GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

10 δις ευρώ θα κοστίσουν τα capital control των τραπεζών‏

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας Οικονομικός συντάκτης Όσο παραμένουν ενεργά τα capital control των τραπεζών τόσο το "κοντέρ" γράφ...

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης

Όσο παραμένουν ενεργά τα capital control των τραπεζών τόσο το "κοντέρ" γράφει αρνητικά στην ελληνική οικονομία. Όπως υποστήριξε πολιτικό υψηλόβαθμο στέλεχος το κόστος τους μπορεί να φθάσει ακόμα και τα 10 δις ευρώ ενώ το στην πραγματική οικονομία είναι πολλαπλάσιο. Είναι γενικά παραδεκτό ότι το νέο καθεστώς έχει στραγγαλίσει την ελληνική οικονομία αφού δεν μπορούν να εισαχθούν ακόμα και πρώτες ύλες προϊόντων στην αγορά. Οι τράπεζες με την "περιορισμένη λειτουργία" τους εξυπηρετούν μόνον συγκεκριμένες ανάγκες ενώ κατά βάσιν λειτουργούν ως "κέντρα είσπραξης μισθών και συντάξεων" των πολιτών με 60 ευρώ την ημέρα.
Όπως εύκολα καταλαβαίνουμε η αγορά έχει "στραγγίξει" , πολίτες-επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση με την κυβέρνηση να προσπαθεί να" μαζέψει" το χάσιμο χρόνου της 6μηνης "διαπραγμάτευσης" με το "τρίτο τριετές μνημόνιο" που οδηγεί σίγουρα σε ένα "μη βιώσιμο χρέος" παρά τις δηλώσεις του αντιθέτου αφού τα χαμηλά πλεονάσματα που επεδίωξε η δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι κατά πολύ μικρότερα από αυτά της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όπου τα πλεονάσματα ήταν μεγαλύτερα.
Πάντως απ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής η όλη κατάσταση θα δημιουργήσει μεγάλες ανατροπές στις τράπεζες όπου οι συγχωνεύσεις και οι αυξήσεις είναι αναπόφευκτες με μεγάλος ομίλους ήδη να επεξεργάζονται την συγχώνευσή τους.
Μεγάλο πρόβλημα επίσης για την κυβέρνηση παραμένει και το άνοιγμα του χρηματιστηρίου όπου εάν δεν παρθούν μέρα προστασίας το άνοιγμα του μπορεί να θυμίσει "μαύρη ημέρα" με τις μετοχές σε ελεύθερη πτώση.
Άρα με "μερική λειτουργία" των τραπεζών σε capital control η αγορά καταρρέει και το κόστος είναι μεγάλο.Τα χαμηλά πλεονάσματα κάνουν το χρέος μη βιώσιμο. Οι Πολιτικές "κόντρες" έχουν δυσανάλογο κόστος για τους πολίτες που τις χρεώνονται.
Μήπως τελικά το προηγούμενο μνημόνιο όσο και επώδυνο και αν ήταν είχε λιγότερο οικονομικό κόστος;
Διότι κλείσιμο τραπεζών δεν είχαμε.
Τέτοια μέτρα δεν συζητήσαμε.
Το χρηματιστήριο δεν ήταν κλειστό.
Τα σενάρια για κυβέρνηση "εθνικού σκοπού" και εκλογές ενισχύουν την αβεβαιότητα στην αγορά που πια δεν δουλεύει αλλά εξυπηρετεί βασικές ανάγκες των πολιτών που είναι πια ξεκάθαρα προβληματισμένοι για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση