GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρωσία: Έφοδοι σε σπίτια υποστηρικτών του Χοντορκόφσκι

Έφοδο στα γραφεία του κινήματος "Ανοιχτή Ρωσία" -  το οποίο ίδρυσε ο επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι για να συσ...


Έφοδο στα γραφεία του κινήματος "Ανοιχτή Ρωσία" -  το οποίο ίδρυσε ο επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι για να συσπειρώσει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα - αλλά και έρευνες στα διαμερίσματα πολλών υπαλλήλων του κινήματος έκανε σήμερα η ρωσική αστυνομία.

Όπως ανακοίνωσε το φιλοευρωπαϊκό κίνημα, οι έρευνες αυτές συνδέονται με την έρευνα για υπεξαίρεση και φοροδιαφυγή που ξεκίνησε κατά του πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού ομίλου Ioukos το 2003, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η ρωσική επιτροπή έρευνας ανακοίνωσε παράλληλα ότι συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο της υπόθεσης Ioukos, η οποία άρχισε το 2003.

Οι έρευνες αυτές έγιναν λιγότερο από δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση από τη ρωσική δικαιοσύνη της πρόθεσής της να απαγγείλει στον Χοντορκόφσκι κατηγορίες για φόνο και να εκδώσει εναντίον του ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης που χρονολογείται από το 1998.

Ο Χοντορκόφσκι, ο πιο πλούσιος κάποτε άνθρωπος στη Ρωσία, ο οποίος διαμένει σήμερα στο Λονδίνο, έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση αυτή για τη δολοφονία ενός δημάρχου της Σιβηρίας πριν από 17 χρόνια "πολιτικά υποκινούμενη".

Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι έμεινε για σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή μετά τη σύλληψή του το 2003 και την καταδίκη του για "υπεξαίρεση σε μεγάλη κλίμακα" και "φοροδιαφυγή", προτού του απονείμει χάρη το 2013 ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Χοντορκόφσκι είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να αναμειχθεί στην πολιτική. Ωστόσο δημιούργησε το κίνημα Ανοιχτή Ρωσία για να συσπειρώσει τις ισχνές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη χώρα αυτή.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο πρώην ολιγάρχης κάλεσε σε μια "επανάσταση" στη Ρωσία, καταδικάζοντας το, όπως είπε, "πραξικόπημα" του προέδρου Πούτιν, την εξουσία του οποίου έκρινε "παράνομη".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση