GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσίπρας: Η Ελλάδα παίρνει δάνεια, δε μας χαρίζει κανένας τίποτα

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και την αρχή του τέλους για την ευρωζώνη» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπ...

Τσίπρας: Η Ελλάδα παίρνει δάνεια, δε μας χαρίζει κανένας τίποτα «Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε και την αρχή του τέλους για την ευρωζώνη» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να απειλήσει ή να τρομάξει κανέναν και ξεκαθάρισε πως: «Η Ελλάδα παίρνει δάνεια, δεν της χαρίζονται χρήματα».

Μάλιστα στην ίδια συνέντευξη υπογράμμισε ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από τα δάνεια αυτά 360 εκατ. Ευρώ.

Ερωτηθείς αν η ελληνική χρεοκοπία θα είναι και αποτυχία του ευρώ, εκτίμησε ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της ευρωζώνης. 

Όπως είπε αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν καταφέρει να επιλύσει ένα πρόβλημα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, τότε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι: «Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια» και επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κοπούν οι συντάξεις και επιδόματα.

Την παραμονή της συνάντησης με την Α. Μέρκελ ο κ. Τσίπρας λέει: «Νομίζω ότι αύριο θα αρχίσει τη συζήτηση σχετικά με τα πλεονεκτήματα της προόδου που έχει επιτευχθεί και θα υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία. Έχουμε παρουσιάσει ένα πλήρες κείμενο που περιλαμβάνει το κοινό έδαφος των τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Ομάδα των Βρυξελλών. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη των αποστάσεων στα δημόσια οικονομικά, φέρνοντας εναλλακτικές προτάσεις όπου υπάρχουν αιτήματα παράλογα και απαράδεκτα».

Μάλιστα τόνισε ότι όλα αυτά έχουν νόημα αν από την πλευρά των θεσμικών οργάνων υπάρχει θέληση.

«Υπάρχει μια θετική στάση για τις εναλλακτικές προτάσεις για τη μείωση των συντάξεων. Ο στόχος μας είναι τα μέτρα να περιέχουν το στοιχείο της αναδιανομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρεθεί μια συμφωνία, όχι μόνο για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα βοήθειας αλλά και πώς θα κάνουμε μια ανταγωνιστική οικονομία. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορεί να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τη στάση των θεσμών ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής τελευταία πέντε χρόνια έχουν αποτύχει, διότι αυτό θα κόστιζε. Ευρώπη και τα θεσμικά όργανα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας διαρκούς κρίσης ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».

Όπως ανέφερε: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που έχει σαφώς αποτύχει. Δεν είναι δυνατόν να μας ζητείται η εφαρμογή μέτρων που κανείς δεν έχει εφαρμόσει στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα αρχής, αλλά και επί της ουσίας. Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας είναι αδιανόητο ότι είμαστε υποχρεωμένοι να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις και τις επιδοτήσεις που πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες, να αυξηθεί κατά 10% το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, σε μια χώρα όπου χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. 

Πρόκειται για προτάσεις που δεν μπορούμε να δεχθούμε, όχι μόνο επειδή εμπίπτουν στο λαϊκή εντολή που λάβαμε, αλλά επειδή, αν δεχτούμε θα είναι ένα πλήγμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τότε το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. 

Ακόμα διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με εγωιστικό τρόπο. «Συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς. Αν βγει κάτι καλό για την Ελλάδα από αυτές τις διαπραγματεύσεις – όπως η χαλάρωση της λιτότητας- τότε ανοίγει ο δρόμος για όλους. Αυτός είναι ο λόγος που οι χώρες ειδικά της Νότιας Ευρώπης θα πρέπει να στηρίξουν την ελληνική πρόταση», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση