρακολούθηση συμμάχων της Ουάσιγκτον.
Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο τελευταία φορά πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Νοέμβριο, ο Χοακίν Αλμούνια προειδοποίησε την Google πως είναι πολύ πιθανό να κατηγορηθεί ότι χειραγωγεί τα αποτελέσματα της αναζήτησης, που κάνουν οι χρήστες της, για ίδιο όφελος. Επίσης, υπαινίχθηκε ότι πρόκειται να ξεκινήσει και νέα έρευνα σχετικά με το λειτουργικό της σύστημα Android, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα κινητά τηλέφωνα.

Μύδροι κατά της Google
Ο κ. Αλμούνια υπερασπίστηκε την διαχείριση της τετραετούς έρευνας κατά την Google από την υπηρεσία του και επέμεινε πως δεν έχει επηρεαστεί από πολιτικές πιέσεις.
Η Επιτροπή ζήτησε από την Google στις αρχές Σεπτεμβρίου να βελτιώσει για τέταρτη φορά την πρόταση της, καθώς αποφάσισε ότι η προηγούμενη προσφορά που είχε ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο δεν ικανοποιούσε την ανησυχίες για κατάχρηση κυρίαρχης θέσης στην αγορά αναζήτησης.
"Αν η Google αποτύχει να εφαρμόσει τις απαιτούμενες αλλαγές, το επόμενο λογικό βήμα είναι να προχωρήσουμε στην έκδοση επίσημης ανακοίνωσης αντιρρήσεων ή σε επίσης ποινές κατά τις εταιρείας", τόνισε ο κ. Αλμούνια.
Ο Επίτροπος τόνισε πως η έρευνα είναι πολύπλοκη γιατί εστιάζει σε μια αγορά που αλλάζει ταχύτατα και επειδή οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ δεν βρήκαν τίποτα στην έρευνα τους κατά της Google.
Από τη δική της μεριά, η Google προτείνει και εγγυάται ότι όποτε εμφανίζει η μηχανή της σε προβεβλημένη θέση τα αποτελέσματα από τις δικές της εξειδικευμένες υπηρεσίες αναζήτησης -για παράδειγμα, για προϊόντα, εστιατόρια, ξενοδοχεία κ.λπ.-, θα παραθέτει και τις υπηρεσίες τριών ανταγωνιστών της. Οι εναλλακτικές προτάσεις θα εμφανίζονται σε ένα ξεχωριστό πλαίσιο με χρώμα, με χρέωση τουλάχιστον 0,03 ευρώ.
"Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενημέρωσα την εταιρεία για την αντιρρήσεις αυτές και ζήτησα την βελτίωση των προτάσεων από την Google. Θα πρέπει να δούμε εάν η Google μπορεί να κατευνάσει τις νεότερες αυτές ανησυχίες μας" είπε ο Επίτροπος αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα -είτε την εφαρμογή των νέων προτάσεων, είτε την έναρξη της διαδικασίας για την συμμόρφωση της Google με επιβολή προστίμου που μπορεί να φτάσει έως και το 10% των ετήσιων εσόδων της.
"Διεξαγάγαμε έρευνα και για τη Μicrosoft επί δεκαέξι χρόνια, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερα από ό,τι για την Google", δήλωσε ο απερχόμενος επίτροπος.
"Και όμως διαπιστώνουμε πολύ περισσότερα προβλήματα. Κλείνουμε την τρέχουσα πενταετή θητεία μας, που λήγει τον Νοέμβριο, μιλώντας για τη συγκεκριμένη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, αλλά φαντάζομαι ότι και οι συνάδελφοι της προσεχούς πενταετίας θα απασχολούνται με το ίδιο ζήτημα".
Αξίζει να αναφερθεί πως υπάρχουν είκοσι καταγγελίες εις βάρος της Google από άλλες εταιρείες, μία εκ των οποίων είναι η Microsoft.
(Με πληροφορίες από: ΑΜΠΕ, Καθημερινή, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση