GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πνίγεται στο δηλητήριο η Τιαντζίν μετά την τρομερή έκρηξη

Πνίγεται στο δηλητήριο η πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, Τιανζίν, μετά την τρομερή έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη την περασμένη ε...

Πνίγεται στο δηλητήριο η Τιαντζίν μετά την τρομερή έκρηξη

Πνίγεται στο δηλητήριο η πόλη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, Τιανζίν, μετά την τρομερή έκρηξη που σημειώθηκε σε αποθήκη την περασμένη εβδομάδα. Στην πόλη καταγράφονται επίπεδα κυανίου έως 356 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

"Υπερβολικά υψηλά επίπεδα κυανίου ανιχνεύθηκαν σε οκτώ διαφορετικά σημεία (συγκέντρωσης νερού)" εντός της περιοχής "απομόνωσης" που έχει οριοθετηθεί περιμετρικά του σημείου όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ανακοίνωσε η υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Τιαντζίν. "Το υψηλότερο επίπεδο ήταν 356 φορές πάνω από το ανεκτό όριο".

Συνολικά, ίχνη κυανίου εντοπίστηκαν χθες σε 25 σημεία συγκέντρωσης νερού εντός της ζώνης απομόνωσης.

Σε 16 άλλα σημεία που εξετάστηκαν εκτός του τομέα αυτού, αντίθετα, δεν ανιχνεύθηκε κυάνιο παρά σε έξι από αυτά και το επίπεδο ήταν κάτω από τα ανεκτά όρια.

Η αποθήκη χημικών προϊόντων όπου σημειώθηκαν οι τεράστιες εκρήξεις τη νύχτα της 12ης Αυγούστου, στην περιοχή του λιμανιού της Τιαντζίν, περιείχε περίπου 700 τόνους κυανιούχου νατρίου, ενός άκρως τοξικού στοιχείου.

Οι φόβοι για επέκταση της μόλυνσης παραμένουν μεγάλοι και ενισχύθηκαν από τις βροχοπτώσεις στις αρχές της εβδομάδας και από την ενδεχόμενη παρουσία άλλων επικίνδυνων προϊόντων στην περιοχή, όπου πολλά κοντέινερ έχουν υποστεί ζημιές.

Το κυανιούχο νάτριο, υπό μορφή κρυσταλλικής σκόνης, απελευθερώνει υπό ορισμένες προϋποθέσεις υδροκυάνιο, ένα αέριο που προκαλεί ασφυξία και γρήγορα γίνεται θανατηφόρο σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης σε αυτό.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, από την πλευρά του, έκανε λόγο για ένα μέσο επίπεδο κυανίου 40 φορές υψηλότερο από το κανονικό στη φυσική δεξαμενή νερού που γέμιζε τον τεράστιο κρατήρα που δημιουργήθηκε στο έδαφος από τις εκρήξεις.

Στο δυστύχημα αυτό τουλάχιστον 114 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένα μέρος της περιοχής του λιμανιού, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και οι γύρω κατοικίες καταστράφηκαν. Τουλάχιστον 17.000 νοικοκυριά και 1.700 επιχειρήσεις επλήγησαν και 6.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι αρχές εμφανίστηκαν ωστόσο καθησυχαστικές: "Όλο το μολυσμένο νερό περιέχεται εντός της περιοχής απομόνωσης", δήλωσε ο Ουεϊγιόνγκ Τιάν, αξιωματούχος του υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας. "Και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην άντλησή του πριν από τον καθαρισμό του".

Οι ομάδες διάσωσης έχουν υψώσει φράγματα από χώμα και άμμο περικλείοντας μία περιοχή 100.000 τετραγωνικών μέτρων γύρω από το σημείο των εκρήξεων ώστε να αποτραπεί τυχόν διαρροή τοξικών, σύμφωνα με τις δημοτικές αρχές που εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι ο αέρας και το νερό σε άλλα σημεία της πόλης δεν εγκυμονούν "κινδύνους" για τα 15 εκατομμύρια των κατοίκων της Τιαντζίν.

Ωστόσο πολλοί κάτοικοι παραμένουν ανήσυχοι και η οργάνωση Greenpeace ζητεί προσοχή και συνέχιση των ελέγχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση