GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι κατέθεσαν οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Εξηγήσεις γύρω από τις κινήσεις που είχαν γίνει από την πλευρά του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την διερεύνηση της λίστα...

Τι κατέθεσαν οι στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Εξηγήσεις γύρω από τις κινήσεις που είχαν γίνει από την πλευρά του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, έδωσαν σήμερα οι στενοί του συνεργάτες οι οποίοι κατέθεσαν στο Ειδικό Δικαστήριο ως μάρτυρες.

Ο συνεργάτης του υπουργείου Οικονομικών επί θητείας Γ. Παπακωνσταντίνου, εξειδικευμένος σε θέματα Πληροφορικής, Γιώργος Αγγελόπουλος, ήταν ο πρώτος μάρτυρας στη σημερινή μέρα της δίκης του πρώην υπουργού Οικονομικών, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Καταγόμενος από γειτονικό χωριό από εκείνο του κ. Παπακωνσταντίνου -όπως ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ν. Πάσσος- με πατέρα, που εργαζόταν στα ΕΛΤΑ και γνώριζε τον πρώην υπουργό, ο κ. Αγγελόπουλος, σύμφωνα με την κατάθεσή του, βρέθηκε κοντά στον κ. Παπακωνσταντίνου από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011.

Οι αρμοδιότητές του ήταν πολύπλευρες και συμπεριελάμβαναν από αναλύσεις έως και προβολή του έργου του υπουργικού γραφείου, "κάτι σαν γραφείο Τύπου", όπως ανέφερε ο ίδιος στο δικαστήριο.

Αρχικά ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το επίμαχο CD που είχε σταλεί από την ελληνική πρεσβεία στη Γαλλία, τού παραδόθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2010, αλλά -όπως σημείωσε- δεν μπορούσε να προσδιορίσει τον ακριβή μήνα. Ωστόσο, ύστερα από βοηθητική παρέμβαση της εισαγγελέως της Έδρας, Ξένης Δημητρίου, ο κ. Αγγελόπουλος είπε ότι το CD του δόθηκε στον τελευταίο μήνα του έτους (2010).

Όπως είπε ο μάρτυρας, όταν άνοιξε το CD, είχε ήδη εντολή από τον πρώην υπουργό να συγκεντρώσει τα 20 μεγαλύτερα ποσά και τα ονόματα των κατόχων τους. Ανέφερε ότι στον δίσκο υπήρχαν περισσότερα από 2.000 αρχεία, αλλά δεν θυμόταν τον ακριβή αριθμό τους. Τα δε 20 συγκεκριμένα αρχεία αντιστοιχούσαν σε ποσό περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ερώτηση του πρόεδρου του δικαστηρίου αν κατά την επεξεργασία του CD, είδε κάποιο όνομα "Παπακωνσταντίνου", η απάντησή του ήταν αρνητική.

Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, αρχικά αντέγραψε το CD στον υπολογιστή του για να μπορέσει να δει τα 2.000 και πλέον αρχεία και ακολούθως διέγραψε το περιεχόμενο από τον υπολογιστή.

Ωστόσο, εκτύπωσε τον κατάλογο με τα 20 ονόματα και χρηματικά ποσά και τον έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ερώτηση του προέδρου της Έδρας εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου του έδινε συχνά CD, η απάντηση του μάρτυρα ήταν: "όχι συχνά".

Η εισαγγελέας της Έδρας ρώτησε τον μάρτυρα αν το επίμαχο CD δεχόταν επανεγγραφή και εκείνος απάντησε πως φαινόταν να μην επιδέχεται επανεγγραφής.

Οι καυτοί διάλογοι στο Δικαστήριο

Μάρτυρας: Μου έδωσε ένα cd και μου είπε θέλω να μου βρεις 20 μεγάλα ποσά....

Πρόεδρος: Σας είπε πρόσεξε είναι εξαιρετικής σημασίας μη χαθεί την έχουμε βαμμένη

Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Σαν δουλειά ρουτίνας δηλαδή;
Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Με τι τρόπο εργαστήκαμε;
Μάρτυρας: Ήταν πάνω από 2000 αρχεία
Πρόεδρος: Αυτό δεν μας λέει τίποτα παίζουμε για λίγους αριθμούς
Μάρτυρας: Το καταλαβαίνω αλλά αυτό δεν μπορώ να σας το πω

Πρόεδρος: Σας είπε πρόσεξε εκείνο ή το άλλο πρόσεξε κάποιο όνομα

Μάρτυρας: Όχι τίποτα το ιδιαίτερο ήμουν και χαλαρός.

Πρόεδρος: Είδατε κανένα όνομα Παπακωνσταντινου;

Μάρτυρας: Όχι. Αλλά έκανα έλεγχο στα μεγάλα ποσά

Πρόεδρος: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πόσο στην κορυφή της λίστας

Μάρτυρας: Νομίζω 500 εκατομμύρια δολάρια

Πρόεδρος: Υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες καταθέσεις. Το μικρότερο 20 εκατομ. δολάρια.

Πρόεδρος: Φτωχαδάκια οι άλλοι...

Μάρτυρας: Όταν τελείωσα έκανα εκτύπωση και τα πήγα στην γραμματεία και το άφησα σε ένα φοριαμό. Αυτό έκαναν οι συνεργάτες.

Το συνολικό ποσό των καταθέσεων ήταν περίπου 2 δις δολάρια όπως είπε ο μάρτυρας ο οποίος κατέθεσε πως όταν ολοκλήρωσε τη δουλειά του και ενημέρωσε τον υπουργό εκείνος του ζήτησε να διαγράψει τα αρχεία που είχε στον υπολογιστή του καθώς είχε αντιγράψει το περιεχόμενο του cd στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή του.
Μάλιστα, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός οτι επέστρεψε το πρωτότυπο cd το οποίο έχει χαθεί.

Εισαγγελέας: στο cd μπορούσες να κάνεις παρέμβαση;
Μάρτυρας: στο cd δεν μπορούσες να παρέμβεις.

Εισαγγελέας: με το υπολογιστή σας τι έγινε είπατε μπορώ να τον υποδείξω και  πήγατε στο υπουργείο.

Μάρτυρας: Ναι μαζί με εισαγγελέα και άνθρωπο το ΣΔΟΕ. Ο χώρος είχε αλλάξει...υπέδειξα δυο υπολογιστές που εκτίμησα ότι μπορεί και αν είναι οι δικοί μου. Στη συνέχεια πήγαμε και στα άλλα γραφεία ζητήσαμε και βοήθεια από τον νέο πληροφορικάριο να βοηθήσει.Είχαν κάνει πολλές αλλαγές ήταν πολύ δύσκολο να εντοπίζω τον υπολογιστή.

Εισαγγελέας: Αν είχαμε βρει αυτό τον υπολογιστή θα είχαν λυθεί όλα θα βρίσκαμε τι είχε το αρχικό περιεχόμενο του cd και δεν θα είχε η πολιτεία ξοδέψει τόσα χρήματα.

Αρεοπαγίτης  Κωνσταντινος Τσολας. Αν σας φέρουμε το cd που μας έστειλαν οι Γάλλοι θα μπορέσετε να καταλάβετε αν υπάρχουν διαφορές με αυτό που είδατε εσείς;
Όλα αυτά έχουν σημασία κύριε μάρτυρα.
Αρεοπαγίτης. Όσο εσείς ψάχνατε το cd σας ενόχλησε κανένας;
Μάρτυρας. Οχι.
Αρεοπαγίτης .Στο στικακι που αντιγραφηκε το cd μπορεί να υπήρχαν ηλεκτρονικά ίχνη της δικής σας επεξεργασίας;
Μάρτυρας. Δεν  είμαι και CSI.  Το θεωρώ πιθανό. Στην πληροφορική όλα γίνονται.

Αρεοπαγιτης. Εμείς πάσχουμε να βρούμε την αλήθεια. Ελέγχουμε τα πάντα. Και τα υπέρ και τα κατά.

Κοντοχωριανοί.

Χαρακτηριστικός ήταν ο διάλογος με τον πρόεδρο και την εισαγγελέα για σχέση του με τον πρώην υπουργό, με τον οποίο είναι συμπατριώτες:

Πρόεδρος: Κοντοχωριανοί-

Εις: Είχατε άλλη σχέση; Εννοώ ο πατέρας σας με τον κ.κατηγορούμενο.

Μ: Όχι , απλά συγχωριανοί.  Ο πατέρας μου ήταν διευθυντής στα ΕΛΤΑ

Πρ: Εμένα τουλάχιστον μου είναι αδιάφορα αν πήγε κομματικά ή αλλιώς στη θέση του στο υπουργείο.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλου Πλούτου, Δημ. Μασίνας, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι κοινοποιήθηκαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνστανίνου, οι καταλογισμοί για "τυχόν φοροδιαφυγή":

Μασίνας: έφεραν τους καταλογισμούς, κοινοποιήθηκαν σήμερα
Προεδρος: Δεν είναι όμως οριστικά ούτε αυτά , ε;
Μάρτυρας: Όχι.

Τι κατέθεσε η Σοφία Ρίτσου

" Δεν ήξερα τίποτα , ούτε για λίστες, ούτε για cd , ούτε για usb.  Έμαθα για τη λίστα το 2012 όταν έγινε χαμός,,,," είπε καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο η Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι η λίστα Λαγκάρντ ανοίχτηκε την 1 Νοεμβρίου του 2012 από πρόσωπο που είχε τον κωδικό "Σοφία" επεσήμανε απαντώντας σε ερωτήσεις της εισαγγελέως "Δεν ήμουν εγώ αυτή η Σοφία που άνοιξε και είδε τα αρχεία. Επειδή όμως ο συνειρμός που κάνετε είναι πολύ εύκολος έκανα αναζήτηση στον Τύπο και διαπίστωσα ότι έχει γραφτεί πως η Σοφία που έχει ανοίξει το αρχείο ήταν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου.  Ο κωδικός μου είναι διαφορετικός".

Πρόεδρος. Δεν ξέρετε εσείς όμως ποια Σοφία ήταν. ..Ο κωδικός σας μας λέτε είναι διαφορετικός ...δεν ξέρω ποιος Ριτσου...Σεφέρη.

Η κ. Ριτσου απάντησε  στις ερωτήσεις της εισαγγελέως σχετικά με το πότε και πώς δημιουργήθηκαν οι δομές του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

" Η τρόικα δεν τις ζήτησε;", είπε η εισαγγελέας για να εισπράξει το σχόλιο του προέδρου το οποίο προκάλεσε γέλια σε όλη τη δικαστική αίθουσα : " κ. εισαγγελέα , νομίζω ότι η τρόικα έχει καταργηθεί".

Κλείνοντας την κατάθεση της η κ. Ρίτσου επεσήμανε ότι "Ήταν μια περίοδος εξαντλητικής δουλειάς με στόχο τη διάσωση της χώρας. Δεν έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις ενέργειες που έγιναν. Οφείλω, όμως να πω πως δεν  υπήρχε σύσκεψη που ο κ. Παπακωνσταντίνου να μην επισημάνει ότι πρέπει να γίνονται σωστοί έλεγχοι ώστε να μην εισπράττουμε μόνο από αυτούς που πληρώνουν οικειοθελώς".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση