GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σύνοδος Κορυφής: Οι πρόσφυγες μπορούν να περιμένουν

Στις 17- 18 Μαρτίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό, και συγκεκριμένα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συμ...


Στις 17- 18 Μαρτίου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το προσφυγικό, και συγκεκριμένα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα συμμετάσχει και η Τουρκία, επομένως τίθεται σε αναμονή το ζήτημα με τους πρόσφυγες να βρίσκονται εγκλωβισμένοι.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως εάν η Τουρκία εφαρμόσει να παίρνει πίσω όλους τους παράτυπους μετανάστες θα είναι κάτι θεαματικό, ενώ ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως η Ελλάδα θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια 368 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. 

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, θέτοντάς τη στη «σωστή βάση». Δηλαδή από τη συζήτηση για το πώς με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική Οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Την ανάγκη μείωσης των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ΄ επέκταση προς την Ευρώπη υπογράμμισαν οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσαν από κοινού με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου λίγο μετά το τέλος της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Οι μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελειώνουν», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ως αντιστάθμισμα οι σημερινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στα αιτήματα της Τουρκίας όπως η επιτάχυνση στις διαδικασίες παροχής βίζας, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η πρόσθετη χρηματοδότηση στην Τουρκία εφόσον αυτή κριθεί απαραίτητη.

Ο πρόεδρος Τουσκ επισήμανε επίσης το ιδιαίτερο βάρος που δίνει η ΕΕ στην ελευθερία έκφρασης, ανεξαρτήτως κουλτούρας. Ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ακόμα ότι η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να επιστρέφουν στο τουρκικό έδαφος τόσο οι μετανάστες όσο και οι δικαιούχοι ασύλου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι «υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής με την Τουρκία» και πως η τελική συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Μαρτίου. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια σε κάθε επίπεδο και ανέφερε πως στόχος είναι η παύση της παράνομης μετανάστευσης και η διάλυση των δικτύων διακινητών. Κατέληξε δε λέγοντας ότι η ομαλή λειτουργία στη ζώνη Σένγκεν θα επανέλθει ως το τέλος του έτους.

Ικανοποίηση Τσίπρα για το αποτέλεσμα της Συνόδου

«Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δε μπορεί παρά να χαρακτηριστούν ως ένα βήμα μπροστά», δήλωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, διότι οι εικόνες από την Ειδομένη είναι τραγικές. «Αν δεν μπορούν οι εικόνες αυτές να συγκινούν όσους βρεθήκαμε εδώ» και αν κάποιοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν αφορά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και το μέλλον της ΈΕ, «τότε κάνουν πολύ μεγάλο λάθος και αυτό το λάθος αν το συνεχίσουμε θα το πληρώσουμε ακριβά ως ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, θέτοντάς τη στη «σωστή βάση». Δηλαδή από τη συζήτηση για το πώς με μονομερείς κινήσεις θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη Βαλκανική Οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας παράλληλα αν οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

«Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Τουρκία ήρθε με «δελεαστικές προτάσεις» στο τραπέζι, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι προτάσεις αυτές έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να αποφασιστούν σήμερα διότι τα κράτη-μέλη δεν ήταν έτοιμα και γιατί κάποια από αυτά τα ανταλλάγματα ήταν υπερβολικά.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το σημαντικό είναι η ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να πάψουν οι διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και να σταματήσουν να χάνονται άνθρωποι στη θάλασσα, το δράμα χιλιάδων προσφύγων που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Τουρκία: Άνοιξε εκ νέου το κεφάλαιο ένταξης στην Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου είπε μεταξύ άλλων ότι μια συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι σημαντική ως πακέτο βοήθειας για τους πρόσφυγες αλλά και ως στρατηγική για την Τουρκία να μπορέσει να ενσωματωθεί στην ΕΕ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας συμφώνησαν αργά χθες να ανοίξουν τα νέα κεφάλαια για διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ το γρηγορότερο δυνατό, και να επισπεύσουν την χρηματοδότηση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ αρχικά στην Τουρκία για το μεταναστευτικό.

Συμφώνησαν επίσης να καταργήσουν τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις προς την ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι θα συναντηθεί με Ευρωπαίους ηγέτες ξανά στις 18 Μαρτίου, τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Πρόσθεσε ότι οι νέες προτάσεις με την ΕΕ είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Όσον αφορά το θέμα της σύλληψης δημοσιογράφων, είπε ότι στην Τουρκία η ελευθερία γνώμης είναι βασική αρχή και ότι πολλές εφημερίδες αντιτίθενται στην κυβέρνηση.

 

1 σχόλιο

  1. Ο Νίκος Ζαχαριάδης για τη Μικρασιατική Καταστροφή:
    ===============================================
    «Αν δεν νικιόμασταν στη Μικρασία, η Τουρκία θα ‘τανε σήμερα πεθαμένη και μεις Μεγάλη Ελλάδα. Γι’ αυτό, εμείς όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε για την αστοτσιφλικάδικη ήττα στη Μικρασία, μα και την επιδιώξαμε» («Ριζοσπάστης», 12 Ιουλίου1935)

    Λίγες δεκαετίες αργότερα, το ΚΚΕ, πάντα συνεπές στην αντεθνική και αρνησιπάτριδα θέση του, θα επαναλάβει ότι: «Το κόμμα μας εκτέλεσε το διεθνιστικό χρέος του καταγγέλλοντας τον τυχοδιωκτικό χαρακτήρα αυτού του πολέμου. Γιατί ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919-1922 ήταν από την πλευρά της Ελλάδος, ένας άδικος, επιθετικός και αρπαχτικός πόλεμος» («Νέος Κόσμος», τεύχος Σεπτεμβρίου 1951) και δεν διστάζει να καυχηθεί για την δράση του: «Το Κόμμα μας αψηφώντας την τρομοκρατία ανέπτυξε σοβαρή αντιπολεμική δράση στο μέτωπο και στα μετόπισθεν κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο…» («Νέος Κόσμος», τεύχος Σεπτεμβρίου 1957).

    Παρόμοιες είναι οι απόψεις της αριστεράς για όλα τα εθνικά μας θέματα. Αψευδείς μάρτυρες κατηγορίας ενάντια στην αντεθνική ψύχωση της παραμένουν τα γραπτά κείμενα. Ευτυχώς όμως υπάρχουν και άλλες απόψεις. Για παράδειγμα ο «πατέρας» της Α΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξανδρος Παπαναστασίου δημοσίευσε το 1916 στην Επιθεώρηση Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών μιαν εκτεταμένη μελέτη για τον εθνικισμό. Στο τελευταίο τμήμα αυτής της μελέτης (σ. 58) αναφέρεται σε επιβολή του εθνικισμού «εντός των ορίων του». Πώς καθορίζονται αυτά τα όρια; Βάσει της αρχής των «ιστορικών δικαιωμάτων». «…Αυτή στηρίζεται εις την στοιχειώδη νομικήν αντίληψιν που δεν αναγνωρίζει απόσβεσιν δικαιωμάτων δια μόνης της βιαίας κατοχής ενός τόπου. Αλλ’ ενώ το ιδιωτικόν δίκαιον ορίζει στενά χρονικά όρια, πέραν των οποίων η βία λησμονείται και η άδικος κατάληψις μεταβάλλεται εις νόμιμον, η συνείδησις των εθνών δεν αναγνωρίζει όρια αυτού του είδους. Και άν περάσουν αιώνες, διατηρείται ακοίμητος η ανάμνησις της βίας και ζωηρός ο πόθος αποκαταστάσεως του δικαίου…».

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση