GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κυβερνητικές πηγές: Αυτή την πρόταση θα κατεβάσουμε στο Eurogroup

Η Ελλάδα δε ζητά τις εναπομείανσες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά μόνο το 1.9 δισ. ευρώ που οφείλει η ευρωπαϊκή Κεντρικ...


Κυβερνητικές πηγές: Αυτή την πρόταση θα κατεβάσουμε στο Eurogroup

Η Ελλάδα δε ζητά τις εναπομείανσες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά μόνο το 1.9 δισ. ευρώ που οφείλει η ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελων από τα κέρδη που είχαν από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων, καθώς και τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέρα από το όριο των 15 δις, ώστε να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες, τονίζουν κύκλοι του Μαξίμου αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους

Όπως σημειώνουν οι εν λόγω πηγές, αρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συμφωνία σε ένα πρόγραμμα-γέφυρα, που θα διασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Το πρόγραμμα–γέφυρα, εξηγούν, δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κτλ, αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις και εκβιασμούς.
Ο βασικός όρος που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα–γέφυρα, επισημαίνουν, είναι ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Όπως υπογραμμίζουν, το πρόγραμμα-γέφυρα δεν είναι μόνο μια απολύτως λογική πρόταση, αφού θα ήταν παράλογο να περιμένει κανείς ότι μέσα σε λίγες ουσιαστικά μέρες θα βρεθεί λύση, αλλά και μία λύση που δε δημιουργεί κόστος στους εταίρους, δεν επιβαρύνει δηλαδή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Μετά τη συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα, θα κατατεθούν οι οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων – δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα περιλαμβάνει και μέτρα που δεν τόλμησαν – και δεν ήθελαν – να εφαρμόσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, που θα εμπεδώνουν μια νέα σχέση κράτους – οικονομίας, κράτους – κοινωνίας.
“Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα μείνει πιστή στη σαφή λαϊκή εντολή και δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση του καταστροφικού και αδιέξοδου Μνημονίου”, ξεκαθαρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση