GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αβάσιμοι οι φόβοι των ειδικών ότι οι στατίνες προκαλούν απώλεια μνήμης

Οι στατίνες, τα πιο κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της χοληστερόλης, δεν προκαλούν απώλεια μνήμης, όπως είχε διαπιστώσει μια πα...

Αβάσιμοι οι φόβοι των ειδικών ότι οι στατίνες προκαλούν απώλεια μνήμης
Οι στατίνες, τα πιο κοινά συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της χοληστερόλης, δεν προκαλούν απώλεια μνήμης, όπως είχε διαπιστώσει μια παλαιότερη μελέτη. 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν στατίνες δεν ανέφεραν περισσότερα προβλήματα μνήμης από ό, τι εκείνοι που έπαιρναν άλλα φάρμακα κατά της χοληστερόλης.

Οι φόβοι ότι οι στατίνες προκαλούν προβλήματα μνήμης είναι αβάσιμοι, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine, συνέκρινε περίπου ένα εκατομμύριο ασθενείς, από τους οποίους μερικοί λάμβαναν στατίνες , μερικοί άλλα φάρμακα κατά της χοληστερόλης και μερικοί δεν έπαιρναν καθόλου φάρμακα.
Οι περισσότεροι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες ανέφεραν απώλεια μνήμης, 30 μέρες μετά την πρώτη λήψη του φαρμάκου, σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν λάμβαναν καθόλου φάρμακα. Το ίδιο αποτέλεσμα, όμως, βρέθηκε και σε όσους ασθενείς λάμβαναν άλλα φάρμακα κατά της χοληστερόλης.

«Οι άνθρωποι που έχουν υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να λαμβάνουν τις στατίνες. Αυτή είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία και είναι πολύ ασφαλής, και δεν θα πρέπει οι ασθενείς να παρακινούνται από φευδείς φόβους για πίθανα προβήματα μνήμης”, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Οι στατίνες χορηγούνται σε 17 εκατομμύρια ενήλικες στη Μ. Βρετανία, με σκοπό την μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προσβολών.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι στατίνες μπορεί επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου και επίσης φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Aλτσχάιμερ.

Ωστόσο, πολλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι οι στατίνες έχουν παρενέργειές, οι οποίες περιλαμβάνουν ρινορραγίες, μυϊκό πόνο, πόνο στο λαιμό και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση